Mindenki számára fizetőssé válik az egyik legnépszerűbb közösségi oldal

2023 / 09 / 20 / Bobák Áron
Mindenki számára fizetőssé válik az egyik legnépszerűbb közösségi oldal
Elon Musk az izraeli miniszterelnök kérdésére vázolta fel egy élő beszélgetésben, hogy mik a tervei a Twitterből X-re átkeresztelt közösségi oldallal.

Ahogy arról több lap, köztük az Interesting Engineering és az Axios is beszámolt, Elon Musk és Benjámín Netanjáhú a napokban egy olyan kerekasztal-beszélgetésen vett részt, amelyen többek között a mesterséges intelligencia, az antiszemitizmus valamint a technológia jövője is szóba került. Az izraeli miniszterelnök a beszélgetés egy pontján kifejezetten az X tulajdonosához intézett egy kérdést azzal kapcsolatban, hogy technikailag lehetséges-e valahogyan megfékezni a "bothadseregeket", amelyek antiszemita propagandát terjesztenek az X-en.

Musk erre reagálva elmondta, hogy igyekeznek megfékezni a gyűlöletbeszédet a platformon, aminek szerinte az egyik hatásos módja lehet, ha a felhasználóknak egy kisebb összegű havidíjat kell fizetniük a szolgáltatás igénybevételéért. "Ez az egyetlen mód, amit el tudok képzelni, hogy felvegyük a küzdelmet a botok seregei ellen" - mondta Musk, aki szerint a havidíjas rendszer jelentősen megdrágítaná az ilyen bothadseregek fenntartását, arról nem is beszélve, hogy minden egyes álprofilhoz külön bankkártyát kéne regisztrálni.

Arról, hogy a fizetős rendszer bevezetésére mikor kerülhet sor és mennyibe kerülne, Musk a beszélgetés során nem árult el konkrétumot, utóbbival kapcsolatban is csak annyit jegyzett meg, hogy olcsóbb lenne, mint a már eddig is létező X Premium. A többek között a bejegyzések utólagos szerkesztését, hosszabb posztok közzétételét és hirdetési bevételek szerzését lehetővé tevő szolgáltatásra jelenleg havi 8 dollárért lehet előfizetni, ám egyelőre nem túl népszerű a felhasználók körében: ahogy arról a Mashable beszámolt, az X Premiumnak idén április végén 640-680 ezer előfizetője volt, ami rendkívül alacsony szám az X több mint 500 milliós havi aktív felhasználószámához képest.

Netanjáhú kérdése nem a semmiből jött, hiszen egy márciusban megjelent kutatás arra a következtetésre jutott, hogy amióta Musk tavaly októberben átvette a Twittert, a közösségi oldalon határozottan megugrott az antiszemita bejegyzések száma. A CASM Technology valamint az ISD elemzői ebben a kutatásban a 2022 júniusa és 2023 februárja közötti időszakot vizsgálták, és megállapították, hogy a felvásárlást követő három hónapban az antiszemita bejegyzések száma mintegy duplájára ugrott az azt megelőző három hónapos periódushoz képest, az ilyen jellegű tartalmakat terjesztő fiókok száma pedig megháromszorozódott.

A Twitter fizetőssé tételéről nem most lehetett először hallani, hiszen a Platformer már tavaly novemberben megírta, hogy Elon Musk ezt a lehetőséget is fontolgatja. Bár a cég vezetője most határozottan a botokkal indokolta ennek szükségességét, sokan úgy sejtik, hogy a lépés mögött inkább üzleti érdekek állhatnak, hiszen az X-et a felvásárlás óta sorra hagyják el a hirdetők, így pedig Musk azon célja is egyre kilátástalanabbnak tűnik, hogy nyereséges vállalkozássá tegye a 44 milliárd dollárért felvásárolt céget.

(Borítókép: Harun Ozalp/Anadolu Agency via Getty Images)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.