Az LG beltéri kertészeti készüléke a panellakók álma lehet

2020 / 01 / 14 / Perei Dóra
Az LG beltéri kertészeti készüléke a panellakók álma lehet
Az LG-t mostanáig nem kifejezetten az amatőr kertészek főtámogatójaként ismertük, de úgy tűnik a vállalat nagyot lépett, és elindult a fenntartható életmódot hirdetők útján. A CES-en debütált prototípusuk egyaránt kedvez a vegetáriánusoknak és vegánoknak, illetve mindazoknak, akik városi életkörülmények közepette is saját maguk által termesztett növényekre vágynak.

Az eszköz leginkább egy vitrines hűtőszekrényre emlékeztet; az üvegajtó mögött négy, tálcákkal ellátott polcot találunk, ahová voltaképp bármilyen konyhakerti növényt elrakhatunk a kültérihez hasonló mesterséges klímában. A 'szekrényben' az adott növényfajták víz- és fényigényeinek megfelelően szabályozható a LED-világítás, a folyamatosan cserélődő levegő keringetése, annak hőmérséklete és a finomszemcsés vízpára mennyisége.

Magyarán a kertésznek nincs más dolga, mint műtrágyával és tőzegmohával kibélelni a tálkákat és elültetni a vetőmagokat. Utóbbiak növekedése egyébiránt nemcsak az üvegajtó túloldaláról, de egy mobilapplikáción keresztül is követhető.
A készülék összesen huszonnégy tálnak biztosít elegendő helyet, ami - legalábbis az LG szerint - pont fedezi egy négytagú család élelmezését. Bár az nem derül ki közleményükből, hogy ezt pontosan hogyan kalkulálták ki, vagy, hogy mikortól és mennyiért kapható majd az eszköz, a cég könnyen kezelhetőnek alkotta meg, így a kezdő kertészeknek is garantálják a sikerélményt.

Hidropónia, mint a jövő, önellátó kertészkedés alapja

Ahogy bolygónk lakossága egyre gyorsabb ütemben növekszik, úgy kellene mihamarabb megoldást találnunk arra, miként válhatnánk saját élelmiszereink megtermelőivé. A hidropónia ilyen eszköz lehet, ami egyes elemzők szerint hamarosan futótűzként söpörhet végig a világon, noha a kertészkedési eljárás egyáltalán nem új keletű dolog.

A hidropónia talán legnagyobb előnye, hogy a gyors növekedésen kívül lehetővé teszi a városi, vagy rossz, netán szennyezett talajon történő termesztést is, tekintve, hogy egyáltalán nem igényel termőföldet.

A módszer lényege ugyanis abban rejlik, hogy a palánta az első pillanattól kezdve nem a földben, hanem tápoldatban vagy tápoldattal rendszeres időközönként átitatott anyagban fejlődik. További előnye, hogy a hidroponikával termesztett növény gyökérzetének növekedése alatt végig biztosított az igényeinek megfelelő mennyiségű tápoldat, amit teljes egészében fejlődésére fordíthat. A hidropóniás rendszerekben keringő víz ráadásul többször felhasználható, így a kertészkedési forma egyszerre praktikus és környezetbarát. Végül, de nem utolsó sorban a hidropóniás kertészet (a termesztési felület maximalizálása érdekében) függőlegesen is telepíthető akár szabadtéren, akár lakásban vagy üvegházban.


A hidropónia segítségével a hely adottságának függvényében voltaképp bármilyen tetszőleges formában kertészkedhetünk.

A Green and Vibrant összeállításában felsorakoztatta a hidropónia jellemző hátrányait, amik talán nem is hátrányok, sokkal inkább intelmek arra vonatkozóan, hogy a siker megtérülése időt és felkészülést igényel. Annál is inkább, mivel a palánták ez esetben száz százalékban a kertésztől függnek, ezért féltő gonddal kell ügyelni növekedésüket, karbantartani az eszközt, és folyamatosan tiszta vizet biztosítani. Persze minden gazda jól tudja, hogy ki mint vet, úgy arat, a végeredmény azonban minden befektetett energiát megér.

(Fotó: LG Electronics USA, Pinterest)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.