Az új Samsung Galaxy okostelefonok újrahasznosított halászhálókból készülnek

2022 / 02 / 08 / Bobák Zsófia
Az új Samsung Galaxy okostelefonok újrahasznosított halászhálókból készülnek
A cég olyan alapanyagot fejlesztett, aminek szerves részét képezi az óceánokból összegyűjtött újrahasznosított műanyag. Az új célt szolgáló hálók az újonnan megjelenő teljes termékkínálat részét képezik majd.

A szellemhálók, vagyis az óceánokban összegyűlt, használaton kívüli halászati felszerelések passzív módon is tovább tizedelik a tengerek élővilágát, ezért számos kezdeményezés indult már az eltávolításukra, valamint az aktívan használt eresztőhálók betiltására is, de az eddigi erőfeszítések nem jártak jelentős eredményekkel számos okból kifolyólag. Ezek egyike a környezetvédők és a halászok közti ellentét, ami megakasztja a tárgyalásokat, pedig valójában mindkét fél közös érdeke a tengerek élővilágának megőrzése. A gyakran szegény sorban élő, csak az aktuális zsákmány eladásából bevételt szerző helyi halászok és a halászhálókba gabalyodott, megsérülő vagy lassan megfulladó állatok védelmét képviselő szervezetek azonban más szemszögből nézik a dolgokat és a viták el is mérgesedhetnek.

"Mi, a halászok, szintén kihalófélben vagyunk."

- mondta Mario Humberto Izquierdo Hernandez, San Felipe-i halász a Vox riporterének tavaly novemberben, mikor a magazin az ennek a falunak a partjainál élő kaliforniai disznódelfinről készített beszámolót.

A kaliforniai disznódelfin hamarosan lehetséges, hogy teljesen eltűnik a világból, mivel becslések szerint már csak 10-20 példány maradt belőle, a faj 99%-a elpusztult az elmúlt évtizedekben. Ezt nagy részben a rákok és más állatfajok kifogására tervezett hálók okozták, amelyek ugyan egy nagyobb és erősebb állatot nem tudnak fogságban tartani, de a kisméretű, alig több mint egy méteres disznódelfin nehezebben tud kiszabadulni belőle és lassan megfullad, ha foglyul ejti a háló. A súlyosan veszélyeztetett emlős csak egyike azoknak a fajoknak sorában, amelyek számára veszélyt rejtenek nem csak az aktívan használt, hanem a több tíz vagy száz évig az óceánokban maradó, eldobott halászati felszerelések is, amelyeket szellemhálókként is emlegetnek. A WWF 2020-as jelentése szerint a tengeri szemét 10%-át teszik ki a halászati eszközök, ez évente ötszázezer/egymillió tonna hulladék keletkezését jelenti. A műanyagszemét problémája a tengeri emlősök 66%-át, a tengeri madarak 50%-át és az óceánban élő teknősfajok mindegyikét érinti.

A műanyaghulladék gyűjtésének nagyobb motivációt adhat, ha azt később hasznos, vagy eladható termékek alapanyagaként lehet újrahasznosítani, a Samsung tegnapi bejelentése szerint pedig ebből készülnek majd a legújabb, holnap bemutatásra kerülő Galaxy telefonok is, illetve később a teljes termékkínálatban alkalmazzák majd a speciális hozzávalót. A közleményből az ugyan nem derül ki, hogy pontosan hogyan készül és milyen arányban tartalmaz régi hálókat a plasztikkészítmény, de a cég elmondása szerint mostantól ezt és ehhez hasonló újrahasznosított termékeket és papírt használnak a jövőben a készülékeikben. Ez a kezdeményezés a Galaxy for the Planet program részét képezi, ami a fenntarthatóság elősegítését tűzte ki célul, többek között azzal, hogy a tervek szerint

  • 2025-re minden termékben újrahasznosított anyagokat használnak
  • 2025-re száműzik az egyszer használatos műanyagokat a termékek csomagolásából
  • szintén 2025-re 0,005 W alatti értékre redukálják a mobiltöltők készenléti üzemmódban való energiafogyasztását

Korábbi bejelentések szerint több mobilgyártó is dolgozik rajta, hogy, ha nem is feltétlenül újrahasznosított anyagokból készítik is a készülékeiket, de élettartamuk lejárta után valamilyen formában újrahasznosítsák őket. A fenntarthatósági intézkedések más területén a Fairphone jár legelől, amely a kifejezetten könnyen szerelhető eszközök gyártására fókuszál, ezzel lehetővé téve, hogy a felhasználók otthon, egy csavarhúzóval is ki tudják cserélni a telefonok alkatrészeit, így növelve a potenciális használati idejüket.

(Fotó: Samsung/Letsgodigital:a kép csak illusztráció, Giuseppe Spinelli és a Technizo Concept alkotása)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.