Az USA gyógyszerfelügyelete engedélyezte a „szuper hatásos” fogyasztószert

2021 / 06 / 05 / Felkai Ádám
Az USA gyógyszerfelügyelete engedélyezte a „szuper hatásos” fogyasztószert
2014. óta ez az első elhízás kezelésére való gyógyszer, amire a hivatal az áldását adta.

A semaglutidot eredetileg a kettes típusú diabétesz kezelésére fejlesztették ki, egy korábbi tanulmány szerint azonban a szer rendkívül hatásosnak bizonyult az elhízás kezelésére. Erről a tanulmányról a lenti cikkünkben írtunk.

Egy már létező gyógyszerrel a klinikai vizsgálatok szerint rendkívül hatásosan lehet fogyni A szakértők szerint új korszak kezdődött az elhízás kezelésében, ám a szer nem olcsó – utánajártunk, hogy Magyarországon felkerülhet-e a közfinanszírozott gyógyszerek listájára.

A kísérlet során akár 20 százalékos testsúlycsökkenést is sikerült elérni, és az eredmények összességében jócskán meghaladták azt, amit az eddig az elhízás kezelésére fejlesztett gyógyszerek kapcsán leír a szakirodalom. Az elhízás kezelésére jelenleg egyébként öt szer áll rendelkezésre, de ezek használatát az erős mellékhatásaik korlátozzák. Az egyik leghatásosabb szer, a fentermin 7,5 százalékos testsúlycsökkenést okoz átlagosan, ám amfetaminként csak rövid ideig szedhető. Ráadásul amint valaki abbahagyja a gyógyszer szedését, a ledobott kilók is visszamásznak. Az eddigi leghatásosabb kezelések a különböző bariátriai műtétek (csőgyomor műtét, gyomor bypass műtét), amelyek átlag 25-30 százalék testsúlycsökkenéssel járnak. A gond ezekkel az operációkkal, hogy invazív beavatkozásként műtéti kockázattal járnak, ráadásul örökre megváltoztatják az emésztőrendszert.

A semaglutid egyébként egy szintetikus változata egy természetesen is jelenlévő hormonnak, amely a jóllakottság érzést okozza, vagyis elnyomja az éhségérzetet, így segíti elő a fogyást. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) pedig azt vizsgálta, hogy az eredetileg a cukorbetegség kezelésére kifejlesztett szer működhet-e biztonságosan fogyasztótablettaként – jelentős különbség például a két terápiás felhasználás között, hogy testsúlycsökkentés esetén jóval nagyobb dózisra van szükség ebből a szerből.

A döntésről a hivatal a honlapján számolt be, és eszerint jóváhagyták a semaglutidot tartalmazó Wegovy elnevezésű készítmény használatát az elhízás kezelésére bizonyos esetekben. A szerből egyébként heti 2,4 mg alkalmazását engedélyezi a hivatal, amit a páciens subcutan (bőr alá juttatott) injekció formájában kap meg. Azonban a kezelés megkezdéséhez bizonyos kritériumokra van szükség: a szer olyan pácienseknek adható, akik testtömeg indexe (BMI) 27 kg/m2 vagy magasabb (a 27-es BMI egyébként a „túlsúly” kategóriája) és legalább egy olyan betegséggel rendelkeznek, mely az elhízáshoz köthető. Illetve a kezelést megkaphatják a 30 kg/m2 vagy annál nagyobb testtömeg indexszel rendelkező betegek is (ebben az esetben tehát kapcsolódó betegségre sincs szükség). Fontos kitétel még, hogy a gyógyszer csak a terápia kiegészítője lehet a csökkentett kalóriájú étrend, valamint a megnövelt fizikai aktivitás mellett.

