Az okos jelző nem elég kifejező az olvasólámpára, ami megkönnyíti a diszlexiások életét

2020 / 01 / 10 / Perei Dóra
Az okos jelző nem elég kifejező az olvasólámpára, ami megkönnyíti a diszlexiások életét
A diszlexia napjaink egyik legtöbbet kutatott rendellenessége (megközelítőleg hétszáz millió regisztrált beteg él világszerte), kialakulásának pontos oka azonban egyelőre rejtély. Egy francia cég ezért a legújabb kutatásokra alapozva megalkotta Lexilight nevű fényforrását, ami megtéveszti az agyat, a szem előtt pedig kitisztul az összemosódott szöveg. Ígéretük szerint a készülék hamarosan emberek milliónak életét megkönnyítheti.

A Scientist korábbi cikkében összehasonlította egészséges és diszlexiás személyek látását, és arra jutott, hogy amíg az átlag olvasónak asszimetrikus a retinája, addig diszlexia esetén a fényre érzékeny sejtréteg szimmetrikus, vagyis mindkét szem egyformán dominál. Olvasás közben emiatt egyszerre két külön képet érzékel, míg a betűk tükörhatása miatt homályosnak érzékeli a szöveget, ezért lassabban megy az olvasás, a látószerv viszont gyorsan elfárad, különösen a p-b, illetve a p-q betűknél.

Hogy segít az okos olvasólámpa?

Az Engadget írt először a LED-es Lexilight állítható pulzálásáról, ami manipulálja az agyat, ami így csak az egyik szemből kap beérkező információt, az egyén előtt pedig egyszeriben kitisztul a szöveg. Az állítható pulzálás lényege, hogy az eszköz hátoldalán lévő gombokkal tetszőleges sebességre állítható a fényhullámok lüktetése; a prémium kategóriás LED-es égők tisztábban mutatják a színeket és kontrasztokat.

A tesztalanyok elégedettek

A Lexilight technológiáját háromszázan tesztelték, a visszajelzések alapján néhányuknál teljesen megszűnt a probléma, összességében pedig a tesztelők nyolcvanhét százaléka értékelte valódi segítségnek. Plusz pont, hogy a fényforrás nemcsak papír, hanem digitális alapú szöveg olvasásához is használható, utóbbi esetében viszont csökkenteni kell a képernyő fényerejét.

Ára borsos, de megéri a beruházást

A lámpa európai forgalmazása már elkezdődött, jelenleg ötszáznegyvenkilenc fontért, mintegy kétszázhúszezer forintért lehet hozzájutni, vagyis mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A vállalat enyhítésképp harminc napos próbalehetőséget, illetve havi negyvenkilenc fontos részletfizetést biztosít. Egyelőre csak az elektromos hálózatról működő eszközök elérhetők, az akkumulátoros verziók bevezetését 2020 nyarára tervezik.

(Fotó: Gizmochina)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
A 3D-nyomtatott házak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de nem mindig érik el a megfelelő minőséget.
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.