Az USA új nukleáris „gravitációs bombát” épít

2023 / 11 / 09 / Felkai Ádám
Az USA új nukleáris „gravitációs bombát” épít
Az új bomba egy régebbi bombát váltana le, így nem emelné a nukleáris arzenál számát. Az Amerikai Tudósok Szövetsége szerint ennek ellenére ez egy „furcsa” lépés, ami komoly aggályokat vet fel.

Az amerikai Védelmi Minisztérium az Energiaügyi Minisztérium Nemzeti Nukleáris Biztonsági Igazgatóságával közösen jelentette be egy új nukleáris gravitációs bomba, a B61–13 kifejlesztését, válaszul a 2022-es Nuclear Posture Review-ban körvonalazott biztonsági fenyegetésekre. A B61–13 bizonyos meglévő B61–7 bombákat helyettesít, és modern repülőgépekkel szállítható, így további lehetőségeket kínál bizonyos katonai célpontok ellen.

Annak ellenére, hogy az állítások szerint a bomba nem növeli a nukleáris fegyverek számát, és egy stratégiai kiértékelés eredménye, mégis aggodalmak merültek fel a B61-13 szükségessége miatt, és kérdéseket vetnek fel a fejlesztés mögött álló politikai motivációk, valamint a lehetséges következmények is.

A Védelmi Minisztérium (DoD) bejelentette egy új nukleáris gravitációs bomba, a B61–13 kifejlesztését, válaszul a növekvő biztonsági fenyegetésekre. Mint írják, az Energiaügyi Minisztérium Nemzeti Nukleáris Biztonsági Igazgatóságával (NNSA) együttműködve született döntés célja, hogy választ adjon a 2022-es Nuclear Posture Review-ban leírt dinamikus biztonsági környezet kihívásaira.

A B61–13, amely bizonyos, már meglévő B61–7 bombákat váltana le, modern repülőgépekkel szállítható, és további lehetőségeket kínál meghatározott katonai célpontok ellen. A fejlesztés a DoD szerint rugalmasságot biztosít a nukleáris fegyverek teljes számának növelése nélkül. A hivatalos közlemény emellett azt is hangsúlyozza, hogy a döntés egy stratégiai kiértékelés része, nem pedig egy konkrét aktuális eseményre adott válasz.

Az Amerikai Tudósok Szövetsége (FAS) azonban nem túl nyugodt, mint írják, a Biden-adminisztráció ezen legfrissebb döntése egy másik bomba, a B61–12 tavalyi gyártásának megindítását követően született. A B61–13 a B61–7 robbanófejét fogja használni, de új biztonsági funkciókkal, használati-vezérlő mechanizmusokkal és a B61–12-höz hasonlóan irányított farokkészlettel is bővül a pontosság növelése érdekében.

A FAS szerint annak ellenére, hogy a lépés a DoD szerint nem növeli az atomfegyverek puszta számát, és csak a B61–12 lecseréléséről van szó, kérdéseket vet fel a lépés szükségessége. A Szövetség cikke szerint a B61–13 bevezetését a háttérben zajló, politikai egyeztetések előzték meg, melyek célja elsősorban a B83–1 megatonna erejű fegyverek leszerelése volt. A B61–12-t így eredetileg több bombatípus helyettesítésére, lényegében tehát a nukleáris arzenál egy szegmensének az egységesítése céljából javasolták a költségek csökkentése és a pontosság növelése érdekében. Azonban a B61–13 magasabb, 360 kilotonnás ereje a B61–12 50 kilotonnájához képest jelentősebb nukleáris pusztítást és potenciális, a célzás pontosságával kapcsolatos következményeket is von maga után.

A FAS szerint így végső soron a B61–13 fejlesztésére vonatkozó döntés politikai manőverezésben fogant, nem pedig katonai szükségszerűség eredménye. Az új bomba tényleges célja, hogy megkönnyítse a B83–1 leszerelését, amely lépés a védelmi politika keményvonalasainak a jelentős ellenkezésével járt. Ezt húzza alá az is, hogy a B61–13-hoz hasonló, nagy erejű gravitációs bombák katonai értéke jelentősen csökkent a modern fenyegetések jellege, valamint a nagy hatótávolságú rakéták fejlődése miatt.

Arról nem is beszélve, hogy bár tehát a hivatalos álláspont az, hogy a B61–13 nem konkrét és aktuális fenyegetésekre adott válasz, a telepítése így is aggályokat vet fel a döntés mögött meghúzódó stratégiai okokkal kapcsolatban.

(Kép: FAS)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.