Az oxfordi tudósok repülőgép üzemanyaggá alakítják a szén-dioxidot

2020 / 12 / 23 / Justin Viktor
Az oxfordi tudósok repülőgép üzemanyaggá alakítják a szén-dioxidot
A tiszta energia iránti törekvés fontos lépése lehet az Oxfordi Egyetem tudóscsoportjának felfedezése, melynek során a repülőgépek sugárhajtóművének meghajtására szolgáló üzemanyagot állítottak elő szén-dioxidból.

Környezetszennyező repülőgépek

A Wired beszámolója alapján a technológia segíthet csökkenteni a repülési ipar óriási környezeti hatásait, hiszen a szén-dioxid-szennyezés megkötésével-átalakításával csökken a kibocsátás, és a sugárhajtómű-üzemanyag gyártási folyamata is megtisztul. A folyamat egyelőre csak a laboratóriumban működött és mindösszesen néhány gramm üzemanyagot termelt.

A súlyos és sürgető probléma amire ez a kutatás megoldást adhat, és az a tény, hogy a kísérletek működnek, mindenképpen megköveteli a méretskálázás fejlesztését és a további munkát - mondta el a tanulmány társszerzője Tiancun Xiao Oxfordi vegyész.

Xiao javaslatában egy elektromos erőmű mellett közvetlenül elhelyezett sugárhajtómű-üzemanyagot előállító telep felhasználhatná az erőmű kibocsátását, ahelyett, hogy a légkörbe engednék azt.

Sokoldalú megoldás

"Az éghajlatváltozás gyorsul, és hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátunk ki. A szénhidrogén-üzemanyagok infrastruktúrája már létezik. Ez a folyamat segíthet az klímaváltozás enyhítésében, és felhasználhatja a jelenlegi szén-dioxid-infrastruktúrát a fenntartható fejlődés érdekében” - mondta Xiao.

Az eljárás megtisztítaná a gyárakat, de nem ösztönözné őket arra, hogy hagyják abba a fosszilis tüzelőanyagok égetését - vélekedett Oskar Meijerink, a SkyNRG Jövőbeli üzemanyagok divíziójának projektvezetője. “Egy ilyen rendszer legjobb felhasználása az lenne, ha megpróbálnánk a már légkörbe került meglévő szén-dioxidot megkötni - javasolta Meijerink, aki nem dolgozott a rendszeren. hogy skálázódik. A kutatás eredményei a Nature Communications folyóiratban jelentek meg.

(Forrás: Wired Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Tesla tapsolna: elektromos repülőgépek Kanada légterében Sikeres tesztrepülést végzett Kanada első tervezett elektromos kereskedelmi repülőjárata Vancouverben.

Los Angeles városi légimobilitási programot indít, jön a légi tömegközlekedés A nagyvárosi légi közlekedés új formái, főképp emberek szállítására alkalmas önvezető drónokkal már sok helyütt tesztüzemben, vagy bevezetés előtt állnak. A légitaxik a tömegközlekedés új formái is lehetnek. Los Angeles is ezek közé a városok közé tartozik.

Néhány szó az EHang légitaxijának sikere kapcsán az autonóm légiközlekedés kihívásairól Ha a tetőkön landoló városi légitaxik koncepciója életképesnek bizonyul, akkor felsétálhatunk egy magasabb épület tetejére, és átruccanhatunk egy másik állomásra a város túloldalán. Mindeközben kihagyjuk a földi forgalmat és a nyomasztó közlekedési dugókat. De mikor is?


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.