A sajtóközlemény alapján az amerikaiak 70 százaléka valamilyen mértékű túlsúlytól szenved, ami egy komoly probléma, hiszen az elhízás áll több vezető halálok mögött is, úgy mint: szívbetegségek, stroke, cukorbetegség, valamint bizonyos rákos megbetegedések. A kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának az esélyét pedig már az 5-10 százalékos testsúlycsökkenés is mérsékli. Az egyik szakember szerint az FDA által most engedélyezett szer ezért a túlsúllyal küzdő felnőttek részére egy hatékony új terápiás opció, melyet beépíthetnek a fogyókúrás programjukba.

A hivatal a döntést azt követően hozta meg, hogy négy tesztben is vizsgálták a gyógyszert 68 héten át – ezek mind megfeleltek a klinikai tesztek kritériumainak: tehát randomizált, kettős vak kísérletek, melyek során a kontroll-csoport placebót kapott.

A dózist egyébként apránként kell felemelni az említett 2,4 mg-ra egy 16-20 hetes időszak folyamán, hogy csökkenteni lehessen az emésztőrendszeri tünetek kialakulását. Ez a 2,4 mg egyébként az a mennyiség, melyet a fenti kísérletben is alkalmaztak, és ennek a mennyiségnek az ára akkor igen vaskos volt – közel 1000 dollárba (~ 280 000 forint) került a havi adag. Abban a cikkben megkérdeztük dr. Kovács Erzsébet egészségbiztosítási szakorvost, hogy mekkora eséllyel támogatnának egy ilyen szert Magyarországon közfinanszírozásban. Akkor azt a választ kaptuk, hogy az eddigi hazai tapasztalat alapján erre nincs esély.

Most, az FDA döntését követően ismét megkerestük a szakértőt, aki azt mondta, hogy továbbra sem lát rá esélyt arra, hogy ez a szer nálunk bekerüljön a közfinanszírozott gyógyszerek közé. Egyedi méltányosság jöhet esetleg szóba, de csak azt követően, hogy a gyógyszert az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) törzskönyvezi. A szakértő válaszolt arra a kérdésünkre is, hogy mi az esély a hazai törzskönyvezésre (továbbra is a semaglutid fogyasztószerként, és nem a cukorbetegség kezelésére történő alkalmazásáról van szó) -- ám szerinte középtávon erre nincs sok esély. A doktornő elmondása alapján a hazai felügyelet jellemzően óvatosabb az EMA-nál, és akadt már rá példa, hogy hasonló szert az engedélyezés után kellett visszavonni. A doktornő orvosként egyébként ezt a gyógyszert erre a célra nagyon nem ajánlaná a semaglutid gasztrointesztinális hatása miatt: tehát hogy lassítja a bélmozgást, amivel hasnyálmirigy-gyulladás vagy akár hasnyálmirigy-daganat kialakulásához is hozzájárulhat. (Egyébként az FDA a közleményében említi, hogy nem vizsgálták a szer hatását olyan páciensek körében, akiknek kórtörténetében szerepelt a
hasnyálmirigy-gyulladás.)

A szakértő hangsúlyozta azt is, hogy Európán kívülről beszerzett gyógyszer alkalmazáshoz magyar orvos nem járulhat hozzá, mert annak büntetőjogi következményei vannak.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Meglepő, de a jövőben talán ugyanazzal a gyógyszeres eljárással lehet kezelni az elhízást és az anorexiát Eddig sem az elhízásra, sem az anorexiát okozó étkezési zavarokra nem létezett gyógyszeres terápia, egy új kutatás azonban egyszerre változtathat ezen.

Nem igazán egyeztethető össze a túlsúly az egészséggel egy új tanulmány szerint Még akkor is nagyobb a szív-érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz kialakulásának az esélye, ha a túlsúlyos személy aktívan sportol.

Fogyás és izmosodás edzés nélkül - Egereknél már működik A washingtoni St. Louis Orvostudományi Egyetem kutatói a közelmúltban publikálták legfrissebb tanulmányukat egy egereken végzett új génterápiáról, ami testmozgás nélkül fejleszti az izmokat és megakadályozza az elhízást.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.