Az USA legnagyobb zöldenergia-cége lenyomta tőzsdei értékben az ExxonMobilt

2020 / 10 / 06 / Rácz Tamás
Az USA legnagyobb zöldenergia-cége lenyomta tőzsdei értékben az ExxonMobilt
Újabb fontos fordulópont az energiaipar átalakulásában: a legnagyobb amerikai energiacég immár nem olajjal, hanem napfénnyel és széllel foglalkozik.

Az ExxonMobil a világ legnagyobb nem állami tulajdonban lévő energiavállalata. A cég elődjét, a Standard Oil-t még John D. Rockefeller alapította, jelenlegi nevén több mint két évtizede, 1999 óta tevékenykedik - ekkor olvadt össze az Exxon és a Mobil.

A NextEra Energy is egy energiacég, szintén komoly múlttal. Ez a vállalat az 1925-ben létrejött Florida Power and Light Company utódja, 2010-ben változtatták meg nevüket FPL-ről NextErára. A névváltozás oka világos: a megújuló energiákkal termelt elektromos áram által elhozott új korszakra utal.

A nagy hír: ez a ma elsősorban szél- és naperőművek telepítésével foglalkozó NextEra a tőzsdén lenyomta az ExxonMobilt. A cégek piaci kapitalizációja 140 milliárd dollár körüli, csak hát a NextEráé erősen felfelé, az ExxonMobilé erősen lefelé tartó piaci mozgásban van. A folyamat az elmúlt évtized során a NextEra befektetőinek 600%-os hasznot, az ExxonMobiléinak 25%-os veszteséget okozott.


A NextEra egyik látványos beruházása: az USA első lebegő napelem-farmja

A helycserében az USA legértékesebb vállalatainak trónján a végső lökést természetesen a pandémia adta. Míg az olajipar hatalmas keresletcsökkenést szenvedett el világszerte a leállások miatt, a zöldenergia-ipar a koronavírus-járvány kezdetekor tapasztalható munkaerőgondok múltával a világgazdaság egyik legvalószínűbb kitörési iránya lett a járvány okozta válságból. A piaci várakozások és a tőzsdei árfolyamok is ennek megfelelően alakultak - így lett a világ, de legalábbis az USA legkomolyabb energiacége egy napelemes és szélturbinás vállalat.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
A vásárló az üveg visszaváltása után eldöntheti, hogy szeretné visszakapni a betétdíj összegét: kérhet levásárolható ajándékutalványt, adományozhatja jótékony célra a visszajáró pénzt, vagy egy mobilalkalmazással visszautalhatja a bankszámlájára az összeget.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.