Az orosz öngyilkos tank

2024 / 06 / 08 / Felkai Ádám
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.

Az orosz High Precision Systems Holding Company, amely a Rostec állami vállalat része, két új pilóta nélküli földi járművet (UGV) is bemutatott: a Depesha-t és a Buggy-t. A robottankok egyik legérdekesebb újítása, az “öngyilkos mód”, vagyis a kamikaze támadások végrehajtása, de valójában ezen kívül többféle harctéri feladatot is elláthatnak: utánpótlás szállítása, sebesült katonák evakuálása és hasonló logisztikai műveletek. A Depesha, más néven Impulse-M, és a Buggy hasznos teherbírása 150 kg, illetve 250 kg. Mindkét eszköz felszerelhető robbanóanyagokkal, hogy megsemmisítsék az ellenséges erődítményeket, valamint adott esetben a személyzetet.

Ezeket az UGV-ket Ukrajnában harci körülmények között már tesztelték is, ahol állítólag bizonyították hatékonyságukat különböző támadási műveletek során – írja az Interesting Engineering.

A Depesha moduláris kialakítású, így különféle feladatokra konfigurálható, beleértve az aknarakást, a rakományszállítást és az egészségügyi evakuálást (MEDEVAC). Az eszköz mesterséges intelligenciát használ az autonóm műveletekhez, és még egy “zavarásmentes” kommunikációs rendszerrel is felszerelték az akadálymentes harctéri irányítás érdekében. Ha esetleg a kommunikációs rendszer mégis meghibásodna valamilyen oknál fogva, akkor a járművet az automatikus navigációs rendszer önállóan visszairányítja a bázisra.

A Depesha-t emellett a harckocsik és páncélozott járművek elleni akadályok elhárítására is be lehet vetni. A Buggy pedig joystickkal vagy tablettel vezérelhető, ami sokoldalúságot biztosít a különféle harci helyzetekben. Ezek a fejlesztések a vállalat korábbi tapasztalataira építenek a távirányítású robotok terén, mint amilyen például az MGR-4 Shmel aknamentesítő jármű és egy tűzoltó robot voltak. Érdekesség, de hasonló eszközt korábban az észtek is küldtek Ukrajnába éppen az oroszok ellen, arra a járműre az oroszok vérdíjat tűztek ki:

Egymillió rubeles „vérdíjat” tűzött ki Oroszország az észt robottankra Az oroszok nagyon szeretnék rátenni a kezüket az észtek automatizált harci járművére, ami épp Ukrajnában ténykedik.

Ez a mostani bejelentés egyébként egybeesik az Ukrán Hadsereg hasonló újításával, tehát gránátvetős mini-tank drónokkal és hasonlóképp robbanóanyaggal felszerelt UGV eszközökkel, amelyeket szintén bevetettek már az orosz erők ellen. Mihajlo Fedorov, Ukrajna digitális transzformációért felelős minisztere elmondta azt is, hogy egy kamikaze UGV-t sikeresen használtak egy donyecki híd lerombolására, amely addig az orosz utánpótlási vonal részét képezte.

Az ukrán United24 platform pedig bejelentette, hogy több száz földi robot tömeggyártását tervezik.

Oroszországra visszatérve – az ország más robotizált UGV-kkel is kísérletezik, mint például az Azbat robotokkal, amelyek elektronikus hadviselési eszközökkel veszik fel a harcot a hírhedten hatékony ukrán drónok ellen, ami lényegében azt jelenti, hogy előre meghatározott útvonalakon haladnak, miközben elnyomják az ellenséges UAV-ok által használt frekvenciákat.

Mint látható tehát, a háború kezdeti szakaszát követően a repülő drónokon túl immár a földi drónoknak is nagy szerep jut mindkét hadviselő fél szempontjából.

(Kép: A Depesha UGV, forrás: TASZSZ)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Lassan, de egyre gyorsulva gördül az autógumigyártás is a fenntarthatóság felé
Lassan, de egyre gyorsulva gördül az autógumigyártás is a fenntarthatóság felé
A német Continental portugáliai gumiabroncsgyárában mutatta be, hogyan formálják a gumigyártást CO2-semlegessé, körforgásossá, fenntarthatóvá.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.