Azt kéri a rendőrség, hogy alkalmazhassanak halálos erőt a robotjaik San Franciscóban

2022 / 11 / 25 / Pőcze Balázs
Azt kéri a rendőrség, hogy alkalmazhassanak halálos erőt a robotjaik San Franciscóban
A San Franciscói Rendőrkapitányság (SFPD) azt kéri a városvezetéstől, hogy távirányítású robotjaik kapják meg az engedélyt az emberi élet kioltására. Van olyan amerikai város, ahol korábban sor került már ilyen bevetésre.

A The Verge-ön olvasható hír szerint a javaslat egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy a robotok "szerepelhetnek a halálos erő alkalmazásának lehetőségei között, amennyiben közvetlen életveszélyben vannak a lakosság tagjai vagy egyenruhások, és minden más lehetőség elégtelennek bizonyul". Korábban a robotokat, mint a kényszerítő erő alkalmazásának eszközeit kifejezetten tiltotta volna a helyi rendvédelmi szervek eszközhasználatát szabályozó szöveg, ám a rendőrség végül kérte ennek a megváltoztatását.

Tizenhét robotja van a városnak, amelyből tizenkettő működik, és csak a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) hathetes tanfolyamán kiképzett szakemberek irányíthatják azokat, vagyis fontos kiemelni, hogy nem autonóm, hanem távirányított eszközökről van szó. Összesen hétfajta ilyen eszközzel rendelkeznek: három Remotec gyártmányú, nagyobb, lépcsőkön is átjutó modell, egy nehéz és egy könnyű QinetiQ, valamint két hajítható modell, az iRobot FirstLook és a Recon Robotics Recon Scout ThrowBot. Ezeknek az elsősorban bombák hatástalanítására használt eszközöknek egy részére szerelhető shotgun, de gránátvető és gépfegyver is.

"Az SFPD-nek nincs semmiféle különösebb terve (a robotok használatára nézve), hiszen azok a szokatlanul veszélyes és spontán esetek, amelyeknél robotok által kellene halálos erőt alkalmaznunk, nagyon ritka és kivételes alkalmak lennének."

- nyilatkozta a rendőrség képviseletében Eve Laokwansathitaya a The Verge-nek. A cikk emlékeztet: először Texas államban, Dallas-ban történt olyan bevetés, amelynek során egy robot végzett egy bűnözővel. Akkor egy lövöldözésben öt rendőr vesztette az életét, és mivel a tárgyalások nem vezettek sikerre, egy bomba-hatástalanító robotra szereltek robbanóanyagot, majd az eszközt a gyanúsított közelébe manőverezték és ott felrobbantották. "Minden más megoldás komoly veszélybe sodorta volna a kollegáinkat" - fogalmazott a helyi rendőrfőnök.

San Franciscóban a jövő héten dönt arról a városi felügyelőbizottság, hogy engedélyezik-e a hasonló bevetéseket; a városba vezető híd túloldalán, Oaklandben korábban meggondolták magukat egy hasonló javaslattal kapcsolatban.

(Borítókép: a QinetiQ MAARS nevű robotja egy denveri kiállításon, 2010-ben, Fotó: Andy Cross/The Denver Post via Getty Images)

Olyan drónt fejlesztettek, ami az ellenségnek nekirepülve felrobbantja magát A Lenius képes önállóan feltérképezni a területet és megjelölni a fontosabb pontokat (például ajtókat és ablakokat), emellett pedig arra is képes, hogy azonosítsa a területen lévő embereket, megállapítsa, hogy van-e náluk fegyver és azt is, hogy ellenségesek-e.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.