A tervezettnél csaknem egy évtizeddel korábban, már 2027-re kész lehet a kínai-orosz holdbázis

2022 / 01 / 01 / Palotai Nándor
A tervezettnél csaknem egy évtizeddel korábban, már 2027-re kész lehet a kínai-orosz holdbázis
Kínai részről ugyan igyekeznek cáfolni, de egyre inkább úgy tűnik, hogy egy újabb űrverseny van kibontakozóban.

A kínai űrügynökség (China National Space Administration, CNSA) illetékesei az állami South China Morning Posttal osztották meg elsőként, hogy az Oroszországgal közös, legénység nélküli holdbázis a tervezettnél 8 évvel korábban, már 2027-re megépülhet. Ehhez a Kínai Űrügynökség Csang’o-8 (Chang'e-8) küldetésének teljes átszervezésére volt szükség.

A Csang’o-8 misszió eredetileg olyan tudományos kísérletek elvégzését tűzte ki céljául, mint például a Hold felszínén lévő porból való 3D-nyomtatás lehetőségeinek a kutatása, azonban a kínai űrügynökség igazgatóhelyettese, Vu Jenhüa (Wu Yanhua) bejelentette, hogy a kormányzat új célja egy legénység nélküli bázis létesítése lesz a Hold felszínén. Ezt korábban 2035-ig kívánták megvalósítani, most azonban ezt az időpontot hozták előrébb 2027-re. Az igazgatóhelyettes részleteket nem árult el, azonban azt még hozzátette, hogy a misszió egyik célja "szilárd alapot építeni a Hold erőforrásainak békés felhasználásához".

Ugyan kínai részről már többször is hangoztatták, hogy Peking nem érdekelt egy hidegháborús űrversenyhez hasonló vetélkedésben, azonban nehéz nem összekötni a kínai-orosz holdbázissal kapcsolatos mostani bejelentést a NASA Holddal kapcsolatos terveivel. Az amerikaiak ugyanis 2025-re tervezik a saját, emberes holdraszállásukat, az Artemis-program keretében, azonban az első leszállás még éveket késhet különböző technikai kihívások miatt.

Kínai részről már korábban érkezett kritika az Egyesült Államok irányába: a kínai űrprogram vezetői a Hold gyarmatosításával vádolják Washingtont. Az Artemis-programmal párhuzamosan ugyanis a NASA az amerikai kormánnyal közösen közzétette a Hold felfedezésével kapcsolatos irányelveit, az úgynevezett Artemis-egyezményeket, melyet már több szövetséges ország is aláírt, Kína és Oroszország azonban tartózkodik. Ennek oka valószínűleg az egyezség azon pontja, mely a Holdon világörökségi helyszínekről és azok megóvásáról szól. Az egyezmény értelmében ugyanis ezen helyszínek körül olyan biztonsági övezetek is létrehozhatóak lennének, amelyek korlátozzák más szereplők belépését. Kína és Oroszország szerint ez nem összeegyeztethető a jelenleg érvényben lévő, Holdra vonatkozó ENSZ-szabályozással.

Az Artemis-egyezmények a megalkotóik szerint a Hold békés feltérképezését hivatottak szolgálni, így kétségtelenül van abban némi irónia, hogy már maga az egyezmény is konfliktusok forrása. Mindenesetre eddig minden jel arra mutat, hogy a kínai-orosz szövetség mindent elkövet annak érdekében, hogy minél erősebb legyen de facto jelenlétük a Holdon.

(Borítókép: Roszkoszmosz)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.