Az új megfigyelések megerősítik a „vattacukor” bolygók létezését

2020 / 01 / 13 / Justin Viktor
Az új megfigyelések megerősítik a „vattacukor” bolygók létezését
A Hubble Űrtávcsővel végzett legújabb megfigyelések megerősítették, hogy a „vattacukor” bolygók valóban léteznek. Sajnos valójában nem vattacukorból vannak, egyszerűen felfújt fiatal exoplanéták, melyek a Jupiter méreteivel, de tömegének kevesebb mint egy százalékával rendelkeznek.

Bolygóvadászat

Ezek a bolygók, amelyeket a gourmand csillagászok "szuperfelfújtaknak” is neveznek, a fiatal bolygók nagyon ritka és egyedülálló osztályát alkotják. A Naprendszerünkben semmi nem létezik, ami akár csak hasonlítana rájuk. Nagyon alacsony sűrűségűek (mint az emlegetett a vattacukor), és a Kepler 51 Napszerű csillag (körülbelül 2600 fényévnyire) három is kering belőlük. Ezek új elemzése azt sugallja, hogy ez egy átmeneti szakasz lehet bizonyos bolygók számára. A róluk beszámoló tanulmány az Astronomical Journal csillagászati folyóiratban jelent meg.

A bolygótípust először 2014-ben azonosították, ám ezek a legújabb megfigyelések finomítják tömegüket és méretüket, független forrásból is megerősítve, hogy valóban “szuperfelfújtak”. A Jessica Libby-Roberts vezette kutatócsapat, a boulderi Colorado Egyetemen, megállapította, hogy mindhárom bolygó sűrűsége kevesebb, mint 0,1 gramm / köbcentiméter a becslések szerint, ami majdnem megegyezik a vattacukor sűrűségével. 

"Tudtuk, hogy alacsony sűrűségűek" - mondta Roberts a CU Boulder Today-nek . "De ha elképzelünk egy Jupiter méretű vattacukrot - nos, az valóban alacsony sűrűséget jelent."

Hiányzó molekulák

A csapat képes volt elcsípni a legbelső bolygókat, a Kepler-51 b és a Kepler-51 d képét is rögzítették, amint elhaladtak csillaguk előtt, és ez lehetővé tette, hogy megismerjék sajátosan túlfújt légkörüket. Ez a megközelítés lehetővé teszi a kutatók számára, hogy megkülönböztessék azokat az elemi vagy molekuláris komponenseket, amelyek a túlnyomórészt hidrogénből és héliumból álló légkört pettyezik. De nem ez történt, e két bolygó esetében. Egyáltalán nem találtak komponenseket. 

"Ez teljesen váratlan volt" - mondta Libby-Roberts a NASA-nak nyilatkozva. "Azt terveztük, hogy megfigyeljük a nagy vízabszorpciós tulajdonságokat, de azok egyszerűen nem voltak ott. A homályban tapogatóztunk!"


Az ábra a “szuperfelfújtak” és Naprendszerünk bolygóinak összehasonlítását mutatja. (NASA ,  ESA , valamint Hustak L. és J. Olmsted STScI)

A csapat úgy véli, hogy ez a három bolygó a csillaguktól távolabb, saját csillagrendszerük "hóhatárán" túl alakult ki, majd befelé haladtak az idő múlásával. A modellek azt sugallják, hogy a rendszer még mindig gyermekkorát éli, és a következő egymilliárd évben továbbra is változni fog.

Zsugorodó világok

Különösen a Kepler-51 b zsugorodik majd, mivel atmoszférájának egyre nagyobb részét fújja ki az űrbe csillagának fénye. Kissé kisebb és melegebb, Neptunusz-verzióvá válik majd idővel. A Kepler-51 d is zsugorodik, de mivel távolabb van a csillagától, valószínűleg felfújt állapotban marad.

"Ez a rendszer egyedülálló laboratóriumot kínál a korai bolygófejlődés  elméleteinek tesztelésére" - mondta Zach Berta-Thompson, a Colorado Egyetem tanulmányának társszerzője.

A csapat reméli, hogy ismételten megfigyelheti a bolygókat, mihelyt a James Webb Űrtávcső szolgálatba áll. Az infravörös képekkel való további megfigyelés ugyanis  lehetővé teheti számukra, hogy bekukkantsanak a bosszantó felhőtakaró alá, és megnézzék, mi is van mögötte.

(Forrás: IFLScience Képek: Unsplash, NASA, University of Colorado)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
NASA szonda: valami mozoghat az Europa-hold jeges felszíne alatt
NASA szonda: valami mozoghat az Europa-hold jeges felszíne alatt
A Juno szonda a közelmúltban történt elrepülése az Europa mellett érdekes megfigyelést eredményezett: mozgásra utaló nyomokat azonosítottak a Jupiter holdjának a jeges felszíne alatt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.