Az olasz elektromos traktor nem csak a traktorvezetőt, hanem az akkumulátort is nélkülözi

2023 / 09 / 09 / Bobák Zsófia
Az olasz elektromos traktor nem csak a traktorvezetőt, hanem az akkumulátort is nélkülözi
A traktor önvezető üzemmódban akár tényleg a nap 24 órájában tud dolgozni.

A legmodernebb önvezető és elektromos traktorok között is ritkán látott megoldást alkalmaztak egy olasz cég mezőgazdasági gépének építése során, a traktor számára ugyanis nem akkumulátorokkal biztosítják az energiát, hanem egy rendkívül hosszú kábellel, amellyel közvetlenül a hálózatra csatlakozik.

Az OXE-E gépe emiatt egyedi formát kapott: a tetején található kábeldobból nyúlik ki a kábel vezetésére szolgáló "csőr", amellyel biztonságosan lehet kezelni a vezetéket, anélkül, hogy az a traktor útjába kerülne. A gép autonóm módon működik, ezért vezetőfülkét sem tartalmaz, az egyenetlen talajon való haladást pedig masszív acéllemezes hernyótalpak segítik. Mivel az energiatárolót kihagyták a járműből és a gép folyamatos energiaellátással bír, ezért az egyhuzamban elvégezhető tevékenységek időtartamát nem korlátozza az akkumulátor kapacitása és a traktor elméletileg akár napi 24 órában képes a földeken való munkára.

A cég leírása szerint a 20 tonnás gép egy óra alatt 13 000 négyzetméternyi terület megművelésére alkalmas, a kábeleinek hossza 1500 méter és a mesterséges intelligencia rendszernek köszönhetően a legoptimálisabb útvonalat tudja kiválasztani a munkavégzéshez. Az ígéretek szerint az OXE-E gépével a hagyományos traktorokhoz képest 50%-os megtakarítást lehet elérni a karbantartási és munkaerő költségeinek tekintetében és a járműre személyre szabott alkatrészeket lehet illeszteni a különféle feladatok megoldásához. A gépet még nem lehet megvásárolni, így egyelőre nem lehet tudni, mekkora ráfordítást igényel a gazdálkodók részéről, ha be akarnak ruházni egy ilyen autonóm traktorra, az ára azonban valószínűleg, a többi precíziós, elektromos és önvezető járműhöz hasonlóan, a magasabb kategóriába esik majd.

Az előrejelzések szerint az önvezető traktorok száma az elkövetkező években gyorsan gyarapszik majd, a 2020-as évek második felében akár 60 000 ilyen típusú jármű is szolgálatba léphet és 2030-ra elérhetik a 11 milliárd dolláros piaci részesedést is globálisan.

(Fotó: OXE-E)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.