Az Univerzum kezdetéig repít minket a NASA legújabb videója 2023 / 07 / 16 / Bobák Áron

Csaknem száz éve, hogy Edwin Hubble bizonyította, hogy a Tejútrendszer nem az egyetlen galaxis az univerzumban, azóta pedig - többek között a róla elnevezett űrtávcsőnek köszönhetően - már azt is tudjuk, hogy ezekből a rendszerekből több száz milliárd létezik. A NASA és más űrügynökségek a CEERS (Cosmic Evolution Early Release Science) program keretében mostanra több százezret fel is térképezett ezekből a galaxisokból, a kutatásnak pedig az utóbbi időben a James Webb űrtávcső beüzemelése adott újabb komoly lökést. Egy frissen kiadott videónak köszönhetően most mi is láthatjuk a kutatás eredményét - legalábbis annak egy részét, hiszen a lenyűgöző, háromdimenziós animációban "csak" ötezer galaxist vizualizáltak a kutatók. Az alig egyperces videóban minden egyes másodpercben kétszázmillió fényévet haladunk vissza az időben, egészen a Maisie galaxisáig, ami a kutatók szerint mindössze 390 millió évvel az ősrobbbanás után keletkezett, vagyis nagyjából 13,4 milliárd évvel ezelőtt.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
Végérvényesen kiderült, hogy az antianyag kapcsán sem létezik az antigravitáció, hanem a gravitáció ugyanúgy hat rá, mint a rendes anyagra. Ezek szerint tehát Einsteinnek (megint) igaza volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.