Az Orellel és a Jenyiszej rakétával Oroszország az Egyesült Államoknál jóval olcsóbban juthat el a Holdra az oroszok szerint

2022 / 07 / 30 / Bobák Zsófia
Az Orellel és a Jenyiszej rakétával Oroszország az Egyesült Államoknál jóval olcsóbban juthat el a Holdra az oroszok szerint
Az Orel űreszköz az Orion űrkapszulához hasonló funkciót fog betölteni, a fejlesztés már a tesztelési fázisban tart. A Roszkoszmosz gazdasági kutatóintézetének elemzése szerint a Jenyiszej szupernehéz hordozórakétával kivitelezett program negyedébe kerül majd a NASA holdprogramjának.

Az orosz holdprogram többek között az Orel űreszközre és a Jenyiszej szupernehéz hordozórakétára épül, amelyek fejlesztése lassan halad ugyan, de előbbi földi tesztjei már elkezdődtek és feltehetően a rakéta is a megvalósítás fázisába lép az elkövetkező időkben.

A Jenyiszej eddigi útja rögösnek bizonyult, mivel, annak ellenére, hogy 2014-ben hivatalosan is jóváhagyást kapott a kormánytól a szupernehéz rakéták gyártására vonatkozó terv, a későbbiekben az eredetileg 2020 és 2030 között megvalósítandó projektet késleltették az űreszköz kialakítását érintő vitás kérdések, például az, hogy milyen üzemanyaggal működjön: a hagyományos kerozin és oxigén helyett metánnal tervezték üzemeltetni a rakétát. 2021 januárjában az Orosz Tudományos Akadémia Űrtanácsa a rakéta és az utódjaként érkező, még nehezebb Don készítésének elnapolását javasolta, szeptemberben pedig Dimitrij Baranov, a szamarai Progressz Rakéta-, és Űrközpont vezetője bejelentette, hogy a technikai fejlesztéseket leállították.

A Tass hírei szerint azonban az orosz holdprogram fejlesztései aktívan zajlanak és a legutóbbi elemzések szerint a kivitelezés sokkal olcsóbb lehet, mint az Egyesült Államok hasonló projektje, amelynek során az Orion űrkapszula és az SLS rakéta használatával indítanak először Holdat megkerülő, majd az űrhajósokat a Holdra szállító missziókat. A Roszkoszmosz gazdasági kutatóintézete, az Agat számításainak eredménye szerint az orosz holdprogram missziói negyedébe kerülnek majd a NASA programjának, amelynek indítási költségeit a kutatók 4 milliárd dollárra becsülték. A Jenyiszejjel az űrbe szállított Orelen utazó négy fős legénység költségeivel összehasonlítva ez jóval meghaladja az oroszok jövőbeli kiadásait, de ehhez az is hozzájárul, hogy a fejlesztéseket és gyártást más nemzetekkel összefogásban, a költségeket megosztva viszik véghez a projektet.

A Jenyiszej viszont még sokára készül el, jelenleg az Agat szerint még a tervezési fázisában tart csak, és az Orelt 2024 tavaszán fogják először az űrbe repíteni az Angara-A5 segítségével, ekkor még űrhajósok részvétele nélkül. Legénységet először feltehetően 2025-ben szállít majd az űrbe. A NASA ezzel ellentétben, sok késlekedés után, már augusztusban/szeptemberben tervezi az SLS és az Orion kapszula első Hold felé tartó (de ott még nem landoló) útjának megvalósítását. Dimitrij Rogozin áprilisban úgy nyilatkozott a Tassnak, hogy a Roszkoszmosz a szupernehéz rakétát 2030 után tervezi szolgálatba állítani.

(Fotó: Getty Images/suman bhaumik)

A tervezettnél csaknem egy évtizeddel korábban, már 2027-re kész lehet a kínai-orosz holdbázis Kínai részről ugyan igyekeznek cáfolni, de egyre inkább úgy tűnik, hogy egy újabb űrverseny van kibontakozóban.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.