Az okos szúnyogriasztó rendszer virágot utánozva taszítja a vérszívókat

2023 / 05 / 24 / Bodnár Barna
Az okos szúnyogriasztó rendszer virágot utánozva taszítja a vérszívókat
A Thermacell LIV egy intelligens szúnyogriasztó rendszer, amely telefonnal vagy hangvezérléssel is irányítható, és egy olyan hatóanyagot tartalmaz, amit a természetben, a krizantém nevű virágban is található metoflutrin alapján állítottak elő.

A kellemes időjárással lassan megjelennek a nyár kevesek által kedvelt, állandó vendégei is, a szúnyogok. A vérszívó rovarok ellen költséges, ám hatékony megoldást jelenthet a Thermacell LIV nevű intelligens, hangvezérléssel is irányítható, minden időjárásban alkalmazható szúnyogriasztója, ami színtelen, szagtalan, ártalmatlan gőzt bocsát ki.

A Thermacell szerint a rendszer távol tartja még a „legszívósabb” szúnyogokat is, beleértve azokat is, amelyek az agyvelőgyulladást, a Chikungunya-t, a nyugat-nílusi vírust és a Zika vírust terjesztik. Fontos kiemelni, hogy a LIV rendszer nem pusztítja el a vérszívókat, egyszerűen csak taszítja őket, ezzel szúnyogmentesen tartva a kiválasztott kertet, vagy udvart, amely akár 150 négyzetméteres is lehet.

A használt riasztószer 5,5 százalék metoflutrint tartalmaz, amely egy, az EPA, vagyis az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hatósága által jóváhagyott vegyi anyag, amely nem észlelhető az ember számára, de irritálja a szúnyogokat.

A hatóanyagot a krizantém virágokban található, természetesen előforduló riasztószer mintájára alakították ki, és a WHO, vagyis az az Egészségügyi Világszervezet szerint a riasztószer nem okoz kárt a méhekben vagy egyéb rovarokban, állatokban, ha azt rendeltetésszerűen használják.

A szúnyogriasztó mindössze 15 x 10 centiméteres intelligens, időjárásálló központi egysége, amely bármely szabványos kültéri aljzattal kompatibilis, csatlakozik a Wi-Fi hálózathoz, így telefonról vezérelhető a saját alkalmazásán keresztül, ami Android és iOS operációs rendszereken is működik. Az alkalmazásban megosztható a vezérlés a család minden tagjával, automatikus ki- és bekapcsolási ütemezést hozható létre, és az is látható, ha fogytán a riasztószer. A LIV rendszer kompatibilis az Alexa vagy Google hangvezérléssel is, így a házon belülről is könnyedén, beszéddel is  bekapcsolható. Mindössze 15 percre van szüksége, hogy felmelegedjen, így az aktiválása után szinte rögtön megkezdhető a kerti grillezés, vagy bármilyen szabadtéri program. Az eszköz akár 5 permetezőegységgel is használható, amiket a védeni kívánt terasz, tűzrakóhely, medence vagy játszótér köré kell helyezni. Egy-egy patron akár 40 órányi aktív használatot is kibír.

Az eszközt Magyarországon egyelőre nem forgalmazzák, de valószínűleg hazánkban sem lesz túl olcsó, ugyanis az Egyesült Államokban jelenleg az okos szúnyogriasztórendszer körülbelül 900 dollárba, azaz mintegy 313 ezer forintba kerül. Az összegért cserébe a gyártó azt ígéri, a rendszer távol tartja a szúnyogok 93 százalékát, és az egymástól független, különböző, frekventált helyeken elvégzett tesztek eredménye is ezt látszik igazolni.

(Borítókép: Thermacell)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.