A legújabb bionikus műkézzel használója újra átélheti az érintés élményét

2023 / 01 / 30 / Bodnár Barna
A legújabb bionikus műkézzel használója újra átélheti az érintés élményét
A 2023-as, las vegasi Consumer Electronics Show (magyarul Fogyasztói Elektronikai Bemutató) során bemutatták a világ első érintésérzékeny műkezét. A protézis képes érzékelni a tárgyat, amelyet megfog, és az információt rezgésekkel továbbítani használójának.

A mesterséges intelligenciát használó, Psyonic által kifejlesztett Ability Hand (magyarul "Ügyeskéz") 32 fogási módot képes alkalmazni, amelyeket aszerint váltogat, milyen szorosan kell megtartania az adott tárgyat. A kéz myoelektromos, azaz mechanikus és izomingerrel működtetett szenzorainak köszönhetően még a legtörékenyebb dolgokat is - mint például egy tojás - hatékonyan tudja "érezni", illetve megfogni, és visszajelzést adni róla használójának. A protézist viselő végtagcsonkja felé küldött finom rezgésekkel jelzi, hogy megérintett valamit, és hogy milyen nyomást fejt ki az adott tárgyra.

Az Ability Hand azért is jelent nagy áttörést a gyógyászati segédeszközök körében, mert a legtöbb műkéz esetében minden egyes mozdulatot szemmel kell figyelemmel kísérnie használójának, így ezekkel a protézisekkel csak lassan lehet végrehajtani bármilyen fogást, és mozgást, ami hosszútávon rendkívül frusztráló a művégtaggal élőnek. Ezen segíthet

az Ability Hand, ami 200 milliszekundum alatt képes bezáródni, ezzel pedig a Psyonic fejlesztése a leggyorsabb műkéz a jelenleg elérhető protézisek között.

További hasznos funkicó, hogy a protézis képes hüvelykujját automatikusan a kiválasztott tárgyra helyezni.

A mindössze 490 grammos eszköz 20 százalékkal könnyebb, mint az átlagos emberi kéz, illetve teljes mértékben víz- és ütésálló is. Annak érdekében, hogy a fogása még hatékonyabb és biztosabb legyen, az Ability Hand csúszságátló anyaggal van bevonva, az ujjai pedig rugalmas gumiból és szilikonból készültek. A lítium-polimer akkumulátor egy egész napon át képes működtetni az eszközt, ami, ha lemerült, csupán egy óra töltés után újra használható.

A bionikus művégtag a legtöbb, könyök feletti protézissel kompatibilis, illetve Bluetooth segítségével összekapcsolható iOS, vagy Android rendszerű eszközökkel is, ilyen módon a használónak finomhangolásra is lehetősége van az eszköz saját alkalmazásán keresztül.

Az Ability Hand jelenleg balkezes, és jobbkezes változatban, kétféle méretben érhető el, egyelőre csak az Egyesült Államokban, azonban a gyártó tervei szerint hamarosan a világ bármely részén kapható lesz majd. Bár a termék árát még nem közölték, a Psyonic azt ígéri, hogy külön szakértői csapat segít majd minden vásárlónak az eszköz beüzemelésében, és egyedi igények szerinti igazításában, valamint személyes, és online oktatás, illetve ügyfélszolgálat is jár majd minden újonnan vásárolt Ability Hand-hez.

(Borítókép: PSYONIC)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.