Megkapta az engedélyt az első kis moduláris reaktor az Egyesült Államokban

2023 / 01 / 25 / Bobák Áron
Megkapta az engedélyt az első kis moduláris reaktor az Egyesült Államokban
Az SMR-ek a következő évtizedekben gyökeresen alakíthatják át az atomenergia-termelés módját, és jelentős szerepet kaphatnak a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Ahogy arról a The Verge beszámolt, az Egyesült Államok Nukleáris Szabályozási Bizottsága (NRC) most először hagyott jóvá olyan reaktordizájnt, amely az SMR kategóriába tartozik, ezzel pedig az utolsó akadály is elhárult annak útjából, hogy az energiaszolgáltatók ilyen típusú reaktorokra is megkaphassák az építési és üzemeltetési engedélyt. Az NRC döntése komoly mérföldkő a kis moduláris reaktorok történetében, hiszen bár Oroszországban és Kínában már léteznek hasonló reaktorok, a NuScale megoldása több szempontból is eltér ezektől.

A normál reaktorokhoz képest rendkívül kicsi, egyenként mindössze 50-75 MWe teljesítményű reaktorokból négy, hat vagy akár tizenkét darab is elhelyezhető egy közös medencében, így egy ilyen atomerőmű maximális kapacitása a 924 MWe-t is elérheti. Az SMR-technológiával kiépülő erőműveknek a hagyományos erőművekhez képest nagy előnye, hogy a szolgáltatás helyéhez sokkal közelebb is felépíthetők, a modularitásukból fakadóan több fázisban lehet őket felépíteni, emellett mivel a modulok tökéletesen megegyeznek egymással, így költséghatékonyan, sorozatgyártásban gyárthatók le.

A NuScale által tervezett VOYGR-12 erőmű első prototípusa várhatóan az évtized végére, 2028-2030 környékén épül majd fel az idahói nemzeti laboratóriumban, az amerikai Energiaügyi Minisztérium valamint a utah-i Utah Associated Municipal Power Systems energiaszolgáltató részvételével. Ez az erőmű a tervek szerint hat darab modult fog tartalmazni, az összteljesítménye pedig eléri a 462 MW-ot, ami megközelítőleg ugyanannyi, mint a Paksi Atomerőmű egy reaktorblokkjának a teljesítménye.

A Nemzetközi Atomenergiaügynökség a 300 MWe egységteljesítménynél kisebb, modulárisan felépülő atomerőműveket tekinti SMR-nek, amelyektől a szakértők azt várják, hogy jelentősen felpörgethetik az új erőművek építését. Hogy ez valóban így lesz-e, az még a jövő zenéje, és nagyban múlik azon is, hogy az SMR-eknek sikerül-e tartaniuk az ígért, meglehetősen kedvező árakat. A NuScale példája alapján ez okozhat problémákat, hiszen a cég nemrég már arról számolt be, hogy a korábban ígért, megawattóránkénti 40-65 dolláros költség helyett 89 dollár/MWh egységköltséggel tudnak majd villamosenergiát termelni az új reaktorral, ami jelentősen drágább, mint a hagyományos atomerőművek esetében.

(Fotó: NuScale)

Az atomenergia-ipar állapota tíz évvel Fukusima után A világ sürgős szén-dioxid-mentesítésében valaha komoly szerepet szántak az atomenergia-iparnak, de vajon így van-e ez még ma is? Fukushima talán mindent megváltoztatott


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.