Az orosz okoseszközöket ezentúl csak orosz előre telepített appokkal lehet árulni

2021 / 04 / 02 / Justin Viktor
Az orosz okoseszközöket ezentúl csak orosz előre telepített appokkal lehet árulni
Április elsejétől Oroszországban csak olyan okostelefont, vagy egyéb applikációk futtatására alkalmas eszközt lehet értékesíteni, melyekre orosz cégek alkalmazásait telepítették előre. A rendelkezést a Google és a Facebook piaci dominanciájának megtörésére hozták.

A hazai pálya előnyei

A telepítés a kereskedőkre ró plusz terheket, de annak hiányában az eszközök már nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Az intézkedéseket azért hozták, hogy a hazai alkalmazásfejlesztők előnybe kerüljenek az olyan nagy nemzetközi vállalatokkal szemben, mint a Facebook és a Google. 

Az orosz állam egyre erőteljesebben ellenőrzi az internet használatát, és igyekszik csökkenteni a nemzetközi szolgáltatók piaci befolyását, jelenlétét. További rendelkezések is várhatóak a megkezdett irányban, a külföldi vállalatoknak irodát kellene nyitniuk Moszkvában, a hazai fejlesztő cégek pedig adókedvezményeket kapnának. 

Az Apple-el már sikerült megállapodniuk, az Oroszországban bekapcsolt iPhone javasolja az orosz appok letöltését. A törvényt Oroszországban „Apple elleni törvénynek” hívja a köznyelv, és Oroszország digitális minisztériuma szerint csupán az április elseje után gyártott eszközökre (az okostévékre, és számítógépekre is) vonatkozik. Az ajánlott applikációk listáján szerepel böngésző, kereső, navigációs applikáció és a Mir (béke) nevű pénzügyi alkalmazás, melyet a Visa és a Mastercard piacának csökkentésére hoztak létre.

Az Apple - bár belement a kompromisszumba - úgy döntött, hogy az összes kötelezővé tett alkalmazást felülvizsgálják annak biztosítása érdekében, hogy megfeleljenek az Apple adatvédelmi, biztonsági és tartalmi szabványainak.

Állami piacvédelem

"A telepítés során kínált listában az orosz alkalmazásokat ugyanannak az osztálynak a többi applikációja mellett kell elhelyezni: mindkét lehetőséget ugyanabból a kategóriából egymás mellett, ugyanazon a képernyőn" - áll a jogszabályban.

Oroszország informatikai iparának megvan a lehetősége arra, hogy „mozdonnyá váljon az ország modernizálásának folyamatában” - mondta Dmitrij Csernyshenko miniszterelnök-helyettes az IT-ipar képviselőivel múlt hónapban tartott megbeszélésen.

Az iparvédelem kategóriájába sorolható rendelkezések közül több mint 60 további támogatási intézkedést tárgyal a kormány tárgyalja - tette hozzá.

Oroszország mobiltelefon-piacának jelentős nemzetközi szereplői között megtalálható az Apple, a Samsung és a Huawei. Az új rendelkezések potenciális haszonélvezői között sorban állnak az olyan nagy informatikai óriások, mint a Yandex vagy a Mail.Ru.

(Forrás: Reuters Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Titkos érzékelőt lepleztek le az Apple HomePod mini készülékben Az Apple HomePod egy intelligens-otthon-hangszóró, Siri digitális személyi asszisztens szolgáltatással, és mikor az iFixit szétszedte, talált néhány extra chipet a burkolata alatt, melyek valahogy kimaradtak a leírásból.

Oroszország kicserélné a Wikipédiát egy állami tulajdonú weboldalra A Wikipedia helyébe a "Nagy Orosz Enciklopédia",  a Szovjetunió fő enciklopédiája utódjának online változata lép.

Google figyelmeztetés: a Fotók app algoritmusa nem viccel, ha képeink tömörítéséről van szó Kiderülni látszik, hogy a Google Fotók beszüntetésre kerülő legnagylelkűbb, és egyik leghasználhatóbb funkciója eleve nem működött jól, a vállalat figyelmeztetést adott ki felhasználóknak.


 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.