Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd

2023 / 12 / 09 / Felkai Ádám
Azt hitték semmire sem jó ez a szervünk – pedig talán a ráktól véd
A csecsemőmirigyet a felnőttkorban lényegében haszontalannak tartották eddig, egy retrospektív vizsgálat most viszont a csecsemőmirigy eltávolítását összefüggésbe hozta a halálozás és a rák megnövekedett kockázatával. Bár a tanulmány nem tudja bizonyítani az okozati összefüggést, hangsúlyozza a csecsemőmirigy megőrzésének potenciális fontosságát az általános egészség szempontjából.

A csecsemőmirigy az a szerv, amiről hagyományosan azt szokás akár még az orvostanhallgatók fejébe is beverni, hogy felnőttkorban már nincs semmi haszna. Egyszerűen csak azért van benne a felnőttek testében, mert miután betöltötte a szerepét, nem tűnik el. A The New England Journal of Medicine című folyóiratban megjelent friss tanulmány alapján ugyanakkor ennek a szervnek nagyon fontos szerepe lehet a pubertást követően is az egészség megőrzése szempontjából – számol be róla a Science Alert. Ez azért is fontos felismerés, mert mivel eddig “funkcionálisan irreleváns” szervnek gondolták, jellemzően el is távolították a szív-mellkasi műtétek során.

A bostoni kutatók a szív-mellkasműtéten átesett betegek eredményeit hasonlították össze, különbséget téve azok között, akiknél eltávolították a csecsemőmirigyet (1146 személy) és azok közt, akiknél nem (kontrollcsoport, több mint 6000 ember). Meglepő módon a thymectomián átesetteknél (tehát akik esetében a mirigy eltávolításra került) szignifikánsan nagyobb volt a halálozás kockázata öt éven belül – közel kétszer akkora, mint a kontrollcsoportban. Ez a megnövekedett halálozási kockázat az olyan tényezőkkel történő korrigálás után is megmaradt, mint az életkor, a nem, a rassz, valamint a már fennálló, az egészségi állapotot befolyásoló kondíciók (csecsemőmirigyrák, myasthenia gravis vagy posztoperatív fertőzések).

Ezenkívül a thymectomia kétszeresére növelte a rák kialakulásának valószínűségét öt éven belül, mivel ezek a rákok agresszívebbnek bizonyultak és hajlamosabbnak is mutatkoztak a kiújulásra a kezelés után, mint a kontrollcsoportban. Bár a tanulmány megfigyeléses jellege nem teszi lehetővé a közvetlen ok-okozati kapcsolat megállapítását, az eredmények komoly aggályokat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a csecsemőmirigy felnőttkorban tényleg annyira felesleges-e, mint azt eddig gondoltuk.

A csecsemőmirigy döntő fontosságú a gyermekkori immunrendszer fejlődésében, ám a pubertást követően összezsugorodik, és kevesebb T-sejtet termel – ez utóbbiak a fertőzések leküzdéséhez nélkülözhetetlen fehérvérsejtek. Épp emiatt feltételezték, hogy a pubertás lezárultával már nem jut komoly szerephez az emberi fiziológiában. A tanulmány szerint azonban tehát ez nincs teljesen így: a csecsemőmirigy nélküli felnőttek immunrendszeri zavarokat tapasztalhatnak, ami potenciálisan hozzájárulhat a halálozás és a rák megnövekedett kockázatához.

A kutatók arra is felfigyeltek, hogy a thymectomián átesett egyének vérében kevesebb változatos T-sejt-receptort lehetett kimutatni, ami szintén arra utal, hogy lehetséges kapcsolat van a csecsemőmirigy eltávolítása és a rák vagy autoimmun betegségek kialakulása között.

(Kép: a csecsemőmirigy, forrás: Shutterstock/Nerthuz)


Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A holland Radboud Egyetem kutatóinak nem mindennapi áttörést sikerült elérniük a vizuális ingerek dekódolásában, ami akár a vakság kezelésében is egészen új lehetőségeket nyithat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.