Az ország, amely elektromos és hidrogénüzemű autókkal akar kitörni a válságból

2020 / 07 / 16 / Rácz Tamás
Az ország, amely elektromos és hidrogénüzemű autókkal akar kitörni a válságból
Dél-Korea bezöldül: a New Green Deal-lel a világjárvány okozta gazdasági problémák kezelését összekötik a CO2-kibocsátás csökkentésével.

Sok ország vezetése próbálja összehozni a klímavédelmi célokat a koronavírus-járvány okozta recesszió kezelésével, de talán Dél-Koreában határozták meg a legegyértelműbben, hogyan képzelik a jövőt. A szöuli kormány bejelentése szerint az elkövetkező hat év folyamán egy 114,1 trillió won-os, 95 milliárd dolláros (írjuk le forintban is: csaknem 30 ezer milliárd HUF!) gazdasági élénkítő csomaggal, a Green New Deal-lel kívánják felpörgetni a gazdaságot. Mun Dzse-in elnök a gazdaságélénkítő intézkedésektől 1,9 millió új munkahely létrejöttét várja.

Az élénkítő csomag jelentős része a koreai elektromos autók és hidrogénautók fejlesztésére, piaci térnyerésére fordítandó. A kormány emellett támogatja a villamosenergia-hálózat decentralizálását, a megújuló energiatermelés bővítését. A közlekedés és az energetika mellett az otthoni munkavégzés kiterjesztéséhez és az orvosi távdiagnosztika fejlesztéséhez szükséges informatikai infrastruktúra is nagy szerepet kap az ország jövőjében: az 5G-hálózat kiépítésére és üzemeltetésére is forrásokat biztosít a kormány. A 2050-re tervezett CO2-semlegesség elérése érdekében az ország elindítja tengerentúli szénbányáinak felszámolását és karbonadó bevezetését is tervezik.

Dél-Korea igazi nagyhatalom az emissziómentes mobilitásban. A Hyundai-Kia konszern elektromos és plug-in hibrid személyautói ár-érték arányban a legjobb modellek közé tartoznak a piacon. A cégcsoport a hidrogénalapú mobilitás egyik legrégebbi úttörője: a Honda és a Toyota mellett a Hyundai az európai gyártókat messze megelőzve készített hidrogénautót, pár napja pedig világelsőként szabályos kereskedelmi forgalomban értékesített hidrogénüzemű teherautókat, (Svájcba szállítottak tíz darab Hyundai Xcient kamiont.)

2025-re a koreai tervek szerint az országban 1,13 millió elektromos és 200.000 hidrogénüzemű autó rója majd az utakat - a kiindulási alap a 2019-es statisztika szerinti 91.000 és 5.000 ilyen kocsi! A zéró emissziós járművekhez szükséges töltési, tankolási infrastruktúra fejlesztését állami segítséggel építik ki. A tervek szerint 2025-ben egymillió autóval a koreai autóipar adja majd a világ elektromoautó-értékesítésének több mint tíz százalékát.

Az elektromos illetve hidrogénalapú mobilitás fejlesztési eredményeit a koreai elnök szerint nem csak a közúti közlekedésben kívánják hasznosítani, hanem a hajózásban, vasúti szállításban, légiközlekedésben, katonai célú fejlesztésekben is.

A nagyszabású Green New Deal programban szerepel az is, hogy 2035-re teljesen betiltsák az országban a belsőégésű motoros járművek értékesítését, 2025-re pedig a főváros 7400 buszának már több mint a fele, legalább 4000 jármű károsanyag-kibocsátástól mentes, elektromos vagy hidrogéncellás gép legyen.  Szöulban jelenleg 1090 nyilvános elektromosautó-töltő és négy hidrogénkút működik, de a városvezetés tervei szerint a Green New Deal-re alapozva 2035-ben már 4000 töltőpont és 65 hidrogén-töltőállomás működhet a jelenleg tízmillió lakosú metropoliszban.


A Hyundai Ioniq hibrid, konnektoros hibrid és tisztán elektromos hajtással készül

A komplex gazdasági stratégiai terv és a mellé rendelt pénzügyi erőforrások egy utópisztikus sci-fi-ország képét vetítik előre, ahol csendesen suhannak az emissziómentes járművek, napelemek és szélturbinák termelik az energiát, gyűrött arccal a buszon, metrón unatkozó vagy a dugóban vánszorgó emberek helyett munkájukat gyakran otthonról végző polgárok élik vígan életüket a smart city-kben. És a koreaiakról valahogy el is lehet képzelni, hogy mindezt tényleg meg tudják valósítani!


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.