Az óceán legmélyére is betekintést nyerhetünk egy hiánypótló weboldallal

2019 / 12 / 29 / Perei Dóra
Az óceán legmélyére is betekintést nyerhetünk egy hiánypótló weboldallal
Csaknem négyszáztízezer állat- és növényfaj él az óceáni világban, és még ki tudja, mennyien várnak felfedezésre. Közülük jó párat fejből is felsorolunk, ám azt már nehezebb lenne besaccolni, hogy pontosan milyen méteres mélységben élnek. Neal Agarwal, tengerkutató és informatikai szakember ezért kifejlesztette a 'Deep Sea' nevű weboldalt, ahol méterenként követhetjük az élővilág változását.  

Illetve nemcsak az éppen aktuális mélységet láthatjuk, de számos hasznos kiegészítő információval gazdagodhatunk. A felszínhez közel, mintegy harminc méteres mélységben ismerős állatokkal találkozhatunk, például lazaccal, bohóchallal vagy jegesmedvével. Utóbbi ugyan nem él víz alatt, viszont körülbelül ilyen mélységben vadászik. Ha kicsit lejjebb, nagyjából száz méterig megyünk, gyilkos bálnával, míg százhetven méteren levesteknőst láthatunk.

A dolgok azonban csak ezután váltanak igazán érdekesre: eljuthatunk háromszázharminckét méterig, a legmélyebb pontig, ahová búvárok mostanáig lemerészkedtek. Ehhez képest a császárpingvin még mélyebbre, akár ötszázharminc méterre is leúszhat. Ahogy egyre alább ereszkedünk, úgy vált a háttér színe sötétre, ezerhuszonnégy méteren pedig már olyan furcsaságokat láthatunk, mint a förtelmes kinézetű Psychrolutes marcidus vagy a félelmetes horgászhalalakúak.

Érdemes tovább merészkednünk, mert még kétezer-négyszáz méter után is várnak ránk furcsaságok. Az ember például nem is gondolná, hogy a déli elefántfóka eddig lemerészkedik, a Cuvier-féle csőröscet pedig ennél is mélyebbre, háromezer-huszonhat méterre.

Mindezek mellett Neal a történelem rajongókra is gondolt, az oldalt pásztázva ugyanis híres hajóroncsokra is bukkanhatunk: háromezer-nyolcszáz méteren a Titanicra, hatezer-kétszáznegyvenegy méteren pedig a második világháborúban elsüllyedt amerikai Johnston rombolóra.

(Fotó: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.