Az oroszok a 110 éves Kommunával próbálhatják elérni a Moszkva cirkáló roncsát

2022 / 04 / 23 / Felkai Ádám
Az oroszok a 110 éves Kommunával próbálhatják elérni a Moszkva cirkáló roncsát
Az 1913-ban vízre bocsájtott Kommuna mögött hihetetlen életút áll, és most a modern kiegészítő eszközeinek hála akár ismét bizonyíthat.

A Moszkva cirkáló elsüllyedéséről, annak körülményeiről, valamint arról, hogy a hajón akadhatott-e nukleáris töltet, a múlt héten írtunk mi is (lenti cikk). Az Orosz Védelmi Minisztérium azóta elismerte, hogy a hajóról 396 főt kimentettek, a legénység egy tagja életét vesztette, és 27-en eltűntek – azt természetesen nem tudni, hogy ezeknek a számoknak közük van-e a valósághoz. A lenti cikkünkben leírtuk, hogy bár ukrán források arról írtak a hajó elsüllyedésének idején, hogy nem kizárt, hogy a cirkálóval együtt két nukleáris töltet is elsüllyedt, a CNN-nek nyilatkozó védelmi tisztek szerint nem ez a helyzet. Ettől független a hajón akadhat több minden, amit az oroszok megpróbálhatnak visszaszerezni – ezek közé tartozhatnak például az elhunyt tengerészek földi maradványai, de különböző titkos eszközök: kommunikációs rendszerek, fegyverek és más effélék is.

A Moszkva cirkáló tényleg két nukleáris töltettel a fedélzetén süllyedt el? Ukrán források szerint nem kizárható, hogy a hajón két nukleáris robbanófej is akadt, amikor hullámsírba szállt. De mi igaz ebből, és miért olyan fájó, egyben ironikus szimbólum az oroszok számára a hajó elvesztése?

Mint arról H.I. Sutton független védelmi szakértő is ír a Twitteren, valamint a blogján, nagyon úgy tűnik, hogy bár ezt semmiféle hivatalos orosz állítás nem erősíti meg, az oroszok megpróbálhatnak lejutni a Moszkva roncsához, és a misszióban az egyik résztvevő hajó a 110 éves Kommuna.

Sutton arról ír, hogy a nyilvánosan hozzáférhető műholdképek alapján bár a területet sokszor takarják felhők, tiszta időben sem látni orosz hajókat, amelyek esetleg az elsüllyedt Moszkvát őriznék. Viszont úgy tűnik, hogy a Kommuna, ez az idős mentőhajó bevetésre indult a térségben.

Mint arról a The Drive ír, az egyedi megjelenésű Kommuna először Volhov néven lépett aktív szolgálatba 1915-ben, hogy az orosz haditengerészet balti flottájának tengeralattjáró- és mentőhajójaként működjön. A Kommuna egy dupla hajótestű katamaránféleség, és nem csak az orosz forradalom, de a két világháború alatt is aktív volt – így szolgált az orosz birodalmi, szovjet és jelenleg az orosz Föderáció haditengerészetében is, és a hajó mai napig megőrizte tehát a szovjet időkben, 1922-ben kapott nevét, a Kommunát. Sutton hozzáteszi, hogy a hajó valószínűleg bármely haditengerészet egyik legidősebb vízi járműve lehet. A Kommuna még a Leningrád védelméért kitüntetést is megkapta a II. világháborús leningrádi hadjárat során az elsüllyedt szállítóhajókról a járművek megmentésében játszott szerepéért. Az 1967-es modernizációját követően a Fekete-tengerre vezényelték.

Korábban a katamarán két hajóteste közé elfért egy tengeralattjáró (ezért is tervezték így eredetileg ezt a hajót), ám ahogy idővel nőtt a tengeralattjárók mérete, a hajó központi része elvesztette ezt a „parkoló” funkcióját. Ugyanakkor kisebb mentő-tengeralattjárók elfértek itt, ennek is köszönhető, hogy a Kommunát nem nyugdíjazták. Erre a területre ráadásul fel lehet húzni nagyobb roncsdarabokat is – a Moszkva teljes egészében például túl nagy ehhez, de bizonyos részei, például a lövegek és egyéb fegyverek már kiemelhetőek ide. Sutton szerint a Kommuna jó eséllyel visz magával egy mélyre merülő mentőhajót is (DSRV/deep submergence rescue vehicle), az AS–28-at – ez az 55 tonnás tengeralattjáró 1000 méterre képes lejutni, ami bőven elég ahhoz, hogy elérje a Moszkvát.

Sutton szerint egyelőre csak spekulálhatunk arról, hogy a Kommunának pontosan mi a küldetése, de valószínűleg jelenleg egyelőre csak a Moszkva elsüllyedésének az okát próbálják a segítségével kideríteni, valamint kisebb, de kulcsfontosságú tárgyakat húznának ki a vízből. Sutton hozzáteszi ugyanakkor azt is, hogy a Moszkva elsüllyedésének helyére elér az ukrán tüzérség is, és hiába a híres életút, valamint a patinás hírnév, a Kommuna azon a területen könnyen katonai célponttá válhat. Sutton azt is megjegyezte, hogy az Orosz Haditengerészet Projekt 11982-es osztályú oceanográfiai kutatóhajója, a Lagoda is elindulhat a Kommuna küldetésének a támogatására – ezt azonban egyelőre nem erősítette meg senki.

(Fotó: Kommuna mentőhajó, wikimedia.commons/George Chernilevsky)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.