Az Univerzum kezdetéig repít minket a NASA legújabb videója 2023 / 07 / 16 / Bobák Áron

Csaknem száz éve, hogy Edwin Hubble bizonyította, hogy a Tejútrendszer nem az egyetlen galaxis az univerzumban, azóta pedig - többek között a róla elnevezett űrtávcsőnek köszönhetően - már azt is tudjuk, hogy ezekből a rendszerekből több száz milliárd létezik. A NASA és más űrügynökségek a CEERS (Cosmic Evolution Early Release Science) program keretében mostanra több százezret fel is térképezett ezekből a galaxisokból, a kutatásnak pedig az utóbbi időben a James Webb űrtávcső beüzemelése adott újabb komoly lökést. Egy frissen kiadott videónak köszönhetően most mi is láthatjuk a kutatás eredményét - legalábbis annak egy részét, hiszen a lenyűgöző, háromdimenziós animációban "csak" ötezer galaxist vizualizáltak a kutatók. Az alig egyperces videóban minden egyes másodpercben kétszázmillió fényévet haladunk vissza az időben, egészen a Maisie galaxisáig, ami a kutatók szerint mindössze 390 millió évvel az ősrobbbanás után keletkezett, vagyis nagyjából 13,4 milliárd évvel ezelőtt.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.