Az ősi könyvtárak elhagyott városában 2020 / 04 / 04 / Justin Viktor

Chinguetti ősi afrikai városa egykor a Szahara karavánjainak és zarándokainak kedvelt megállója volt. Mivel az itt áthaladó emberek közül sokan gazdagok és jól képzettek voltak, könyvtárak nyíltak az útvonal mentén, hogy a látogatók olvashassanak és írhassanak. Ma a fennmaradt könyvtárak küzdenek a barátságtalan sivatagi klímával, az ősi könyvek megóvása érdekében. Chinguetti sivatagi városa, egyre mélyebbre süllyed a Szahara homokja alatt, és valószínűleg ez az utolsó hely a világon, ahol könyvtárra számítanánk. Ám Mauritánia Nyugat-Afrikai országában, ez a lassan morzsolódó előőrs mintegy 6000 ritka könyv és kézirat otthona, köztük néhány a létező legkorábbi Korán példány, amelyek a 9. századból származnak. Valaha ez a hely virágzó és nyüzsgő kereskedelmi központ volt, több, a Szaharát átszelő kereskedelmi útvonal központja. Az egész Európából, Észak-Afrikából és a Levantéből érkező kereskedők Chinguettiben megálltak, mielőtt tovább indultak volna a Afrika Szaharától délre eső részei felé. Költők, orvosok, ügyvédek és tudósok, jártak ezeken az utakon, akik a bölcsességet keresték a Könyvtárak Városában. Ma a tudás oázisa már mindössze 4000 ember otthona, és a csend uralja. A költők, tudósok, orvosok és ügyvédek, a kereskedők eltűntek, de a könyvtár őrei továbbra is óvják a törékeny szövegeket a durva szaharai időjárástól. A hely kulturális múltját olyan fontosnak ítélték, hogy az UNESCO 2000-ben a Világörökség részének nyilvánította a várost. Egyes szakértők ma úgy vélik, hogy segítség nélkül a homok végül majd eltemeti ezt a helyet és annak rengeteg tárgyi emlékét, néhány jövendő nemzedék alatt. (Forrás: BBC Kép: Flickr)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.