Az ősi könyvtárak elhagyott városában 2020 / 04 / 04 / Justin Viktor

Chinguetti ősi afrikai városa egykor a Szahara karavánjainak és zarándokainak kedvelt megállója volt. Mivel az itt áthaladó emberek közül sokan gazdagok és jól képzettek voltak, könyvtárak nyíltak az útvonal mentén, hogy a látogatók olvashassanak és írhassanak. Ma a fennmaradt könyvtárak küzdenek a barátságtalan sivatagi klímával, az ősi könyvek megóvása érdekében. Chinguetti sivatagi városa, egyre mélyebbre süllyed a Szahara homokja alatt, és valószínűleg ez az utolsó hely a világon, ahol könyvtárra számítanánk. Ám Mauritánia Nyugat-Afrikai országában, ez a lassan morzsolódó előőrs mintegy 6000 ritka könyv és kézirat otthona, köztük néhány a létező legkorábbi Korán példány, amelyek a 9. századból származnak. Valaha ez a hely virágzó és nyüzsgő kereskedelmi központ volt, több, a Szaharát átszelő kereskedelmi útvonal központja. Az egész Európából, Észak-Afrikából és a Levantéből érkező kereskedők Chinguettiben megálltak, mielőtt tovább indultak volna a Afrika Szaharától délre eső részei felé. Költők, orvosok, ügyvédek és tudósok, jártak ezeken az utakon, akik a bölcsességet keresték a Könyvtárak Városában. Ma a tudás oázisa már mindössze 4000 ember otthona, és a csend uralja. A költők, tudósok, orvosok és ügyvédek, a kereskedők eltűntek, de a könyvtár őrei továbbra is óvják a törékeny szövegeket a durva szaharai időjárástól. A hely kulturális múltját olyan fontosnak ítélték, hogy az UNESCO 2000-ben a Világörökség részének nyilvánította a várost. Egyes szakértők ma úgy vélik, hogy segítség nélkül a homok végül majd eltemeti ezt a helyet és annak rengeteg tárgyi emlékét, néhány jövendő nemzedék alatt. (Forrás: BBC Kép: Flickr)
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
Emberi agyat nyomtattak, ami úgy viselkedett, mint a valódi megfelelője
Emberi agyat nyomtattak, ami úgy viselkedett, mint a valódi megfelelője
A 3D-nyomtatott agyszövet sejtjei fejlődés közben ugyanolyan kapcsolatokat hoztak létre egymással, mint a valódi emberi agyban és a betegségekre is hasonló módon reagáltak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.