Az olcsó eszköz, amely már az enyhe szellőt is árammá alakítja

2022 / 10 / 09 / Felkai Ádám
Az olcsó eszköz, amely már az enyhe szellőt is árammá alakítja
Már a könnyed szellőt is elektromos árammá alakítja, amit el is tárol – a fejlesztők szerint több esetben ezzel le is lehet a hagyományos elemeket váltani.

A szingapúri Nanyang Technological University (NTU Singapore) tudósai fejlesztették ki a stílszerűen wind harvesternek (magyarul nagyjából: „szélkombájn”) nevezett relatíve olcsó eszközt, amely teljesen megváltoztathatja a kisebb feszültségű áramforrások piacát – számol be róla a Tech Xplore. A harvesternek elég már a mindössze 2 méter/s sebességű szél is, amely felhasználásával három voltos feszültséget tud termelni, és akár 290 mikrowatt elektromos teljesítményt is képes előállítani, ami elegendő egy kereskedelmi forgalomban kapható érzékelő eszköz táplálásához, és ahhoz is, hogy ez az adatokat átküldje egy mobiltelefonra vagy számítógépre. Az éppen nem használt áramot pedig az eszköz egy akkumulátorra irányítja át, így az adott készülék szélcsendben is működtethető.

A wind harvester másik előnye, hogy könnyű és strapabíró. A mindössze 15 cm x 20 centiméter méretű készülék könnyen felszerelhető az épületek oldalára, és ideális lenne városi környezetben. Az eszköz teste egy rendkívül tartós polimerből készült, a fő rögzítőelem pedig kölcsönhatásba lép a széllel, és olyan olcsó anyagokból készült, mint a réz, alumíniumfólia és teflon. A szerkezet dinamikus kialakításának köszönhetően, amikor a harvesteren átáramlik a szél, vibrálni kezd, aminek következtében egy lemez megközelít és eltávolodik egy ütközőtől. Emiatt töltések képződnek – és elektromos áram keletkezik, amint a töltés az alumíniumfóliából a rézfóliába áramlik. A laboratóriumi tesztek során az NTU által kifejlesztett eszköz 40 LED-et tudott folyamatosan táplálni 4 m/s szélsebesség mellett. Sőt az eszköz annyi többlettöltést tudott tárolni, amely elegendő volt ahhoz, hogy a készüléket szél hiányában is hosszabb ideig áram alatt tartsa.

A tudósok szerint a találmányuk képes helyettesíteni az elemeket LED lámpákban és a szerkezeti állapotfigyelő érzékelőkben. Ezeket városi építményeken, például hidakon és felhőkarcolókon használják a szerkezeti állapotuk megfigyelésére, figyelmeztetve a mérnököket az olyan problémákra, mint az instabilitás vagy a fizikai sérülések. Az NTU kutatócsoportja jelenleg a találmányuk kereskedelmi forgalomba hozatalán dolgozik.

Kép: Nanyang Technological University


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
A ChatGPT, a Gemini és a Claude a programjavaslatok és a bevásárlólista mellett még Petőfi Szeptember végénjét is kiegészítette nekünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.