Az USA-ban kudarcnak tűnik, Románia lehet a kicsi, moduláris atomreaktor jövője

2023 / 11 / 10 / Felkai Ádám
Az USA-ban kudarcnak tűnik, Románia lehet a kicsi, moduláris atomreaktor jövője
A NuScale Power leállította a kisméretű moduláris reaktor-projektjét (SMR) amit egy utahi energia-vállalattal közösen vitt – a bejelentés hírére 20%-ot zuhantak a NuScale részvényei. Az amerikai Energiaügyi Minisztérium 600 millió dollárt biztosított a NuScale-nak és másoknak a hasonló reaktorok technológiájának kereskedelmi forgalomba hozatalára, ami csak egy része a 2020-ban jóváhagyott 1,35 milliárd dolláros összegnek, de a projekt rengeteg kihívásokkal szembesült, beleértve a növekvő költségeket és a támogatás visszavonását több várostól. Hogy akad-e még gőz az SMR-technológiában, azt még nem tudni, de a NuScale most Kelet-Európára koncentrál. Románia már meg is erősítette az együttműködési szándékát.

Ha a kisméretű moduláris reaktorok ötlete nem is volt az energiaipar Szent Grálja (az a fúziós energia), de jelenthetett volna egyfajta átmeneti megoldást. Az SMR, mint elképzelés jól is mutatott papíron: könnyen szállítható, kiszolgálható, az infrastrukturális nehézségeket elegánsan kikerülő, az igényekhez skálázható energiatermelési módnak tűnt. A diadalmenet is elég fényes volt ahhoz, hogy már-már hunyorogni kezdjünk: az Egyesült Államok Nukleáris Szabályozási Bizottsága (NRC) például a történelem során először hagyott jóvá egy ilyen moduláris reaktordizájnt, a NuScale fejlesztését:

Megkapta az engedélyt az első kis moduláris reaktor az Egyesült Államokban Az SMR-ek a következő évtizedekben gyökeresen alakíthatják át az atomenergia-termelés módját, és jelentős szerepet kaphatnak a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Az ébredés ezek fényében különösen keserű, a NuScale Power a héten ugyanis bejelentette a kis moduláris reaktor projektjének a leállítását. Mindez azonban nem csak az SMR technológiára van hatással, de az Egyesült Államok azon törekvéseire is, hogy az éghajlatváltozás elleni megoldásként bővítsék az atomenergiát – írja a Reuters. A Carbon Free Power Project néven ismert projekt 2020-ban egy évtized alatt 1,35 milliárd dollárra kapott jóváhagyást az Energiaügyi Minisztériumtól, a kongresszusi juttatások függvényében. A NuScale és mások számára ebből az összegből eddig viszont csak 600 millió dollárt biztosítottak a kis reaktortechnológiák kereskedelmi forgalomba hozatalának elősegítésére.

A NuScale kezdetben egy hatreaktoros, 462 megawattos tervezett a Utah Associated Municipal Power Systems-szel (UAMPS) közösen 2030-ra, azonban a költségek meredeken emelkedni kezdtek, ami miatt több város megvonta támogatását. Bár a utahi erőmű célja az volt, hogy az Egyesült Államok Nukleáris Szabályozási Bizottsága által építésre engedélyezett első SMR legyen, az elégtelen pénzügyi háttér immár bizonytalanná tette a telepítési kilátásokat, és nem valószínű, hogy ez meg fog valósulni.

A NuScale még januárban jelentette be, hogy az erőműből származó áram irányára megawattóránként 89 dollárra emelkedett, ami 53%-kal volt magasabb a korábbi 58 dolláros MWh-s becsléshez képest – ez már akkor aggályokat vetett fel az ügyfelek fizetési hajlandóságával kapcsolatban.

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium szóvivője a fentieket sajnálatos hírnek nevezte, de hozzátette, hogy az eddig elvégzett munka értékes lesz a jövőbeli atomenergia-projektek szempontjából. Mint fogalmazott:

„Bár nem garantált minden projekt sikere, az Energiaügyi Minisztérium továbbra is elkötelezett amellett, hogy mindent megtegyen ezeknek a technológiáknak a kifejlesztésére az éghajlati válság leküzdése és a tiszta energiához való hozzáférés érdekében.”

A NuScale elnök-vezérigazgatója, John Hopkins azonban megerősítette a vállalat elkötelezettségét az amerikai SMR technológia globális fejlesztése mellett, a tervek szerint Romániában, Kazahsztánban, Lengyelországban és Ukrajnában is telepítenének ilyen reaktorokat. A helyzet azonban itt sem feltétlen rózsás: az ukrajnai atomerőművek biztonságával kapcsolatos aggodalmak, amelyekre a Zaporizzsja atomlétesítmény Oroszország általi átvétele is rávilágított, a kritikus hangok szerint kérdésessé teszik, hogy szükséges-e még több nukleáris reaktor épp ebben a régióban.

Románia azonban már ki is fejezte támogatását – mint a Világ Gazdaság írja a HotNews.ro nyomán, a román Energiaügyi Minisztérium ezt a közleményt adta ki:

„Románia továbbra is bízik az SMR-technológiákban, amelyek modularitásuk és rugalmasságuk tekintetében kiegészítik a nagy méretű reaktortechnológiákat. Meggyőződésünk, hogy az SMR-technológiák sikeres romániai bevezetése a következő évtizedre fontos az energiabiztonság szempontjából. Klímacéljainkat a széntüzelésű erőművek SMR-re való fokozatos felváltásával érjük el.”

Jelenleg egyébként még mindig a NuScale reaktora az egyetlen, amely engedélyt kapott a Egyesült Államok Nukleáris Szabályozási Bizottságától.

(Kép: NuScale)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.