Az LG beltéri kertészeti készüléke a panellakók álma lehet

2020 / 01 / 14 / Perei Dóra
Az LG beltéri kertészeti készüléke a panellakók álma lehet
Az LG-t mostanáig nem kifejezetten az amatőr kertészek főtámogatójaként ismertük, de úgy tűnik a vállalat nagyot lépett, és elindult a fenntartható életmódot hirdetők útján. A CES-en debütált prototípusuk egyaránt kedvez a vegetáriánusoknak és vegánoknak, illetve mindazoknak, akik városi életkörülmények közepette is saját maguk által termesztett növényekre vágynak.

Az eszköz leginkább egy vitrines hűtőszekrényre emlékeztet; az üvegajtó mögött négy, tálcákkal ellátott polcot találunk, ahová voltaképp bármilyen konyhakerti növényt elrakhatunk a kültérihez hasonló mesterséges klímában. A 'szekrényben' az adott növényfajták víz- és fényigényeinek megfelelően szabályozható a LED-világítás, a folyamatosan cserélődő levegő keringetése, annak hőmérséklete és a finomszemcsés vízpára mennyisége.

Magyarán a kertésznek nincs más dolga, mint műtrágyával és tőzegmohával kibélelni a tálkákat és elültetni a vetőmagokat. Utóbbiak növekedése egyébiránt nemcsak az üvegajtó túloldaláról, de egy mobilapplikáción keresztül is követhető.
A készülék összesen huszonnégy tálnak biztosít elegendő helyet, ami - legalábbis az LG szerint - pont fedezi egy négytagú család élelmezését. Bár az nem derül ki közleményükből, hogy ezt pontosan hogyan kalkulálták ki, vagy, hogy mikortól és mennyiért kapható majd az eszköz, a cég könnyen kezelhetőnek alkotta meg, így a kezdő kertészeknek is garantálják a sikerélményt.

Hidropónia, mint a jövő, önellátó kertészkedés alapja

Ahogy bolygónk lakossága egyre gyorsabb ütemben növekszik, úgy kellene mihamarabb megoldást találnunk arra, miként válhatnánk saját élelmiszereink megtermelőivé. A hidropónia ilyen eszköz lehet, ami egyes elemzők szerint hamarosan futótűzként söpörhet végig a világon, noha a kertészkedési eljárás egyáltalán nem új keletű dolog.

A hidropónia talán legnagyobb előnye, hogy a gyors növekedésen kívül lehetővé teszi a városi, vagy rossz, netán szennyezett talajon történő termesztést is, tekintve, hogy egyáltalán nem igényel termőföldet.

A módszer lényege ugyanis abban rejlik, hogy a palánta az első pillanattól kezdve nem a földben, hanem tápoldatban vagy tápoldattal rendszeres időközönként átitatott anyagban fejlődik. További előnye, hogy a hidroponikával termesztett növény gyökérzetének növekedése alatt végig biztosított az igényeinek megfelelő mennyiségű tápoldat, amit teljes egészében fejlődésére fordíthat. A hidropóniás rendszerekben keringő víz ráadásul többször felhasználható, így a kertészkedési forma egyszerre praktikus és környezetbarát. Végül, de nem utolsó sorban a hidropóniás kertészet (a termesztési felület maximalizálása érdekében) függőlegesen is telepíthető akár szabadtéren, akár lakásban vagy üvegházban.


A hidropónia segítségével a hely adottságának függvényében voltaképp bármilyen tetszőleges formában kertészkedhetünk.

A Green and Vibrant összeállításában felsorakoztatta a hidropónia jellemző hátrányait, amik talán nem is hátrányok, sokkal inkább intelmek arra vonatkozóan, hogy a siker megtérülése időt és felkészülést igényel. Annál is inkább, mivel a palánták ez esetben száz százalékban a kertésztől függnek, ezért féltő gonddal kell ügyelni növekedésüket, karbantartani az eszközt, és folyamatosan tiszta vizet biztosítani. Persze minden gazda jól tudja, hogy ki mint vet, úgy arat, a végeredmény azonban minden befektetett energiát megér.

(Fotó: LG Electronics USA, Pinterest)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.