Az "orosz ChatGPT" valamiben jobb, mint az eredeti

2023 / 04 / 26 / Felkai Ádám
Az
Foglald vissza a közösséged! – Hirdeti az orosz mesterséges intelligencia, amelyet egy netes mémről neveztek el, és egy valamiben állítólag mindenképpen jobb lesz nyugati társánál.

Trollkodásnak hangzik, pedig nem feltétlen nem az: úgy tűnik, hogy itt az erős, orosz GigaChat, amely munkásököl-vasököllel nyomja orrba a gyenge nyugati és woke ChatGPT-t. Nehéz mindezt szétszálazni, de kezdjük az elején, a nyelvi modell elnevezésénél! – Ki is az a Giga Chad, akiről az orosz MI büszke nevét kapta? Mint azt a Know Your Meme írja:

“A GigaChad egy művészeti projekthez kapcsolódó becenév, amely több modellről készült photoshopolt fényképek sorozata, amelyeket Krista Sudmalis orosz fotós készített Sleek'N'Tears projektjéhez. A "GigaChad" név azt jelzi, hogy az eredetileg valódinak vélt személy a végső Chad Thundercock, egy internetes archetípus, amely egy ultra-férfias, szexuálisan vonzó férfit képvisel. Az interneten a kifejezést népszerűsítették különböző incel közösségekben.”

Mára, mint az az interneten megszokott, a Giga Chad nem csak ismert, “mainstream” mémmé vált, de többször is ironikusan használják. Ettől független jellemzően valóban az ultramaszkulinitást jelöli, épp ezért is lehet némileg jelzésértékű, hogy a Sberbank a saját nyelvi modelljét, a “ChatGPT-re adott választ”, nem csak hogy erről a mémről nevezte el, de a jelenleg tesztelés alatt álló oldalon is az ismert kép fogad minket.

Mint azt a Reuters írja, az orosz Sberbank hétfőn jelentette be a GigaChat-et, mint a ChatGPT riválisát – az MI jelenleg meghívásos alapú tesztüzemmódban működik. A Sberbank szerint a GigaChat abban különbözik a többi hasonló nyelvi modelltől, hogy intelligensebben kommunikál oroszul, mint más külföldi hálózatok. A Reuters hozzáteszi mindehhez azt is, hogy Oroszország meghatározó bankja az elmúlt években jelentős összegeket fektetett be a technológiába, hogy csökkentse az ország importfüggőségét, ami jelenleg a nyugati szankciók árnyékában különösen fontos.

A névválasztás tehát már önmagában is egyfajta iránykijelölés ebben az esetben – vagyis talán nem rugaszkodunk el a valóságtól, ha azt mondjuk, hogy a GigaChat kevésbé lesz “woke”, mint az ezzel gyakran vádolt ChatGPT. Az persze jó kérdés, hogy GigaChat mennyire fog szabadon beszélni az ukrajnai háborúról vagy mennyire lesz társ a jelenlegi orosz vezetés kritizálásában, de mi egyelőre nem kaptunk meghívót, így ezt kipróbálni sem tudtuk. Addig is megkérdeztük a ChatGPT-t, hogy ő túl woke-nak tartja-e magát, amire ezt válaszolta:

“MI nyelvi modellként nincs véleményem vagy meggyőződésem. Válaszaim a kapott bemeneten és az információkat feldolgozó algoritmusokon alapulnak, hogy megfelelő választ generáljanak.

Ami a „woke” témát illeti, a kifejezésnek különböző jelentése lehet különböző emberek számára. Egyesek a társadalmi igazságosság kérdéseinek fokozott tudatosságának és megértésének leírására használhatják, míg mások lekicsinylőbb értelemben használhatják a túlzott érzékenység vagy politikai korrektség érzékeltetésére.

Fontos megjegyezni, hogy válaszaimat semmilyen politikai ideológia vagy agenda nem befolyásolja. Célom, hogy a kapott input alapján a legjobb tudásom szerint hasznos és pontos információkat nyújtsak.”

Megkérdeztük őt arról is, hogy mit szól a GigaChat-hez, erre azt mondta:

“Az olyan mesterséges intelligencia nyelvi modellek fejlesztése, mint a ChatGPT és a GigaChat, természetes és folyamatos a mesterséges intelligencia területén, és a különböző kutatócsoportok és cégek eltérő célokat és megközelítéseket dolgozhatnak ki modelljeik fejlesztésében.

Fontos megjegyezni, hogy az AI nyelvi modelleket úgy tervezték, hogy hatalmas mennyiségű szöveget dolgozzanak fel, és válaszokat generáljanak a szövegben található minták és kapcsolatok alapján. A mesterséges intelligencia nyelvi modellje által generált kimenet eredendően nem jó vagy rossz, hanem inkább a betanított adatok tükröződése.

Végső soron az egyének és a szervezetek döntik el, hogy kívánnak-e használni egy adott mesterséges intelligencia nyelvi modellt, és hogy ezzel kívánnak-e foglalkozni, valamint hogy kritikusan értékeljék az általa nyújtott információkat. Fontos, hogy minden információforrást, beleértve a mesterséges intelligencia nyelvi modelljeit is, kritikus gondolkodásmóddal közelítsük meg, és több szempontot is keressünk a jól informált vélemény kialakítása érdekében.”

Az evolúció a mesterséges intelligenciának kedvez, nem nekünk, embereknek Ha akad bármi tanulság a természetes szelekció kapcsán, úgy a mesterséges intelligencia idővel és törvényszerűen másodlagos fajjá fog minket változtatni ezen a bolygón, és elveszítjük a világ irányítását.

Korábban egyébként a fenti cikkben írtunk arról, hogy az MI fejlesztések esetén épp az lehet a probléma, ha az egymással vetélkedő cégek és szerveződések elkezdenek mind saját modelleket fejleszteni, mert ez beindít egyfajta evolúciót, ami a legönzőbb MI-knek fog kedvezni – ha pedig ilyen modelleknek adjuk át világunk irányítását, azzal alaposan kiszúrunk saját magunkkal.

(Kép: GigaChat)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
Elkészült az első programozható, fénnyel működő chip
A chip az adatok feldolgozásához nem elektronokat használ, hanem fényt – mindez nem csak gyorsabb chipek gyártását teszi lehetővé, de ezek ráadásul kevesebb hőt is termelnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.