Egymillió rubeles „vérdíjat” tűzött ki Oroszország az észt robottankra

2022 / 09 / 08 / Felkai Ádám
Egymillió rubeles „vérdíjat” tűzött ki Oroszország az észt robottankra
Az oroszok nagyon szeretnék rátenni a kezüket az észtek automatizált harci járművére, ami épp Ukrajnában ténykedik.

Az UGV (unmanned ground vehicle) lényegében legénység nélküli, földi járművet jelent. A 2013-ban alapított Milrem Robotics pedig két ilyen távirányítású, robot platformot is kifejlesztett harcászati célokra: a THeMIS-t és a Type-X-et. Ez utóbbi, a Type-X amolyan lánctalpas „drón-kísérő” a tankok mellé, és többféle löveggel, ágyúval is ellátható. Erről részletesebben is írtunk a lenti cikkünkben:

A robottankok már itt vannak, de önállóan még nem gyilkolhatnak Az észt Milrem Robotics a napokban mutatta be a Type X nevű harckocsiját, ami új szintet képvisel az ember nélküli fegyverek sorában.

A THeMIS viszont a Type-X-hez képest egy univerzálisabb, szélesebb funkcionális palettával bíró UGV. A THeMIS jelentősége az emberi csapatok számának csökkentése a harctéren, így kaphat támogató szerepet különböző logisztikai, felderítői feladatok formájában, de akár fegyverrel is el lehet látni. Az UGV erőssége hogy elég gyorsan konfigurálható bármely feladatra – hibrid (dízel és elektromos) meghajtása révén akár közel zéró zajkibocsájtás mellett is képes közlekedni, miközben a végsebessége 20 km/h és maximálisan akár 1200 kg szállítmánnyal is terhelhető. Az észtek már régóta idegesek egy esetleges orosz invázió miatt, és a TheMIS-t korábban egy hadgyakorlaton is kipróbálták, ahol – minő meglepetés! – egy páncélozott inváziós sereg feltartóztatásában kellett a gépnek segédkeznie. Egyébként erről is írtunk:

A Milrem harci robotja egy észt hadgyakorlaton bizonyított Az észt hadsereg éles lőszert használó, szimulált páncélozott jármű elleni gyakorlatán kiemelt szerep jutott két harci robotnak.

A THeMIS – mint az tehát a fentebb kattintható cikk címéből is kiderül – sikeresen bizonyított a hadgyakorlaton, sőt eljutott a háborús Ukrajnába is, és nagyon úgy látszik, hogy az oroszok szívesen rátennék a kezüket egy „többé-kevésbé sértetlen” darabra. Legalábbis az Oroszországi székhelyű Stratégiai és Technológiai Elemző Központ a múlt héten egymillió rubeles felső határral (ez körülbelül 6,5 millió forint a cikk írásakor legalábbis) hirdetett vérdíjat erre a járműre – számol be róla a Defence Blog. Mint a lap írja, a teljes hirdetmény így hangzik:

„A Stratégiai és Technológiai Elemző Központ 1 millió rubel jutalmat hirdet minden katonai vagy rendfenntartó személyzetnek vagy azok egy csoportjának, akik többé-kevésbé sértetlen állapotban elfognak egy ukrajnai THeMIS platformot, és eljuttatják azt az orosz védelmi minisztériumhoz.”

A hírre a THeMIS-t fejlesztő Milrem is reagált, és a szóvivőjük, Gert D. Hankewitz szerint a „vérdíjat” egyfajta elismerésként fogják fel. Hankewitz elmondta azt is, hogy az első UGV-t augusztus végén küldték át Ukrajnába – ezt sebesültek szállítására és logisztikai feladatokra szerelték fel. A járművel együtt ki is képezték a személyzetet ennek az irányítására.

Kiderült az is, hogy mivel a THeMIS még egy hete sincs a háborús országban, ezért korai eredményekről beszélni, de kiemelt szerep juthat neki a sebesültek szállításában – ez ugyanis egy fizikailag nehéz és veszélyes feladat, amely több embert is igényelhet, akik munkáját egyetlen ilyen eszköz is kiválthatja. Így pedig elkerülhető az is, hogy a sebesültek evakuációja további emberi életeket veszélyeztessen. A THeMIS platform akár több sérültet is szállíthat, és gyógyszert és kötszert is eljuttathat a célba – mindezzel pedig az emberi állomány egy nagyobb része szabadul fel, és irányítható át harci feladatok ellátására. A THeMIS persze nem csak sérülteket, de muníciót, élelmet és bármit szállíthat, így az utánpótlási feladatokban is fontos szerephez juthat.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.