Az USA-ban kifizetődő gazdagnak lenni koronavírus világjárvány idején

2020 / 03 / 21 / Justin Viktor
Az USA-ban kifizetődő gazdagnak lenni koronavírus világjárvány idején
Hogyan használják ki a gazdagok, erőteljesek és jó kapcsolatokkal rendelkezők az USA egészségügyi rendszerének kiskapuit? Piros takarók a premizáltak ágyain, politikusok a sorok elején, tesztelés csak annak, aki fizet - a The Atlantic magazin körbejárta, a legégetőbb kérdéseket.

Egy kosaras rossz napja

Amikor Rudy Gobert kosárlabdajátékos COVID-19 tesztje március 11-én pozitív lett, egy pillanatra kitört a pánik. A Utah Jazz kosárcsapatának centere szoros fizikai kapcsolatban állt csapattársaival, munkatársaival és autogram-kérő rajongóival. Megérintette a kilincseket, kosárlabdákat, mikrofonokat, hangrögzítőket, és potenciálisan több száz embernek adta át a koronavírust. Az NBA agresszív volt. Még 11-én, szerda este, néhány óra leforgása alatt, Oklahoma állam 58 vírusvizsgálatot végzett a Utah Jazz és az Oklahoma City Thunder játékosai és személyzete között. 

A Toronto Raptors tagjain, akik 10-én hétfő este játszottak a Jazz-el, szintén elővigyázatossági vizsgálatokat végeztek. Gobert egyik csapattársa, Donovan Mitchell tesztje pozitív lett, a többi vizsgálat negatívnak bizonyult. Az NBA mindazonáltal felfüggesztette a szezonját.

Ez a gyors fellépés éles ellentétben állt számos államéval. Például március 6-tól március 12-ig Alabama állam - amely 13-án pénteken bejelentette a koronavírus által okozott COVID-19 első megerősített esetét - csupán 12 tesztet végzett.

Egy folyamatban lévő vizsgálat szerint, melyet a The Atlantic megerősített, 26.905 vizsgálatot végeztek szerte az Egyesült Államokban. És Oklahomában a Utah Jazz csapata az állam teljes tesztkészletének 20 százalékát használta el.

Van, akinek jut teszt

Ahhoz, hogy egy profi sportszervezet ennyi teszthez jusson - amelyeket az egész országban porcióznak - ilyen rövid idő alatt, csikorgó egyenlőtlenség, ám ez nem volt váratlan. Wendell Potter, a Cigna biztosítási óriás egykori kommunikációs igazgatója, tömör magyarázatot adott rá: 

“Az Egyesült Államok egészségügyi rendszere az elit számára épült fel. Azt halljuk, hogy a politikusok minden egyes alkalommal kijelentik, hogy a világ legjobb egészségügyi rendszerével rendelkezünk” - mondta Potter, aki ma a Medicare for All vezető támogatója.

"Mesés orvosaink és egészségügyi intézményeink vannak, de sok ember számára ezek a helyek nem is léteznek, a költségek miatt." De az, ami némelyeknek elérhetetlen, nem korlátozott mások számára - nevezetesen a gazdagoknak, a hatalmasoknak és a jó összeköttetésekkel rendelkezőknek, a könnyen kinyíló első, oldalsó és hátsó ajtók kombinációján keresztül. Ennek nyilvánvaló okai vannak:

A gazdag emberek általában jobb egészségbiztosítási csomagokkal rendelkeznek, és jobban képesek a zsebből fizetendő költségek vállalására, mint a szegények. És azután ott vannak az etikailag megkérdőjelezhető okok is: A hatalmasok - mint például a politikusok - kihasználhatják a befolyásukat, és a gazdagok adományaikkal kikövezve az utat, gyorsabban kaphatnak kezeléseket.

Piros telefonok takarók

Közel egy évtizeddel ezelőtt, amikor Shoa L. Clarke, a Stanfordi Egyetem kardiológiai ösztöndíjasa orvostanhallgató volt, valami furcsát észlelt. Volt egy beteg, akinek piros takarója volt az ágyán. Eleinte nem sokat gondolt rá, de a takaró jelentősége gyorsan világossá vált. "Ez a státusz jele volt" - írta Clarke a The New York Times- ban 2015-ben. "A kórházban a betegkapcsolatok irodája néhány vezérigazgatónak, hírességnek és vagyonkezelők képviselőinek adták őket." 

