Az USA a Lagrange-pontokba telepítene katonai űreszközöket – így küzdene a Holdért

2023 / 12 / 21 / Felkai Ádám
Az USA a Lagrange-pontokba telepítene katonai űreszközöket – így küzdene a Holdért
Az Egyesült Államok Képviselőháza kétpárti konszenzussal azt javasolja, hogy a Föld-Hold Lagrange-pontokon helyezzenek el eszközöket, hogy ellensúlyozzák Kína terjeszkedését, valamint az ázsiai hatalom már meglévő előnyét – különösen ami a Hold túlsó oldalát illeti. Stratégiai szempontból épp ezért kiemelten fontosnak tartják a Föld-Hold L2-es pontot.

Talán úgy tűnhet, hogy az USA két legnagyobb pártja semmiben sem ért egyet, de Kína gazdasági és űrbeli terjeszkedése kapcsán mintha egyezne a két oldal álláspontja. Az Egyesült Államok Képviselőházának egyik bizottságának közelmúltbeli kétpárti jelentése ugyanis ajánlásokat fogalmaz meg az Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági és technológiai verseny újrakalibrálására – számol be róla az Ars Technica. A Mike Gallagher (republikánus) és Raja Krishnamoorthi (demokrata) képviselők vezetésével közzétett jelentés Kína gazdasági “agressziójával” foglalkozik. A közel 150 ajánlás közül az egyik igencsak figyelemre méltó javaslat viszont a mi szempontunkból is érdekes űrstratégiával foglalkozik, és arra ösztökélné az Egyesült Államokat, hogy finanszírozzon olyan programokat, amelyek ellentétesek a kínai ambíciókkal ezen a területen – ezen programok közé tartozik az eszközök állandó állomásoztatása a Lagrange-pontokon.

A Lagrange-pontok (vagy librációs pontok, nevezetesen L1, L2, L3, L4, és L5 pontok) az űrtudományban azt az öt pontot jelölik, ahol egy kisméretű test közelítőleg mozdulatlan maradhat a körülötte keringő két nagyobb testhez képest azok közös gravitációs vonzása miatt. Az ezen pontokban elhelyezett tárgyak pozíciója tehát állandó marad a másik két testhez képest, ami hasonlóvá teszi ezeket a pontokat a geoszinkron pályához az állandó helyzetüket tekintve.

Ilyen pontok találhatóak a Nap-Föld rendszerben, de értelemszerűen a Föld-Hold rendszerben is. A Képviselőház jelentése különösen az L1 és L2 fontosságát hangsúlyozza, mivel ezek találhatóak a legközelebb a Holdhoz. Laura Duffy űrmérnök szerint az L2 kiemelt jelentőségét az adja, hogy innen rálátni a Hold túlsó oldalára – tehát arra a régióra, amelyet Kína a Csang'o-4 küldetéssel fedezett fel. A jelentés épp ezért aggodalmat fejez ki Kína előnyével kapcsolatban ezen a területen, és kiemeli a Lagrange L1 és L2 pontok stratégiai értékét minimális keringési energiaigényük miatt – melyek így ideális állomásokká teszik ezeket a különféle eszközök számára a ciszlunáris térben.

Az L4 és L5 Lagrange-pontok, amelyek 60 fokkal a Hold előtt és mögött helyezkednek el, szintén stratégiailag fontosak és stabilak. A jelentés nem részletezi a Lagrange-pontokon elhelyezendő eszközök típusait, de annyi kiolvasható a sorok közül az Ars Technica cikke szerint, hogy a műholdak segítségével a helyzetfelismerés fokozására összpontosítanak a ciszlunáris térben végzett tevékenységek nyomon követésére – vagyis ilyen eszközökre mindenképpen számíthatnánk.

(Kép: Pixabay/PIRO4D)


Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.