Az USA legnagyobb zöldenergia-cége lenyomta tőzsdei értékben az ExxonMobilt

2020 / 10 / 06 / Rácz Tamás
Az USA legnagyobb zöldenergia-cége lenyomta tőzsdei értékben az ExxonMobilt
Újabb fontos fordulópont az energiaipar átalakulásában: a legnagyobb amerikai energiacég immár nem olajjal, hanem napfénnyel és széllel foglalkozik.

Az ExxonMobil a világ legnagyobb nem állami tulajdonban lévő energiavállalata. A cég elődjét, a Standard Oil-t még John D. Rockefeller alapította, jelenlegi nevén több mint két évtizede, 1999 óta tevékenykedik - ekkor olvadt össze az Exxon és a Mobil.

A NextEra Energy is egy energiacég, szintén komoly múlttal. Ez a vállalat az 1925-ben létrejött Florida Power and Light Company utódja, 2010-ben változtatták meg nevüket FPL-ről NextErára. A névváltozás oka világos: a megújuló energiákkal termelt elektromos áram által elhozott új korszakra utal.

A nagy hír: ez a ma elsősorban szél- és naperőművek telepítésével foglalkozó NextEra a tőzsdén lenyomta az ExxonMobilt. A cégek piaci kapitalizációja 140 milliárd dollár körüli, csak hát a NextEráé erősen felfelé, az ExxonMobilé erősen lefelé tartó piaci mozgásban van. A folyamat az elmúlt évtized során a NextEra befektetőinek 600%-os hasznot, az ExxonMobiléinak 25%-os veszteséget okozott.


A NextEra egyik látványos beruházása: az USA első lebegő napelem-farmja

A helycserében az USA legértékesebb vállalatainak trónján a végső lökést természetesen a pandémia adta. Míg az olajipar hatalmas keresletcsökkenést szenvedett el világszerte a leállások miatt, a zöldenergia-ipar a koronavírus-járvány kezdetekor tapasztalható munkaerőgondok múltával a világgazdaság egyik legvalószínűbb kitörési iránya lett a járvány okozta válságból. A piaci várakozások és a tőzsdei árfolyamok is ennek megfelelően alakultak - így lett a világ, de legalábbis az USA legkomolyabb energiacége egy napelemes és szélturbinás vállalat.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.