Az orosz okoseszközöket ezentúl csak orosz előre telepített appokkal lehet árulni

2021 / 04 / 02 / Justin Viktor
Az orosz okoseszközöket ezentúl csak orosz előre telepített appokkal lehet árulni
Április elsejétől Oroszországban csak olyan okostelefont, vagy egyéb applikációk futtatására alkalmas eszközt lehet értékesíteni, melyekre orosz cégek alkalmazásait telepítették előre. A rendelkezést a Google és a Facebook piaci dominanciájának megtörésére hozták.

A hazai pálya előnyei

A telepítés a kereskedőkre ró plusz terheket, de annak hiányában az eszközök már nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Az intézkedéseket azért hozták, hogy a hazai alkalmazásfejlesztők előnybe kerüljenek az olyan nagy nemzetközi vállalatokkal szemben, mint a Facebook és a Google. 

Az orosz állam egyre erőteljesebben ellenőrzi az internet használatát, és igyekszik csökkenteni a nemzetközi szolgáltatók piaci befolyását, jelenlétét. További rendelkezések is várhatóak a megkezdett irányban, a külföldi vállalatoknak irodát kellene nyitniuk Moszkvában, a hazai fejlesztő cégek pedig adókedvezményeket kapnának. 

Az Apple-el már sikerült megállapodniuk, az Oroszországban bekapcsolt iPhone javasolja az orosz appok letöltését. A törvényt Oroszországban „Apple elleni törvénynek” hívja a köznyelv, és Oroszország digitális minisztériuma szerint csupán az április elseje után gyártott eszközökre (az okostévékre, és számítógépekre is) vonatkozik. Az ajánlott applikációk listáján szerepel böngésző, kereső, navigációs applikáció és a Mir (béke) nevű pénzügyi alkalmazás, melyet a Visa és a Mastercard piacának csökkentésére hoztak létre.

Az Apple - bár belement a kompromisszumba - úgy döntött, hogy az összes kötelezővé tett alkalmazást felülvizsgálják annak biztosítása érdekében, hogy megfeleljenek az Apple adatvédelmi, biztonsági és tartalmi szabványainak.

Állami piacvédelem

"A telepítés során kínált listában az orosz alkalmazásokat ugyanannak az osztálynak a többi applikációja mellett kell elhelyezni: mindkét lehetőséget ugyanabból a kategóriából egymás mellett, ugyanazon a képernyőn" - áll a jogszabályban.

Oroszország informatikai iparának megvan a lehetősége arra, hogy „mozdonnyá váljon az ország modernizálásának folyamatában” - mondta Dmitrij Csernyshenko miniszterelnök-helyettes az IT-ipar képviselőivel múlt hónapban tartott megbeszélésen.

Az iparvédelem kategóriájába sorolható rendelkezések közül több mint 60 további támogatási intézkedést tárgyal a kormány tárgyalja - tette hozzá.

Oroszország mobiltelefon-piacának jelentős nemzetközi szereplői között megtalálható az Apple, a Samsung és a Huawei. Az új rendelkezések potenciális haszonélvezői között sorban állnak az olyan nagy informatikai óriások, mint a Yandex vagy a Mail.Ru.

(Forrás: Reuters Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Titkos érzékelőt lepleztek le az Apple HomePod mini készülékben Az Apple HomePod egy intelligens-otthon-hangszóró, Siri digitális személyi asszisztens szolgáltatással, és mikor az iFixit szétszedte, talált néhány extra chipet a burkolata alatt, melyek valahogy kimaradtak a leírásból.

Oroszország kicserélné a Wikipédiát egy állami tulajdonú weboldalra A Wikipedia helyébe a "Nagy Orosz Enciklopédia",  a Szovjetunió fő enciklopédiája utódjának online változata lép.

Google figyelmeztetés: a Fotók app algoritmusa nem viccel, ha képeink tömörítéséről van szó Kiderülni látszik, hogy a Google Fotók beszüntetésre kerülő legnagylelkűbb, és egyik leghasználhatóbb funkciója eleve nem működött jól, a vállalat figyelmeztetést adott ki felhasználóknak.


 


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.