Az oroszok drónná alakított kivénhedt duplaszárnyú gépeket vethetnek be Ukrajnában

2022 / 03 / 02 / Felkai Ádám
Az oroszok drónná alakított kivénhedt duplaszárnyú gépeket vethetnek be Ukrajnában
A hidegháborúból megmaradt Antonov An–2-eseket műholdképen szúrták ki nagyobb számban egy ukrán határ környéki katonai repülőtéren – egyes feltételezések szerint drónná alakították át őket, és azt is sejteni, miért.

Egy háború tele van piszkos trükkökkel és váratlan húzásokkal. Utóbbira példa, hogy a második világháborúban az angolok még prototípust is készítettek jégből készült anyahajóhoz – akit a dolog részletesebben is érdekel, lentebb olvashat róla. A mostani háborúban pedig bevetnek tiltott eszközöket is, sőt az USA azt sem tartja kizártnak, hogy Putyin biológiai- vagy vegyi-fegyverekhez nyúl – mindezek mellett azonban akadnak trükkös megoldások is: ezek pedig azok az Antonov An–2-es repülők (NATO-kódja: Colt), amelyek a második világháború után a Szovjetunióban jelentek meg, és amelyek első pillantásra teljesen alkalmatlanok a modern hadviselésre.

A Habakkuk-terv – amikor a britek grandiózus anyahajót akartak építeni jégből A HMS Habakkuk 600 méter hosszú, 2 millió tonna tömegű, 300 repülő befogadására képes hajómonstrum lett volna, ha valaha megépül. Az őrült alapelképzelés az volt, hogy a bőséggel rendelkezésre álló jégből formáljanak hajót a német tengeralattjárók ellen. Churchillnek tetszett az ötlet, és a prototípus el is készült.

Az Antonov An–2-es ugyanis nem csak lassú, de böhöm nagy radarképet ad, így könnyed ujjgyakorlatot jelent még akár a nem éppen a legújabb eszközöket használó légvédelem számára is. Azonban nem kizárt, hogy épp e két tulajdonság (ötvözve a repülő olcsóságával) az, ami most nagyon is kapóra jön az Ukrajnába nyomuló orosz inváziós erőknek. A sztoriról a The Aviationist számolt be, és eszerint a február 28-ával az elmúlt 24 óráig készített műholdképek tanúsága szerint jelentős számú, egész pontosan 42 darab An–2 repülő érkezett egy ukrán határ környéki orosz katonai légibázisra, ahol egyébként a hidegháború alatt Tu–16 stratégiai bombázók állomásoztak. A képeket a Maxar cég készítette – ami egy magán, műholdképekkel és hírszerzéssel foglalkozó agytröszt. A közösségi médiába feltöltött videók szerint az elmúlt időszakban az An–2-esek nem csak megérkeztek a légibázisra, de formációkban repültek is az ukrán határ közelében.

Egyesek szerint mindez felveti annak az esélyét, hogy a gépeket drónná alakították át, és csalinak fogják használni, hogy a segítségével felfedjék az ukrán légvédelem állásait. Ilyen szempontból pedig az An–2 remekül beválhat, épp azért tehát mert lassú és könnyen kiszúrható a radaron. Ez a fajta hadviselés pedig nem lenne teljesen (csak részben – de erre még visszatérünk) egyedülálló, hiszen, a 2020-as örmény-azeri konfliktus, a hegyi-karabahi háború idején Azerbajdzsán is nagyjából ezt a stratégiát követte. Mindezt alátámasztja, hogy a szóban forgó légibázison olyan, elektronikai hadviselésre felkészített gépeket is kiszúrtak február közepén, melyeket épp a légvédelem ellen lehet bevetni. Annak lehetőségét, hogy az oroszok valóban drónná alakították ezeket az öreg gépeket, és egy elterelő hadműveltre használják fel őket, Marco Rubio, amerikai szenátor is felvetette:


Az orosz lépés érthető lenne, mivel nyilván inkább régi gépeket áldoznának fel csalétekként, mint drága, modern drónokat, az viszont nem világos, hogy pontosan miként alakították át az oroszok ezeket a repülőket „távirányításúvá” – már amennyiben ugye tényleg ez a helyzet. A már említett hegyi-karabahi háború idején ugyanis Azerbajdzsán nem valami technikai bravúrral oldotta meg a dolgot, egyszerűen pilóták felszálltak a gépekkel, majd szíjakkal rögzítették a kormányt, és kiugrottak a repülőből – ami tehát nem annyira szigorú értelemben vett távirányítós módszer. A gép ezt követően egyenesen az örmény erők felé szállt, akik kilőttek azt, és ezzel felfedték a pozícióikat.

(Fotó: wikimedia commons)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.