Az MI már videochaten keresztül is megmondja, ha betegek vagyunk

2020 / 01 / 13 / Perei Dóra
Az MI már videochaten keresztül is megmondja, ha betegek vagyunk
A mesterséges intelligencia életünk egyre több területén megjelenik, belátható időn belül pedig valószínűleg mindennapjaink olyan elemi, mégis meghatározó részévé válik, mint amilyen most az okostelefon.

Az izraeli székhelyű Binah.ai vállalat a távgyógyítás fellendítésére használná a technológiát. A program jelenleg videobeszélgetésen keresztül közvetít a beteg szívveréséről, idegi állapotáról, légzésről valamint a szívritmus-variabilitásáról, de a cég a jövőben a vérnyomás mérést is felvenné szolgáltatásai közé.

De hogy lehetséges mindez kamerán keresztül?

A Binah.ai által eszközölt úgynevezett pletizmográfia technológia az arcszín változásán keresztül méri a térfogat-pulzus változásait. Mivel a szolgáltatás jelenleg is szabadalmaztatás alatt áll, a cég nem közölt részletes információkat találmányuk működéséről, annyit azért elárultak, hogy az eddig tanulmányok bebizonyították a módszer hatékonyságát a légzés mérésére vonatkozóan is.

Kutatók több mint egy évtizede tanulmányozzák a pletizmográfiát, illetve felhasználják az affektív számítástechnika (AC) területén is, hogy ezáltal pontosabb képet kapjanak a betegek érzelmi állapotáról. A Fast Company szerint egyelőre nincs publikált tanulmány a technológia működéséről, a fejlesztőktől annyit sikerült megtudniuk, hogy az előzetes teszteken jól szerepelt a hagyományos állapotfelmérő eszközökkel szemben. Arra vonatkozóan ugyanakkor születtek már vizsgálatok, hogy az eszköz a legpontosabb eredményeket csupasz arcon (szemüveg, szakáll, bajusz nélkül) mutatta.

Our contactless, video-based #AI #app on display at the @ces Innovation Awards Showcase! Come meet us at Stand 45726 to meet CEO @dmaman1 and learn how you can view and monitor your stress and vitals on any smartphone or tablet! See you soon 📱 #CES2020 #DHS2020

14 Likes, 0 Comments - @binah.ai on Instagram: "Our contactless, video-based #AI #app on display at the @ces Innovation Awards Showcase! Come meet..."

A japán Sompo biztosítási ügynökség már le is csapott a Binah.ai innovációjára, és beágyazták egy mobilalkalmazásba, ami vezetés közben monitorozza a sofőrök stressz-szintjét. A cég végső célja azonban az egészségügyi szektor meghódítása.

"Képzelj el egy kórházi vizsgálatot emberi érintés nélkül" - mondja Mona Popilian-Yona, a Binah.ai szóvivője. Szerinte az újdonság jelentősen lerövidítheti a kórházban töltött időt, és az orvosok válláról is jókora terhet levesz, hiszen más végzi helyettük az előzetes állapotfelmérést.

Nemcsak az orvostudomány lát benne lehetőséget

A vállalat jelenleg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet engedélyét várja, időközben pedig már elküldték tesztelésre az algoritmust néhány kiválasztott egészségügyi intézménynek. Terveik szerint márciustól a fogyasztók számára is elérhetővé válik egy applikáció, így bárki, bármikor elkészítheti saját kórképét. A szolgáltatás árát még nem állapították meg, de az már biztos, hogy az engedély nélkül a program sem képet, sem személyes információt nem tárol.

Ha pedig már itt tartunk, az algoritmusra a bűnüldözési szervek is szemet vetettek, az ugyanis szerintük hatékonyabban működne kihallgatásoknál a poligráf berendezéssel szemben. Ám a dolog jó darabig biztosan csak elméleti szinten működhet, ugyanis a technológia efféle használatára jelenleg nem létezik jogi szabályozás. Bár Popilian-Yona szerint ez lényegtelen, mivel ők nem a rendőröknek, hanem az orvosoknak szánták az algoritmust.

(Fotó: Needpix)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Az iPhone megalkotója a ChatGPT atyjával dolgozik együtt az okostelefonok utódján
Jony Ive és az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a hírek szerint olyan projekten dolgoznak, ami nyugdíjba küldhetné az okostelefonokat, a tervükre pedig már egymilliárd dolláros támogatást is sikerült szerezniük a japán SoftBanktől.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.