Az orosz kormány meghirdette az autózás villamosításának stratégiáját

2021 / 08 / 25 / Rácz Tamás
Az orosz kormány meghirdette az autózás villamosításának stratégiáját
Útdíj-mentességgel, a gyártóknak és a vevőknek nyújtott támogatásokkal indul az orosz villanyautó-program.

Az orosz gazdasági minisztérium pár hete bejelentette, hogy jövőre az orosz autópiacon is megjelenik az elektromos autók vásárlásának állami támogatása, mely a villanyautók árának 25 százaléka de maximum 625 ezer rubel lesz. Ez azonban csak előzetese volt annak az általános elektromos mobilitási stratégiai programnak, amelyet végül most hétfőn fogadott el a kormány.

Az orosz állam 591 milliárd rubeles, mintegy 2400 milliárd forintnak megfelelő értékű csomagjából egyaránt részesül a helyi autóipar és az autóvásárlók. A stratégiai program időtávja 2030-ig szól, a kormány célja, hogy ekkorra az Oroszországban eladott új autó legalább tíz százaléka elektromos autó legyen, az utakon pedig 27 ezer nyilvános töltőállomás szolgálja ki ezeket a kocsikat.

Jelenleg alig 10 ezer elektromos autó rója az orosz utakat, míg a teljes autóállomány 56 millió jármű, az évi újautó-piac pedig jelenleg évi kb. 1,6 millió darab - a terv igen ambiciózus. Ráadásul a kezdés még nem is igazán erős: a tervek szerint a program első szakaszában, 2024-ig még csak 25 ezer elektromos autó illetve országszerte összesen 2900 töltőállomás üzembe helyezése a cél.

A korábban említett direkt ártámogatás mellett a villanyautó-vásárlók államilag támogatott kölcsönökre, könnyített lízingkondíciókra is számíthatnak. Sokaknak  vonzó lehet, hogy 2022-től az elektromos járművek után nem kell majd fizetni az útdíj-köteles útszakaszokon.

(Automotive News, Wards Auto)

További cikkek a témában:

Elektromossá alakítja a kerekesszékeket egy orosz cég egykerekűje Az elektromos kiegészítő néhány másodperc alatt felpattintható és akár húsz km/h-s sebességet is lehetővé tesz.
A kínai google is saját elektromos autót akar gyártani A Baidu, a kínai internetes kereső- és minden egyéb-szolgáltató is saját elektromos, önvezető autó gyártását fontolgatja.
A Microsoft is beszáll az önvezető autózásba A GM és a Honda partnerével, a Cruise-zal állnak össze.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.