Az oroszok drónná alakított kivénhedt duplaszárnyú gépeket vethetnek be Ukrajnában

2022 / 03 / 02 / Felkai Ádám
Az oroszok drónná alakított kivénhedt duplaszárnyú gépeket vethetnek be Ukrajnában
A hidegháborúból megmaradt Antonov An–2-eseket műholdképen szúrták ki nagyobb számban egy ukrán határ környéki katonai repülőtéren – egyes feltételezések szerint drónná alakították át őket, és azt is sejteni, miért.

Egy háború tele van piszkos trükkökkel és váratlan húzásokkal. Utóbbira példa, hogy a második világháborúban az angolok még prototípust is készítettek jégből készült anyahajóhoz – akit a dolog részletesebben is érdekel, lentebb olvashat róla. A mostani háborúban pedig bevetnek tiltott eszközöket is, sőt az USA azt sem tartja kizártnak, hogy Putyin biológiai- vagy vegyi-fegyverekhez nyúl – mindezek mellett azonban akadnak trükkös megoldások is: ezek pedig azok az Antonov An–2-es repülők (NATO-kódja: Colt), amelyek a második világháború után a Szovjetunióban jelentek meg, és amelyek első pillantásra teljesen alkalmatlanok a modern hadviselésre.

A Habakkuk-terv – amikor a britek grandiózus anyahajót akartak építeni jégből A HMS Habakkuk 600 méter hosszú, 2 millió tonna tömegű, 300 repülő befogadására képes hajómonstrum lett volna, ha valaha megépül. Az őrült alapelképzelés az volt, hogy a bőséggel rendelkezésre álló jégből formáljanak hajót a német tengeralattjárók ellen. Churchillnek tetszett az ötlet, és a prototípus el is készült.

Az Antonov An–2-es ugyanis nem csak lassú, de böhöm nagy radarképet ad, így könnyed ujjgyakorlatot jelent még akár a nem éppen a legújabb eszközöket használó légvédelem számára is. Azonban nem kizárt, hogy épp e két tulajdonság (ötvözve a repülő olcsóságával) az, ami most nagyon is kapóra jön az Ukrajnába nyomuló orosz inváziós erőknek. A sztoriról a The Aviationist számolt be, és eszerint a február 28-ával az elmúlt 24 óráig készített műholdképek tanúsága szerint jelentős számú, egész pontosan 42 darab An–2 repülő érkezett egy ukrán határ környéki orosz katonai légibázisra, ahol egyébként a hidegháború alatt Tu–16 stratégiai bombázók állomásoztak. A képeket a Maxar cég készítette – ami egy magán, műholdképekkel és hírszerzéssel foglalkozó agytröszt. A közösségi médiába feltöltött videók szerint az elmúlt időszakban az An–2-esek nem csak megérkeztek a légibázisra, de formációkban repültek is az ukrán határ közelében.

Egyesek szerint mindez felveti annak az esélyét, hogy a gépeket drónná alakították át, és csalinak fogják használni, hogy a segítségével felfedjék az ukrán légvédelem állásait. Ilyen szempontból pedig az An–2 remekül beválhat, épp azért tehát mert lassú és könnyen kiszúrható a radaron. Ez a fajta hadviselés pedig nem lenne teljesen (csak részben – de erre még visszatérünk) egyedülálló, hiszen, a 2020-as örmény-azeri konfliktus, a hegyi-karabahi háború idején Azerbajdzsán is nagyjából ezt a stratégiát követte. Mindezt alátámasztja, hogy a szóban forgó légibázison olyan, elektronikai hadviselésre felkészített gépeket is kiszúrtak február közepén, melyeket épp a légvédelem ellen lehet bevetni. Annak lehetőségét, hogy az oroszok valóban drónná alakították ezeket az öreg gépeket, és egy elterelő hadműveltre használják fel őket, Marco Rubio, amerikai szenátor is felvetette:


Az orosz lépés érthető lenne, mivel nyilván inkább régi gépeket áldoznának fel csalétekként, mint drága, modern drónokat, az viszont nem világos, hogy pontosan miként alakították át az oroszok ezeket a repülőket „távirányításúvá” – már amennyiben ugye tényleg ez a helyzet. A már említett hegyi-karabahi háború idején ugyanis Azerbajdzsán nem valami technikai bravúrral oldotta meg a dolgot, egyszerűen pilóták felszálltak a gépekkel, majd szíjakkal rögzítették a kormányt, és kiugrottak a repülőből – ami tehát nem annyira szigorú értelemben vett távirányítós módszer. A gép ezt követően egyenesen az örmény erők felé szállt, akik kilőttek azt, és ezzel felfedték a pozícióikat.

(Fotó: wikimedia commons)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.