Az orosz kormány meghirdette az autózás villamosításának stratégiáját

2021 / 08 / 25 / Rácz Tamás
Az orosz kormány meghirdette az autózás villamosításának stratégiáját
Útdíj-mentességgel, a gyártóknak és a vevőknek nyújtott támogatásokkal indul az orosz villanyautó-program.

Az orosz gazdasági minisztérium pár hete bejelentette, hogy jövőre az orosz autópiacon is megjelenik az elektromos autók vásárlásának állami támogatása, mely a villanyautók árának 25 százaléka de maximum 625 ezer rubel lesz. Ez azonban csak előzetese volt annak az általános elektromos mobilitási stratégiai programnak, amelyet végül most hétfőn fogadott el a kormány.

Az orosz állam 591 milliárd rubeles, mintegy 2400 milliárd forintnak megfelelő értékű csomagjából egyaránt részesül a helyi autóipar és az autóvásárlók. A stratégiai program időtávja 2030-ig szól, a kormány célja, hogy ekkorra az Oroszországban eladott új autó legalább tíz százaléka elektromos autó legyen, az utakon pedig 27 ezer nyilvános töltőállomás szolgálja ki ezeket a kocsikat.

Jelenleg alig 10 ezer elektromos autó rója az orosz utakat, míg a teljes autóállomány 56 millió jármű, az évi újautó-piac pedig jelenleg évi kb. 1,6 millió darab - a terv igen ambiciózus. Ráadásul a kezdés még nem is igazán erős: a tervek szerint a program első szakaszában, 2024-ig még csak 25 ezer elektromos autó illetve országszerte összesen 2900 töltőállomás üzembe helyezése a cél.

A korábban említett direkt ártámogatás mellett a villanyautó-vásárlók államilag támogatott kölcsönökre, könnyített lízingkondíciókra is számíthatnak. Sokaknak  vonzó lehet, hogy 2022-től az elektromos járművek után nem kell majd fizetni az útdíj-köteles útszakaszokon.

(Automotive News, Wards Auto)

További cikkek a témában:

Elektromossá alakítja a kerekesszékeket egy orosz cég egykerekűje Az elektromos kiegészítő néhány másodperc alatt felpattintható és akár húsz km/h-s sebességet is lehetővé tesz.
A kínai google is saját elektromos autót akar gyártani A Baidu, a kínai internetes kereső- és minden egyéb-szolgáltató is saját elektromos, önvezető autó gyártását fontolgatja.
A Microsoft is beszáll az önvezető autózásba A GM és a Honda partnerével, a Cruise-zal állnak össze.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Jövő januárban indul első útjára a világ legnagyobb luxushajója
Jövő januárban indul első útjára a világ legnagyobb luxushajója
Az Icon of the Seas hivatalosan 2024. január 27-én mutatkozik be, az utasok egy Miami és a Karib-tengeri szigetek közötti körúton élvezhetik majd először a 250 ezer tonnás, 365 méter hosszú óriáshajó kényelmét.
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
Egy gombnyomással kiengedhető, autógumiba épített hóláncot fejleszt a Hyundai és a Kia
A hagyományos hóláncot a kerékbe integrált alakemlékező ötvözetből készült eszköz váltja fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.