Az oroszok a 110 éves Kommunával próbálhatják elérni a Moszkva cirkáló roncsát

2022 / 04 / 23 / Felkai Ádám
Az oroszok a 110 éves Kommunával próbálhatják elérni a Moszkva cirkáló roncsát
Az 1913-ban vízre bocsájtott Kommuna mögött hihetetlen életút áll, és most a modern kiegészítő eszközeinek hála akár ismét bizonyíthat.

A Moszkva cirkáló elsüllyedéséről, annak körülményeiről, valamint arról, hogy a hajón akadhatott-e nukleáris töltet, a múlt héten írtunk mi is (lenti cikk). Az Orosz Védelmi Minisztérium azóta elismerte, hogy a hajóról 396 főt kimentettek, a legénység egy tagja életét vesztette, és 27-en eltűntek – azt természetesen nem tudni, hogy ezeknek a számoknak közük van-e a valósághoz. A lenti cikkünkben leírtuk, hogy bár ukrán források arról írtak a hajó elsüllyedésének idején, hogy nem kizárt, hogy a cirkálóval együtt két nukleáris töltet is elsüllyedt, a CNN-nek nyilatkozó védelmi tisztek szerint nem ez a helyzet. Ettől független a hajón akadhat több minden, amit az oroszok megpróbálhatnak visszaszerezni – ezek közé tartozhatnak például az elhunyt tengerészek földi maradványai, de különböző titkos eszközök: kommunikációs rendszerek, fegyverek és más effélék is.

A Moszkva cirkáló tényleg két nukleáris töltettel a fedélzetén süllyedt el? Ukrán források szerint nem kizárható, hogy a hajón két nukleáris robbanófej is akadt, amikor hullámsírba szállt. De mi igaz ebből, és miért olyan fájó, egyben ironikus szimbólum az oroszok számára a hajó elvesztése?

Mint arról H.I. Sutton független védelmi szakértő is ír a Twitteren, valamint a blogján, nagyon úgy tűnik, hogy bár ezt semmiféle hivatalos orosz állítás nem erősíti meg, az oroszok megpróbálhatnak lejutni a Moszkva roncsához, és a misszióban az egyik résztvevő hajó a 110 éves Kommuna.

Sutton arról ír, hogy a nyilvánosan hozzáférhető műholdképek alapján bár a területet sokszor takarják felhők, tiszta időben sem látni orosz hajókat, amelyek esetleg az elsüllyedt Moszkvát őriznék. Viszont úgy tűnik, hogy a Kommuna, ez az idős mentőhajó bevetésre indult a térségben.

Mint arról a The Drive ír, az egyedi megjelenésű Kommuna először Volhov néven lépett aktív szolgálatba 1915-ben, hogy az orosz haditengerészet balti flottájának tengeralattjáró- és mentőhajójaként működjön. A Kommuna egy dupla hajótestű katamaránféleség, és nem csak az orosz forradalom, de a két világháború alatt is aktív volt – így szolgált az orosz birodalmi, szovjet és jelenleg az orosz Föderáció haditengerészetében is, és a hajó mai napig megőrizte tehát a szovjet időkben, 1922-ben kapott nevét, a Kommunát. Sutton hozzáteszi, hogy a hajó valószínűleg bármely haditengerészet egyik legidősebb vízi járműve lehet. A Kommuna még a Leningrád védelméért kitüntetést is megkapta a II. világháborús leningrádi hadjárat során az elsüllyedt szállítóhajókról a járművek megmentésében játszott szerepéért. Az 1967-es modernizációját követően a Fekete-tengerre vezényelték.

Korábban a katamarán két hajóteste közé elfért egy tengeralattjáró (ezért is tervezték így eredetileg ezt a hajót), ám ahogy idővel nőtt a tengeralattjárók mérete, a hajó központi része elvesztette ezt a „parkoló” funkcióját. Ugyanakkor kisebb mentő-tengeralattjárók elfértek itt, ennek is köszönhető, hogy a Kommunát nem nyugdíjazták. Erre a területre ráadásul fel lehet húzni nagyobb roncsdarabokat is – a Moszkva teljes egészében például túl nagy ehhez, de bizonyos részei, például a lövegek és egyéb fegyverek már kiemelhetőek ide. Sutton szerint a Kommuna jó eséllyel visz magával egy mélyre merülő mentőhajót is (DSRV/deep submergence rescue vehicle), az AS–28-at – ez az 55 tonnás tengeralattjáró 1000 méterre képes lejutni, ami bőven elég ahhoz, hogy elérje a Moszkvát.

Sutton szerint egyelőre csak spekulálhatunk arról, hogy a Kommunának pontosan mi a küldetése, de valószínűleg jelenleg egyelőre csak a Moszkva elsüllyedésének az okát próbálják a segítségével kideríteni, valamint kisebb, de kulcsfontosságú tárgyakat húznának ki a vízből. Sutton hozzáteszi ugyanakkor azt is, hogy a Moszkva elsüllyedésének helyére elér az ukrán tüzérség is, és hiába a híres életút, valamint a patinás hírnév, a Kommuna azon a területen könnyen katonai célponttá válhat. Sutton azt is megjegyezte, hogy az Orosz Haditengerészet Projekt 11982-es osztályú oceanográfiai kutatóhajója, a Lagoda is elindulhat a Kommuna küldetésének a támogatására – ezt azonban egyelőre nem erősítette meg senki.

(Fotó: Kommuna mentőhajó, wikimedia.commons/George Chernilevsky)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.