Az óceán legmélyére is betekintést nyerhetünk egy hiánypótló weboldallal

2019 / 12 / 29 / Perei Dóra
Az óceán legmélyére is betekintést nyerhetünk egy hiánypótló weboldallal
Csaknem négyszáztízezer állat- és növényfaj él az óceáni világban, és még ki tudja, mennyien várnak felfedezésre. Közülük jó párat fejből is felsorolunk, ám azt már nehezebb lenne besaccolni, hogy pontosan milyen méteres mélységben élnek. Neal Agarwal, tengerkutató és informatikai szakember ezért kifejlesztette a 'Deep Sea' nevű weboldalt, ahol méterenként követhetjük az élővilág változását.  

Illetve nemcsak az éppen aktuális mélységet láthatjuk, de számos hasznos kiegészítő információval gazdagodhatunk. A felszínhez közel, mintegy harminc méteres mélységben ismerős állatokkal találkozhatunk, például lazaccal, bohóchallal vagy jegesmedvével. Utóbbi ugyan nem él víz alatt, viszont körülbelül ilyen mélységben vadászik. Ha kicsit lejjebb, nagyjából száz méterig megyünk, gyilkos bálnával, míg százhetven méteren levesteknőst láthatunk.

A dolgok azonban csak ezután váltanak igazán érdekesre: eljuthatunk háromszázharminckét méterig, a legmélyebb pontig, ahová búvárok mostanáig lemerészkedtek. Ehhez képest a császárpingvin még mélyebbre, akár ötszázharminc méterre is leúszhat. Ahogy egyre alább ereszkedünk, úgy vált a háttér színe sötétre, ezerhuszonnégy méteren pedig már olyan furcsaságokat láthatunk, mint a förtelmes kinézetű Psychrolutes marcidus vagy a félelmetes horgászhalalakúak.

Érdemes tovább merészkednünk, mert még kétezer-négyszáz méter után is várnak ránk furcsaságok. Az ember például nem is gondolná, hogy a déli elefántfóka eddig lemerészkedik, a Cuvier-féle csőröscet pedig ennél is mélyebbre, háromezer-huszonhat méterre.

Mindezek mellett Neal a történelem rajongókra is gondolt, az oldalt pásztázva ugyanis híres hajóroncsokra is bukkanhatunk: háromezer-nyolcszáz méteren a Titanicra, hatezer-kétszáznegyvenegy méteren pedig a második világháborúban elsüllyedt amerikai Johnston rombolóra.

(Fotó: Pixabay)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.