A mai helyzetről nyilatkozva, Clarke úgy vélekedett, hogy bár egyes kórházak megkezdték az általa leírt gyakorlatok korlátozását, ezek a jelenségek továbbra is léteznek. "Az ország legnagyobb kórházának van valamiféle stratégiája arra, hogy ne csupán általában toborozzon betegeket, hanem lehetőleg különösen jól biztosított betegeket toborozzanak" - mondta. "A kórházak gyakran kifejezetten nemzetközi betegeket toboroznak, hogy repüljenek ide és fizessenek zsebből."

Van néhány gyakorlati ok, amiért a kórházak ezt megtehetik - mondta Clarke. Az elmúlt években számos kórház bezárt, és azáltal, ha egy kórház olyan betegeket is befogad, akik többet tudnak fizetni, és luxuskezelést biztosítanak a számukra, hogy megtartsák őket, a kórházak talpon maradhatnak. De amint Clarke öt évvel ezelőtt hangsúlyozta, ez „halványan etikátlan”. 

A vírus nem válogat

A preferenciális bánásmód etikája most még ennél is akutabb, mivel az ország pandémiás járvánnyal néz szembe.

"Amivel most szembe kell néznünk, nem hasonlít semmihez, amit valaha tapasztaltunk a gyógyászatban" - mondta Clarke.

"A motivációinkat a közegészségügynek kell vezetnie" - mondta. - És azoknál az embereknél, akik potenciálisan COVID-19-el kerülnek be, nem számít, hogy egy nagy tech-vállalat vezérigazgatója vagy szimplán hajléktalan az utcáról - megfelelően el kell látni őket. Nem hiszem, hogy lenne tér a többszintű ellátás rugalmasságára, amelyet a bőség idején megengedhettünk magunknak" - tette hozzá Clarke. 

Ennek ellenére egyelőre a gazdagok kihasználják az általuk biztosított kiváltságokat. Ők egy jobb létesítménybe mehetnek, és érkezéskor előrekerülnek a sorokban - mondta Arthur Caplan, a NYU School of Medicine orvosi etikai professzora. "Számos kórház gyorsan ellátja a gazdag adományozót" - mondta. "Ők nem fognak ott ülni a sürgősségi osztályok várakozási vagy elszigetelő helyiségben. Gyorsan előre kerülnek."

Politikusok a sor elejére

Még a Kongresszus tagjai is azonnali ellátást kapnak a Hivatali Kezelőorvosok Irodáján keresztül, amely egy teljes személyzettel rendelkező iroda, amely ajánlásokat tehet a törvényhozók világszínvonalú kórházakba történő elküldésére, egy tollvonással elintézve a legmagasabb szintű ellátást. 

"Fekete autójukkal divatos orvosokhoz vagy olyan, a kormányzat által szponzorált kórházakba szállítják őket,  mint például Walter Reed, ahol továbbra is keményen gondolkodhatnak azon, hogy mit fognak tenni a választópolgárokért" - mondta Caplan szarkasztikusan.

Megvitatják, hogy mit tegyenek egy olyan vírussal szemben, amely teljesen másképp érinti majd a választópolgáraikat, mint ahogy őket magukat.

13-án pénteken, a képviselőház törvényjavaslatot fogadott el Nancy Pelosi házelnök és Steven Mnuchin pénzügyminiszter javaslatára, a kibontakozó válság kezelésére.

A törvényjavaslat megkövetelné, hogy a magán egészségbiztosítási csomagok fedezzék a koronavírus-tesztelés elvégzését, béroldali-adójóváírásokat nyújtana a munkáltatók számára, amelyek legfeljebb három hónap fizetett családi vagy orvosi szabadságot nyújthatnának, és felfüggeszti a Supplemental Nutrition Assistance Program (élelmiszerjegy-segélyprogram) szigorító munkaügyi klauzuláit. Kermény csomag, de Pelosi megemlítette, hogy a járvány kitörése miatt még további intézkedéseket is kell hozni a kongresszusnak.

