Az USA kiadta a mesterséges intelligencia tízparancsolatát

2020 / 01 / 29 / Justin Viktor
Az USA kiadta a mesterséges intelligencia tízparancsolatát
A Fehér Ház kiadott 10 alapelvet az állami ügynökségek számára, melyeket azoknak be kell tartaniuk, amikor új, a magánszektorra vonatkozó MI rendeleteket javasolnak.

A szabályozás annak az amerikai MI Kezdeményezésnek (American AI Initiative) a legújabb lépése, amelyet Trump elnök végrehajtási paranccsal indított 2019 elején, a nemzeti MI stratégia létrehozásának céljával. Részét képezi a folyamatos erőfeszítéseknek, melyekkel az USA igyekszik vezető pozícióját fenntartani a területen.

A Fehér Ház Tudományos és Technológiai Politikai Irodája (White House Office of Science and Technology Policy - OSTP) által kiadott alapelveknek három fő célja van:

 1. biztosítani a közvélemény részvételét
 2. korlátozni a túlszabályozást
 3. és ami a legfontosabb: elősegíteni a megbízható MI létrejöttét, mely ugyanakkor tisztességes, átlátható és biztonságos is.

Lynne Parker, az Egyesült Államok technológiai hivatalának CTO-ja egy sajtótájékoztatón elmondta:

a szabályozás tudatosan hagy nagy mozgásteret, hogy az egyes ügynökségek kidolgozhassák az ágazatukhoz igazodó specifikusabb szabályokat.

A gyakorlatban a szövetségi ügynökségeknek mostantól memorandumot kell benyújtaniuk az OSTP-nek, elmagyarázva benne, hogy az AI-vel kapcsolatos bármely javasolt rendelet miképpen felel meg az alapelveknek. Noha az irodának nincs felhatalmazása rendeletek törlésére, az eljárás továbbra is biztosíthatja a szükséges nyomást és koordinációt egy meghatározott szabályozási színvonal fenntartása érdekében.

"Az OSTP megkísérel létrehozni egy szabályozási szűrőt" - mondta R. David Edelman, a MIT Project on Technology, the Economy, and National Security igazgatója. "Egy ilyen folyamat nagyon ésszerűnek tűnik, amikor valamilyen minőség-ellenőrzést építünk be a MI politikába."

Az alapelvek (leegyszerűsítve):

 1. Közbizalom a MI iránt. A kormánynak népszerűsíteni kell a hasznos, robusztus és megbízható MI alkalmazásokat.
 2. A nyilvánosság bevonása. A nyilvánosság számára lehetőséget kell biztosítani arra, hogy visszajelzést nyújtson a szabályalkotási folyamat minden szakaszában.
 3. Tudományos integritás és információminőség. A politikai döntéseknek a tudományon kell alapulniuk.
 4. Kockázatértékelés és kezelés. Az ügynökségeknek el kell dönteniük, hogy mely kockázatok elfogadhatóak és melyek nem.
 5. Előnyök és költségek. Az ügynökségeknek mérlegelniük kell valamennyi javasolt rendelet társadalmi hatásait.
 6. Rugalmasság. Bármelyik megközelítésnek képesnek kell lennie arra, hogy alkalmazkodjon az MI-alkalmazások gyors változásaihoz és frissítéseihez.
 7. Igazságosság és diszkrimináció-mentesség. Az ügynökségeknek gondoskodniuk kell arról, hogy a MI rendszerek nem diszkriminálnak illegálisan.
 8. Közzététel és átláthatóság. A nyilvánosság csak akkor bízik a MI-ban, ha tudja, mikor és hogyan használják.
 9. Adat- és működés-biztonság. Az ügynökségeknek a MI rendszerek által használt összes adatot biztonságban kell tárolniuk.
 10. Az ügynökségek közötti koordináció. Az ügynökségeknek egyeztetniük kell egymással, hogy következetesek és kiszámíthatók legyenek a MI-val kapcsolatos szabályozásban.

Minden jövőbeli AI-szabályozásnak meg kell felelnie a fenti ellenőrző listának. Az újonnan javasolt terv figyelemre méltó, 180 fokos fordulatot jelez a Fehér Ház kevesebb, mint két évvel ezelőtti álláspontjához képest, amikor a Trump kabinetben dolgozó tisztségviselők kijelentették, hogy nem szándékoznak nemzeti MI stratégiát létrehozni. Ehelyett az adminisztráció azt állította, hogy a kormány beavatkozásainak minimalizálása lenne a legjobb módja, a technológia virágzásának.

Mivel azonban szerte a világon egyre több kormány - különös tekintettel Kínára, - erőteljes befektetéseket hajt végre a MI-ba, az Egyesült Államok jelentős nyomást érezhet a példa követésére. Az adminisztratív tisztviselők új logikát is kínáltak a kormány MI fejlesztésben játszott szerepének növelésére.

"Az amerikai MI szabályozás alapelvei hivatalos útmutatást nyújtanak és csökkentik az innovátorok  bizonytalanságát azzal kapcsolatban, hogy a saját kormányuk hogyan kezeli mesterséges intelligencia technológiáinak szabályozását"

- mondta Michael Kratsios US CTO. “Ez tovább ösztönzi az innovációt” - tette hozzá, “lehetővé téve az Egyesült Államok számára, hogy globálisan alakítsa a technológia jövőjét, és ellensúlyozza az autoriter rendszerek hatásait.”

A mostani döntésnek számos következménye lehet. Jól kivitelezve ösztönözni fogja az ügynökségeket, hogy több alkalmazottat foglalkoztassanak megfelelő műszaki szakértelemmel, létrehozzák a megbízható MI számára szükséges  definíciókat és szabványokat, és általánosságban átgondolt szabályozást hozzanak létre.

Rosszul elkészítve viszont arra ösztönözheti az ügynökségeket, hogy megkerüljék  követelményeket, vagy bürokratikus akadályokat emeljenek a megbízható MI biztosításához szükséges rendeletek útjában. Edelman optimista: "Az a tény, hogy a Fehér Ház megbízható MI-t jelölt neg célként, nagyon fontos" - mondja. "Fontos üzenetet küld az ügynökségeknek."

(Forrás: TechnologyReview Képek: Unsplash)

 


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.