Olyan drónt fejlesztettek, ami az ellenségnek nekirepülve felrobbantja magát

2022 / 11 / 22 / Bobák Áron
Olyan drónt fejlesztettek, ami az ellenségnek nekirepülve felrobbantja magát
Az ukrajnai háború miatt az utóbbi időben elég sokat lehetett hallani az úgynevezett öngyilkos drónokról, amelyek a kamikaze pilótákhoz hasonlóan úgy semmisítik meg a célpontot, hogy robbanóanyaggal felszerelve nekirepülnek annak. Most egy izraeli hadiipari cég mutatott be egy hasonló koncepciót, ami akár arra is képes, hogy egyesével azonosítsa az ellenséget.

A Lanius egy egészen kis méretű, versenydrónokhoz hasonló eszköz, amelyet hármasával visznek a célterületre, mégpedig egy nagyobb "anyadrón" segítségével - írja a New Atlas. Az Nvidia Jetson AI nevű platformjának a segítségével a szenzorokkal és kamerákkal felszerelt drón ezután képes önállóan feltérképezni a területet és megjelölni a fontosabb pontokat (például ajtókat és ablakokat), emellett pedig arra is képes, hogy azonosítsa a területen lévő embereket, megállapítsa, hogy van-e náluk fegyver és azt is, hogy ellenségesek-e. Az Elbit Systems szerint a drón elsősorban arra jó, hogy taktikai támogatást nyújtson a terepen tartózkodó katonáknak (például figyeljen egy ajtót és jelezze, ha mozgást érzékel), de amennyiben az operátor erre utasítja, a drón arra is képes, hogy a rá felszerelt, legfeljebb 150 grammnyi robbanószerrel kiiktassa az ellenséges célpontokat.

Fontos megjegyezni, hogy a Lanius ennek ellenére nem esik az úgynevezett "gyilkos robot" kategóriába, hiszen önállóan nem támadja meg az ellenséget, erre kizárólag az operátor utasíthatja. Ebből a szempontból a drón leginkább egy távirányítású puskára vagy bombára hasonlít, csak persze jóval sokoldalúbb felhasználási lehetőségekkel. A kifejezetten városi környezetre megalkotott eszköz a gyártó Legion-X rendszerével rajban is irányítható, de ha úgy hozza a szükség, természetesen egyesével is bevethető.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetében régóta heves viták tárgyát képezik az önálló pusztításra képes autonóm fegyverek, amelyeket a legtöbb ország egyértelműen betiltana, ám a katonai nagyhatalmak ellenállása miatt mindeddig nem született általános érvényű döntés az ilyen technológiákkal kapcsolatban. Kisebb előrelépések azért történtek, október végén például 70 ország adott ki közös nyilatkozatot, amelyben az autonóm fegyverrendszerek nemzetközi szabályozására szólították fel az ENSZ tagországait. A többek között Magyarország és az Egyesült Államok által is aláírt nyilatkozat leszögezi, hogy az ilyen technológiák mind humanitárius, mind pedig etikai, jogi és technológiai szempontból komoly aggályokat vetnek fel, és állást foglaltak amellett is, hogy az ilyen rendszereket szigorúan csak emberi felügyelet mellett lehessen üzemeltetni.

(Fotó: Elbit Systems)

A legismertebb robotikai cégek megfogadták, hogy nem szerelik fel fegyverrel a robotjaikat Összefogott és fontos elhatározásra jutott hat nagy robotikai cég, köztük a Boston Dynamics is, a gépek fegyverrel való felszerelésének kérdésével kapcsolatban.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.