Új okosotthon szabvány mögött az Apple, Google, Amazon és a Zigbee

2019 / 12 / 27 / Justin Viktor
Új okosotthon szabvány mögött az Apple, Google, Amazon és a Zigbee
Az okosotthonok evolúciója nagy sebességgel zajlik, és már a szabványosodásnál tart. Az Apple, a Google, az Amazon és a Zigbee Alliance összeálltak egy új okosotthon-szabvány kidolgozása érdekében. Az új munkacsoport Project Connected Home over IP (CHIP) néven született meg.

Egy CHIP mind fölött

A CHIP, a Google, az Apple, és a Zigbee blogbejegyzésben közzétett bejelentésével, és a connecthomeip.com weboldallal indult el. Az új weboldal szerint a Connected Home over IP projekt célja a gyártók fejlesztéseinek egyszerűsítése és a kompatibilitás javítása a vásárlók érdekében.

A CHIP Google által megosztott piramisdiagramja szerint csak az IPv6-ot fogja használni, az IPv4 nem lesz támogatott. Ha az IP már fut, a CHIP kommunikációja bármilyen népszerű hálózati technológián történhet, a Google szinte mindet felsorolja a közlemény alján. A Google szerint "Az IP-alapú megoldások kihasználhatják a kulcsrakész hálózati infrastruktúrát, amely számos alkalmazás és termék között megosztható. Ez elősegíti a vezetékdzsungel és gubancok megszűnését, melyet az átjárók és hubok okoznak a mai okosotthon megoldásokban."

A CHIP által támogatott három fő otthoni hálózattípus mindegyikének van csak rá jellemző, specifikus előnye:

  • A Wi-Fi gyors, és ez lehet a “mobiltelefonokhoz, az internethez és a felhőalapú szolgáltatásokhoz vezető út”.
  • A Thread hatékony, mivel a 802.15.4-alapú hálózat rendkívül alacsony fogyasztású, és lehetővé teszi az érzékelők hónapokig történő működését akkumulátorokkal.
  • A Bluetooth Low Energy kényelmes, mivel a telefonok szinte egyetemesen támogatják a BTLE-t. A Google szerint a Bluetooth „egyszerű módot kínál az eszközök csatlakoztatására és beállítására,” és „mobiltelefonhoz való közvetlen közelségi kapcsolatként is szolgál.”

Az XKCD óta tudható, hogy egy új szabvány, amely "mindent egyesít," gyakran csupán egy további szabványt eredményez, de ha feltételezzük, hogy az érintett vállalatok valóban támogatják a saját újításukat, ez - talán - megkönnyítheti a dolgokat a fogyasztók számára is.

Az Apple jelenlegi okosotthon ökoszisztémája a HomeKit, szintén IP-n, (általában Wi-Fi) és Bluetooth LE-n keresztül működik. Az Amazon a „Works with Alexa” programot futtatja, és míg az Echok képesek kezelni az IP-kapcsolatokat, az okosotthon fókuszú modellekbe beépítették a Zigbee-t is (IEEE 802.15.4 alapú, alacsony teljesítményű, alacsony adatsebességű mesh topológiájú hálózat). 

Egy CHIP kegyetlen

A Google-nak több egymással versengő, átfedésben lévő, versengő okosotthon ökoszisztémája van, a bevezetés különböző szakaszaiban. A társaság „Works with Nest” ökoszisztéma leállításán ügyködik, a „Works with Google Assistant” ökoszisztéma helyzetbe hozásának érdekében, amely szintén IP-alapú.

A Google Nest részlege elkészítette a "Thread" hálózati protokollt is, amely - akárcsak a Zigbee, - egy IEEE 802.15.4 alapú, alacsony teljesítményű, kis adatsebességű mesh topológiájú hálózat. Noha a Thread rádióhullám-kompatibilis lehet a Zigbee ~ 900MHz vagy 2,45 GHz-es jelével, a Thread adatai IP-csomagokba csomagolhatóak, és Wi-Fi-n, vagy az interneten keresztül is utazhatnak.

A Nest rendelkezik a "Weave" kommunikációs szabvánnyal is, amely meghatározza hogyan kell például a "lámpa bekapcsolása" típusú üzeneteket küldeni Threaden, vagy a Wi-Fi hálózaton keresztül.

A hivatalos honlap az  Apple, a Google, az Amazon és a Zigbee mellett "Zigbee Alliance igazgatósági tagvállalatokként” nevesíti az:

IKEA, Legrand, NXP Semiconductors, Resideo, Samsung SmartThings, Schneider Electric, Signify (korábban Philips Lighting), Silicon Labs, Somfy, és Wulian vállalatokat is, akik szintén csatlakoznak a munkacsoporthoz és hozzájáruljanak a projekthez.

Lehetetlen megmondani, hogy az egyes vállalatok ebben a szakaszban mennyire elkötelezettek a CHIP projekt mellett, de az ígért cél olyan eszközök építése, amelyek kompatibilisek az olyan okosotthon- és hang-szolgáltatásokkal, mint például az Amazon Alexa, az Apple Siri, a Google Assistant és mások. 