A COVID-19-et leginkább azok fogják érezni, akik a legkevésbé képesek megengedni maguknak a leküzdését.

"Azok, akiknek nincs tetemes mennyiségű pénze félretéve, valóban nagyon szörnyű helyzetekben találhatják magukat" - mondta Potter. "Gyakran egyébként is ilyen helyzetben vannak, a, járvány nélkül is."

A progresszív szakemberek vélménye szerint, a világjárvány tökéletes példa arra, hogy Amerikának miért van szüksége egy új, szilárd egészségügyi programra, mint amilyen a Medicare for All.

Több teszt, több kiszűrt eset

Több teszteléssel több megerősített eset lesz. Nem az a kérdés, hogy "ha", hanem az, hogy "mennyi".

Az, hogy mi történik azután - függetlenül attól, hogy a családok megfizethetik-e a kezelést, vagy sem - kevésbé egyértelmű. A koronavírus nem csupán feltárta az amerikai egészségügyi rendszer egyenlőtlenségeit, de félkövér betűkkel szedte őket - mondta Caplan. 

"Van egy törött egészségügyi rendszerünk - mondta," - és a vírus örül ennek a ténynek." A Rudy Gobert-ügy könnyű volt. Az állam ismerte a COVID-19-el megfertőzött személyt, és azokat is ismerte, akikkel kapcsolatba lépett. Ezeknek az embereknek mindegyike magas terjesztési kockázati tényezőt jelentett.

“Egészségügyi ellátást mindenkinek” (Medicare for All) program

A program Bernie Sanders Demokrata párti elnökjelölt kampányának egyik fő eleme. A Sanders honlapján olvashatóak szerint:

Azt mondjuk a magán egészségbiztosító társaságoknak: tetszik vagy sem, az Egyesült Államok csatlakozik minden más nagy földi országhoz, és garantálja az egészségügyhöz való hozzáférést bárki számára. Minden amerikainak joga van orvoshoz fordulni, ha beteg, és nem csődbe menni, miután a kórházban tartózkodott.

A program főbb pontjai

Létrehozni a ”Medicare for All”, államilag finanszírozott, nemzeti egészségbiztosítási programot, amely Amerikában mindenki számára átfogó egészségügyi ellátást biztosít, és ingyenes a szolgáltatás helyén.

Nincsenek hálózatok, prémiumok, nincsenek levonható összegek, nincs társfizetés, nincs meglepetés számla.

Az egészségügyi ellátást kibővíteni, és fejleszteni, hogy magában foglalja: a fogászati, hallással, látással kapcsolatos, otthoni - és közösségi - hosszú távú ellátás, fekvőbeteg-és járóbeteg-ellátás, mentálhigiénés és függőségi, reproduktív és anyasági ellátás, vényköteles gyógyszerekhez történő hozzájutás és még sok egyéb költségeit.

Megállítani a gyógyszeripar azon törekvését, hogy kifosszák az amerikai embereket, biztosítva, hogy az USA-ban senki sem fizet többet, mint 200 dollárt (65 600 forint) évente a szükséges gyógyszerért, korlátozva az összeget, amit az amerikaiak a vényköteles gyógyszerekért fizetnek a “Medicare for All” ernyője alatt.

"Annak az egyik oka, hogy érdemes (az orvosi figyelmet) egy csoportra összpontosítani az, hogy esély van arra, hogy a fertőzés nagyon széles körben elterjedt az egész csoportban" - mondta Clarke. Mivel egyre több embernek vannak tünetei, mind gazdagoknak, mind szegényeknek, döntéseket kell hozni - mondta Clarke. "És ott van a rendkívüli mértékben sebezhető lakosság - kevesebb erőforrással rendelkező emberek -, akiket nagyon súlyosan fog a járvány sújtani."

(Forrás: TheAtlantic Képek: Flickr, Duke, Pxfuel)


 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.