Az X évi 1 dollárába fog kerülni minden új felhasználónak, de egyelőre csak két országban

2023 / 10 / 18 / Bodnár Barna
Az X évi 1 dollárába fog kerülni minden új felhasználónak, de egyelőre csak két országban
Az X-hez – korábbi nevén Twitterhez – való csatlakozás évente 1 dollárba fog kerülni az új-zélandi és Fülöp-szigeteki felhasználók számára. Elon Musk szerint ez az egyetlen módja annak, hogy csökkentsék a botok általi manipuláció, illetve spammelés mértékét a közösségi oldalon.

Az évi egy dolláros (körülbelül 360 forintos) csatlakozási díj az X úgynevezett "Not A Bot" programjának része, és a vállalat közleménye szerint célja, hogy "megerősítse a spam, a platform manipulálása és a bottevékenység csökkentése érdekében tett jelentős erőfeszítéseket". A díj mellett a webes felületen keresztül csatlakozó új felhasználóknak Új-Zélandon és a Fülöp-szigeteken egy telefonszámmal is igazolniuk kell majd a fiókjukat.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy az új, 1 dolláros előfizetés miért csak az interneten keresztül csatlakozó új felhasználókra vonatkozik, és miért képeznek kivételt a mobilalkalmazásokon át regisztrálók, illetve hogy a „Not a Bot” programot miért csak ebben a két országban vezetik be. A feltételezés szerint az X több bot-aktivitást tapasztalt ezekben a régiókban, mint máshol, illetve a weboldalon keresztül sokkal könnyebb hamis fiókot létrehozni, mint az alkalmazáson át. Azok az új felhasználók, akik nem fizetik be az 1 dollárt, nem lesznek képesek bejegyzést közzétenni a felületen, csak más felhasználók bejegyzéseit és videóit tudják majd olvasni és nézni.

Elon Musk saját profilján közzétett bejegyzésében azt írta az új funkcióval kapcsolatban, hogy „Így van, az olvasás ingyenes, az írás viszont évi egy dollárba kerül. Ez az egyetlen módja a botok elleni küzdelemnek anélkül, hogy blokkolnánk a valódi felhasználókat. Ez nem fogja teljesen megállítani a botokat, de ezerszer nehezebb lesz manipulálni a platformot.”

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy Elon Musk az izraeli miniszterelnökkel való szeptemberi találkozása során vázolta fel egy lehetséges „mindenki számára fizetős” X ötletét, ugyanis szerinte csak így lehet megfékezni a platformon terjesztett gyűlöletbeszédet. További részleteket ekkor Musk még nem árult el, csupán annyit mondott, hogy ez a fizetős rendszer olcsóbb lenne, mint az X Premium.

Mindenki számára fizetőssé válik az egyik legnépszerűbb közösségi oldal Elon Musk az izraeli miniszterelnök kérdésére vázolta fel egy élő beszélgetésben, hogy mik a tervei a Twitterből X-re átkeresztelt közösségi oldallal.

A közlemény szerint az új regisztrációs díj és a jelenleg 8 dollárba (~2900 forintba) kerülő X Premium előfizetés egymástól független. A többek között a bejegyzések utólagos szerkesztését, hosszabb posztok közzétételét és hirdetési bevételek szerzését lehetővé tevő prémium szolgáltatás egyelőre úgy tűnik, nem túl népszerű a felhasználók körében, a becslések szerint jelenleg ugyanis csupán 900 ezren veszik igénybe a fizetős szolgáltatást, ami viszonylag alacsony szám az X több mint 500 milliós havi aktív felhasználószámához képest.

(Borítókép: Getty Images/Nathan Stirk / Contributor)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.