A legfontosabb hangutasítással működő rendszerekkel való kompatibilitás az új okosotthon termékek elsődleges feladata, és a három legnagyobb szereplő összefogása egyetlen nagyszabású technológiával, egyetlen szabvány kezelésében, sokkal könnyebb feladatnak hangzik, mint három különálló API kezelésének beépítése.

Egy nyílt forráskódba zár

A hivatalos webhely szerint: "Az új szabvány és az azt támogató eszközök referencia-megvalósítását a specifikáció minden szempontjából a GitHub nyílt forráskódú platformon dolgozzák ki és tartsák fenn. Az új szabvány jogdíjmentes lesz.” Ez jelenleg a Zigbee vagy az Apple HomeKit esetében nem teljesen érvényes.

Az Apple a HomeKit ADK-nak (Accessory Development Kit) egyes részeit nyílt forráskódúvá tette, lehetővé téve a fejlesztők számára a nem kereskedelmi célú okosotthon kiegészítők prototípusainak elkészítését (a kereskedelmi eszközök továbbra is liszensz-kötelesek).

A vállalat blogbejegyzése szerint a lépés azért volt szükséges, hogy "felgyorsítsa az új egyetemes szabvány kidolgozását", melyet a CHIP munkacsoportban dolgoznak majd ki. A CHIP az Apple, az Amazon, a Google és a Zigbee legjobb elemeit hívatott ötvözni, tehát a HomeKit ADK részei feltehetően az új CHIP-szabványban is megjelennek majd.

 

Mert IP az Egyetlen

Ahogy a neve is sugallja, az új szabvány IP-alapú lesz, célja: “Az intelligens otthoni eszközökön, a mobil alkalmazásokon és a felhőalapú szolgáltatásokon keresztüli kommunikáció lehetővé tétele, valamint az IP-alapú hálózati technológiák specifikus sorozatának meghatározása az eszközök hitelesítéséhez. Egy új, egységes csatlakozási protokoll létrehozása, amely az Amazon, az Apple, a Google, a Zigbee Alliance és mások piacon kitesztelt okosotthon technológiák összegyűjtött tapasztalatait fogja felhasználni."

Kezdetben az új projekt három fő hálózati szabványt támogat:

  • Az első specifikációs kiadás célja a Wi-Fi támogatása, legfeljebb 802.11ax-ig  (más néven Wi-Fi 6)
  • majd a Thread 802.15.4-2006-on keresztül 2,4 GHz-en
  • És végül az IP-implementáció a Bluetooth Low Energy verziókhoz (4.1, 4.2, és 5.0 a hálózati és a fizikai vezeték nélküli protokollokhoz.)"

Egyetlen hálózati protokoll sem megfelelő minden eszközre és használati esetre. A Wi-Fi gyors, de energiaigényes, ami jó lehet a vezetékkel csatlakoztatott eszközökhöz. A Thread (vagy a Zigbee) lassú, de rendkívül alacsony fogyasztású, lehetővé téve, hogy egyetlen érme-elem tápláljon például az ajtó-érzékelőhöz hasonló eszközöket akár hónapokig.

A CHIP munkacsoport véleménye szerint:

"Arra számítunk, hogy a kompatibilis eszközök legalább egy támogatott technológiát beépítenek majd, de nem feltétlenül mindegyiket."

A kiegészítő gyártók tehát csak a számukra legmegfelelőbb technológiát kell kiválasszák, mert a csomópont (hub) mindhármat támogatja.

A közzétett GYIK szerint a munkacsoport nem hivatott egyesíteni az intelligens otthoni felhasználói felületeket, például "hangsegédeket, intelligens kijelzőket vagy asztali és mobil alkalmazásokat." Ez azt jelenti, hogy a Google, az Amazon és az Apple továbbra is szabadon versenyezhet ezeken a területeken - csak egyenlőbb versenyfeltételekkel versenyeznek majd az eszközök támogatásának tekintetében. A CHIP munkacsoport célja, hogy 2020 végén kiadja a specifikáció-tervezetet és egy előzetes referencia-nyílt forráskódú megvalósítást."

A Google újabb blogbejegyzésében a CHIP részleteibe merülve a biztonságról is szó esik, mondván, hogy a kipróbált és jól működő internet protokoll (IP) használatával  a CHIP lehetővé teszi a "közvetlen, privát és biztonságos, végpontok közötti kommunikációt, az elektronikai eszközök, mobilok és felhőalapú szolgáltatások között, egy megszokott és következetes fejlesztési és programozási modellben, amely megkönnyíti a fejlesztők számára tapasztalataik és megoldásaik kiaknázását ezeken a területeken. Ez a megközelítés csökkenti a támadási felületeket és gyenge-pontokat, ahol a biztonság egyébként megszűnhetne és újra be kellene vezetni."

(Forrás: Arstechnica, Google, Amazon, Apple Képek: Piqsels, Google, Pxhere)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.