Azonnal tennünk kell valamit, vagy kifutunk az időből

2023 / 03 / 21 / Bobák Áron
Azonnal tennünk kell valamit, vagy kifutunk az időből
Röviden így lehetne összefoglalni az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) frissen kiadott jelentésének lényegét, amely minden eddiginél pontosabb képet ad arról, hogyan állunk a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Az IPCC 1990-ben adta ki az az első úgynevezett synthesis reportot, amely az éghajlatváltozás tudományos alapjairól, hatásairól és jövőbeli kockázatairól adott teljeskörű értékelést. A jelentést azóta öt másik követte, amelyek közül a legfrissebb, hétfőn kiadott beszámoló több mint ezer oldalon értékeli a jelenlegi helyzetet, több száz klímakutató mintegy nyolcévnyi munkáját összegezve.

"Ez a jelentés egy ébresztő harsona, ami arra figyelmeztet, hogy rendkívüli módon fel kell gyorsítani a klímatörekvéseket minden országban, minden szektorban és minden határidőben" - fogalmazott António Guterres, az ENSZ főtitkára, hozzátéve, hogy a dokumentum szerinte egyfajta útmutató ahhoz, hogyan lehet hatástalanítani a "klímaváltozás időzített bombáját". "Ez egy túlélési útmutató az emberiség számára, ami megmutatja, hogy a 1,5 Celsius-fokos határ még tartható" - mondta Guterres, utalva a 2015-ös párizsi klímaegyezményre, ami kimondta, hogy ahhoz, hogy az éghajlatváltozás súlyosabb hatásait elkerüljük, a globális átlaghőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fok alatt kell tartani az iparosodás előtti időkhöz képest.

Az IPCC mostani jelentése szerint ezt ugyanakkor már csaknem lehetetlen lesz elérni. A kutatók szerint a Föld átlaghőmérséklete már eddig is mintegy 1,1, Celsius-fokkal emelkedett az 1800-as évek második feléhez képest, a klímaváltozás hatásai pedig már ma is számtalan különböző módon érzékelhetőek: a jelentés szerint jelenleg nagyjából hárommilliárd ember él olyan területen, amely "különösen kiszolgáltatott" a klímaváltozás hatásainak, és az emberiségnek mintegy felét sújtja kisebb vagy nagyobb mértékben a vízhiány. Az éghajlatváltozás okozta extrém hőhullámok és áradások miatt számtalan ember vesztette életét és milliók váltak földönfutóvá, sok helyen pedig a hatások már annyira súlyosak, hogy átléptük azt a határt, amikor még alkalmazkodni tudnánk. A jelentés szerint emiatt Afrika, Ázsia és Észak- valamint Dél-Amerika egyes régióiban már megfigyelhető a klímaváltozás miatti elvándorlás, ami a jövőben egyre csak súlyosbodni fog.


Az észak-karolinai Rodanthéban többen is arra kényszerültek, hogy arrébb költöztessék a házukat, mielőtt azt elnyelné a tenger (Fotó: Jahi Chikwendiu/The Washington Post via Getty Images)

A jelentés ugyanakkor nem teljesen pesszimista, ugyanis a kutatók szerint ma már rendelkezésre állnak azok a technológiák, amelyekkel megállítható az üvegházhatású gázok kibocsátásának a növekedése, ehhez azonban azonnali, határozott lépésekre lenne szükség. Ahhoz, hogy a súlyosabb klímaforgatókönyveket elkerüljük, az üvegházhatású gázok kibocsátását mintegy a felére kéne csökkenteni 2030-ig, azonban a párizsi egyezményt aláíró országok eddigi vállalásaiból nem látszik, hogy ez hogyan valósulhatna meg a gyakorlatban. Guterres szerint arra mindenesetre biztosan szükség lesz, hogy a gazdagabb országok a korábbinál feszesebb határidőt szabjanak, és a 2050-es céldátum helyett arra törekedjenek, hogy már a 2040-es évek elejére elérjék a nettó zéró karbonkibocsátást.

Az Associated Press értesülései szerint a március 13. és 19. között, a svájci Interlakenben megtartott konferencián a jelentés szövegével kapcsolatban több ponton is komoly vita bontakozott ki a gazdagabb és a szegényebb országok képviselői között, akik többek között nehezen tudtak megegyezni abban, hogy a következő években pontosan mennyivel kéne csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását és hogy hogyan számolhatnak el az országok a szén-dioxid légkörből való kivonására irányuló természetes vagy mesterséges projektekkel, mint az erdősítések vagy a szén-dioxid-semlegesítő üzemek létesítése. A legnagyobb vita ugyanakkor arról bontakozott ki, hogy hogyan definiálják a "sebezhető, fejlődő országokat", ami azért kulcsfontosságú kérdés, mert az ENSZ tavaly novemberben megtartott legutóbbi klímacsúcsán, a COP27-en az iparilag fejlett országok vállalták, hogy anyagilag kompenzálják azokat a szegényebb országokat, akiket az éghajlatváltozás a legsúlyosabban érint.

(Forrás: NBC News, The Guardian, Associated Press, Borítókép: A Csendes-óceánban fekvő Kiribati körül a tengerszint több mint egy centiméterrel emelkedik évente, ami a teljes megszűnéssel fenyegeti az országot, Fotó: Jonas Gratzer/LightRocket via Getty Images)

A gazdag országok fizetnek a szegényeknek a klímaváltozás okozta károkért Az ENSZ 27-ik klímacsúcsa egy igencsak fontos döntéssel zárult, ugyanis a fejlett országok vezetői vállalták, hogy anyagilag kompenzálják a szegényebb országokat a klímaváltozás miatt. A többség szerint ugyanakkor a kéthetes konferencia összességében közel sem hozott elegendő eredményt ahhoz, hogy az éghajlatváltozás hatásait sikerüljön megfelelő mértékben csökkenteni.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.