Az okos jelző nem elég kifejező az olvasólámpára, ami megkönnyíti a diszlexiások életét

2020 / 01 / 10 / Perei Dóra
Az okos jelző nem elég kifejező az olvasólámpára, ami megkönnyíti a diszlexiások életét
A diszlexia napjaink egyik legtöbbet kutatott rendellenessége (megközelítőleg hétszáz millió regisztrált beteg él világszerte), kialakulásának pontos oka azonban egyelőre rejtély. Egy francia cég ezért a legújabb kutatásokra alapozva megalkotta Lexilight nevű fényforrását, ami megtéveszti az agyat, a szem előtt pedig kitisztul az összemosódott szöveg. Ígéretük szerint a készülék hamarosan emberek milliónak életét megkönnyítheti.

A Scientist korábbi cikkében összehasonlította egészséges és diszlexiás személyek látását, és arra jutott, hogy amíg az átlag olvasónak asszimetrikus a retinája, addig diszlexia esetén a fényre érzékeny sejtréteg szimmetrikus, vagyis mindkét szem egyformán dominál. Olvasás közben emiatt egyszerre két külön képet érzékel, míg a betűk tükörhatása miatt homályosnak érzékeli a szöveget, ezért lassabban megy az olvasás, a látószerv viszont gyorsan elfárad, különösen a p-b, illetve a p-q betűknél.

Hogy segít az okos olvasólámpa?

Az Engadget írt először a LED-es Lexilight állítható pulzálásáról, ami manipulálja az agyat, ami így csak az egyik szemből kap beérkező információt, az egyén előtt pedig egyszeriben kitisztul a szöveg. Az állítható pulzálás lényege, hogy az eszköz hátoldalán lévő gombokkal tetszőleges sebességre állítható a fényhullámok lüktetése; a prémium kategóriás LED-es égők tisztábban mutatják a színeket és kontrasztokat.

A tesztalanyok elégedettek

A Lexilight technológiáját háromszázan tesztelték, a visszajelzések alapján néhányuknál teljesen megszűnt a probléma, összességében pedig a tesztelők nyolcvanhét százaléka értékelte valódi segítségnek. Plusz pont, hogy a fényforrás nemcsak papír, hanem digitális alapú szöveg olvasásához is használható, utóbbi esetében viszont csökkenteni kell a képernyő fényerejét.

Ára borsos, de megéri a beruházást

A lámpa európai forgalmazása már elkezdődött, jelenleg ötszáznegyvenkilenc fontért, mintegy kétszázhúszezer forintért lehet hozzájutni, vagyis mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A vállalat enyhítésképp harminc napos próbalehetőséget, illetve havi negyvenkilenc fontos részletfizetést biztosít. Egyelőre csak az elektromos hálózatról működő eszközök elérhetők, az akkumulátoros verziók bevezetését 2020 nyarára tervezik.

(Fotó: Gizmochina)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.