Az okostelefonok vége? – A jövő okoseszköze teljességgel láthatatlan lesz, és az MI hajtja

2023 / 04 / 22 / Felkai Ádám
Az okostelefonok vége? – A jövő okoseszköze teljességgel láthatatlan lesz, és az MI hajtja
Teljesen képernyőmentes felhasználói élmény a mesterséges intelligencia segítségével – ezt ígéri a Humane cég eszköze, amelyet nem kell telefonnal párosítani a működéshez, és amit sokan iPhone-gyilkosnak neveznek.

Ha végignézzük a legelterjedtebb számítógép, az okostelefonhoz vezető evolúciót, akkor a következőt láthatjuk: először megjelent a számítógép a maga perifériával, majd ez a számítógép elég kicsivé vált ahhoz, hogy magunkkal hordozhassuk – ezek voltak az első “buta” vagy csak “félig okos” telefonok. A következő lépéshez, egy univerzilásan használható eszközhöz arra volt szükség, hogy a perifériák mintegy összeolvadjanak a képernyővel – ez az érintőképernyő és a ma ismert okostelefon. A fejlődés azonban nem állhat meg – a következő lépés? A képernyő eltűnése.

Sok terület kerül elő, amit megreformál a mesterséges intelligencia, de ritkán beszélünk az okostelefonokról. Ha az MI minden téren forradalmat ígér, mi a helyzet itt, a legelterjedtebb eszközök birodalmában? Megtörténhet-e ismét egy olyan jelentős lépés, amit az Apple iPhone-bemutatója jelentett annak idején?

A Humane vállalat tehát elvileg valami hasonlót ígér – az iPhone-gyilkosnak kikiáltott eszközt egy TED-talk keretében mutatták be, amelyről az Inverse írt egy terjedelmesebb összefoglalót. A teljes anyag még nem került fel, de elvileg a mai nap folyamán (tehát április 22-én) még fel fogják tölteni. Addig is, ebben az összefoglalóban megtekinthető pár részlet az előadásból.

Mint az Inverse írja, a Humane egy eddig nagyon titkolódzó technológiai startup, amelyet olyan egykori Apple veteránok alapítottak, mint Imran Chaudhri és Bethany Bongiorno. Mint az pedig az előadáson elhangzik:

“A technológia jövője majdnem teljesen láthatatlan lesz.”

Mit jelent ez? Mint az Chaudhri szavaiból kiderül, ez az ugrás nem sikerülhetett volna a mesterséges intelligencia nélkül. Mint nyilatkozott:

„Mit kezdünk ezekkel a hihetetlen fejlesztésekkel (az MI terén)? És valójában hogyan hasznosíthatjuk ezeket, hogy ténylegesen jobbá tegyük életünket? Ha ezt megértjük, a mesterséges intelligencia a lehetőségek tárházát nyitja meg. Ma szeretném megosztani veletek, hogy szerintünk mi a megoldás. És ez az első alkalom, hogy ezt nyíltan tesszük. Ez egy újfajta hordható eszköz, ez és a platform, amely teljesen a kezdetektől fogva a mesterséges intelligencia számára készült. És teljesen önálló. Nincs szükség okostelefonra vagy más eszközre a párosításhoz. Úgy lép kölcsönhatásba a világgal, ahogyan te lépsz kölcsönhatásba a világgal, hallja, amit hallasz, látja, amit látsz, miközben az első a magánélet és a biztonság, és teljesen belesimul az életed hátterébe.”

Komoly szavak, picit talán aggasztóak is, de miről van szó pontosan? Nézzük meg, hogyan lehet elvégezni a legalapabb műveletet, a telefonálást! Chaudhri-nak ehhez elég volt felemelnie a kezét, és az eszköz máris kivetítette a híváshoz szükséges interfészt. Ez tehát egy elég mindennapi dolog, és ettől talán még senki sem mondta vissza a legújabb iPhone megrendelését – szóval nézzünk valami bonyolultabbat! A beszámolók szerint az eszköz interfész nélkül, Chaudri saját, MI-által generált hangján fordított angolról franciára.

Mutattak még egy úgynevezett “catch me up” funkciót is – ez egyfajta digitális személyi titkárt jelent: az eszköz összefoglalja a találkozókat, és gyors listát ad azokról a fontos dolgokról, amelyeket esetleg elkerülték a felhasználó figyelmét. Az eszköz ráadásul anélkül foglalta össze a fontos információkat, hogy értesítésekkel zavart volna. Az eszköz ezen kívül képes arra, amire a ChatGPT – vagyis konkrét kérdést lehet neki feltenni, miután megütögettük, például ebben a konkrét esetben az hangzott el, hogy hol vehetek valami ajándékot a feleségemnek, mielőtt holnap hazautazok? Az MI válasza: A vancouveri Granville-sziget egy nyüzsgő bevásárlónegyed.

Akadt ennél megdöbbentőbb példa is: Chaudhri elővett egy szelet csokit, és az eszköz elé tartotta, majd megkérdezte, hogy megeheti-e. A eszköz erre azt válaszolta, hogy mivel a tejszeletben akad kakaóvaj, amire intoleráns vagy, ezért talán jobb, ha nem eszed meg. Chaudhri elmondta azt is, hogy az eszköz tanácsot ad ugyan, de a kontroll a felhasználónál marad, a bemutató során ugyanis Chaudhri közölte, hogy akkor is megeszi a csokit, mire az MI jó étvágyat kívánt neki.

Szóval mi ez az eszköz? Egyfajta projektor, amelyet a mesterséges intelligencia hajt. Kiderült az is, hogy Sirihez vagy Alexához képest az eszköznek nem lesz ébresztő szava – elég megütögetni, és lehet is beszélni hozzá. LED-es fények pedig jelzik a beérkező hívást, ahogy azt is, hogy az eszköz éppen figyel.


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.