Megnyílt a Remény Földje, Kína legnagyobb metaverzuma, de a kínai kormány szerint az újfajta platformok veszélyesek is lehetnek

2021 / 12 / 27 / Bobák Zsófia
Megnyílt a Remény Földje, Kína legnagyobb metaverzuma, de a kínai kormány szerint az újfajta platformok veszélyesek is lehetnek
Hszizsangban megtartották Kína első metaverzum konferenciájának első napi programjait és ezzel kezdetét vette a Baidu által létrehozott virtuális világ benépesítése. A fejlesztők elismerték, hogy a metaverzum teljes értékű működéséhez még legalább hat év munkájára lesz szükség.

December 27-én Kína legnagyobb internetes keresőportáljaként híressé vált, de azóta más területeken, például az önvezető autók fejlesztésének terén is megjelenő Baidu elindította az első olyan konferenciáját, amely teljes egészében a metaverzumban zajlik, azon a saját fejlesztésű platformon, amelyet a cég nemrégen mutatott be a nagyközönség számára.

A Hszizsang (Remény Földje) virtuális világa a Meta hasonló kialakítású Horizon Worldjétől eltérően nem csak VR-szemüveggel, hanem egyszerűen okostelefonról vagy PC-ről is elérhető, bár a legintenzívebb élményt három dimenzióban nyújtja, annak ellenére, hogy az alkalmazás egyelőre nem működik tökéletesen. A South Morning China Post videójának tanúsága szerint a tesztelést végző felhasználók még több hibával is szembesültek a próba során, egyikük például arról számolt be, hogy az avatárok, vagyis a résztvevők digitális kivetülései időnként a fizika törvényeinek ellentmondó mondó viselkednek, vagy egyszerűen csak nem a kívánt irányba közelítik meg a helyszíneket, de a CNBC hírei szerint is történtek kisebb malőrök a platform 21-ei hivatalos bemutatója alkalmával, egyes helyszínek színe például lilába fordult, miközben a rendszer frissítette magát.

A Baidu ma kezdődő konferenciájának helyet adó Hszizsang számos különálló területből áll össze, ezek egyike a 100 000 fő befogadására képes konferenciaterem, ezenkívül központi szerepet tölt be a főváros, Creator City is, és a látogatók eljuthatnak ősi kínai helyszínekre, pagodákkal szegélyezett utcákra, az úgynevezett Háromtest sci-fi világba, kiállításokra és kipróbálhatják a műugrást is. A virtuális térben így egyelőre elsősorban alkotásra, szórakozásra, kapcsolatok építésére lesz lehetőség, de a jövőben egészen új helyszínek vagy funkciók is megjelenhetnek Hszizsangban, mivel a cég megnyitja a platformot a fejlesztők előtt, akik így kísérletezhetnek a saját építésű helyszínek, infrastrukturák kialakításával. A Baidu alelnöke, Ma Csie, a múlt heti bemutatón elmondta, még így is körülbelül hat évre lesz szükség ahhoz, hogy a metaverzum teljes értékű verziója megszülethessen, bár, ahogy a mai esemény is bizonyította, bizonyos célokra már ma is lehet használni az alkalmazást.

A cég az új platform megnyitásával nyilvánvalóan az elsőbbséget igyekezik megszerezni a metaverzumok egyre bővülő piacán, bár Kínában az internetes alkalmazások vagy a videojátékok használata sokszor szigorú ellenőrzés alatt áll. A kínai kormány már a metaverzumokkal kapcsolatosan is adott ki figyelmeztetést, pontosabban a kormány által támogatott People’s Dailyben jelent meg egy óvatosságra intő üzenet, amely a virtuális világokban zajló ingatlan-adásvételek kockázataira hívta fel a figyelmet, mivel, az elmondásuk szerint, ezek az ügyletek táptalajt nyújthatnak az átveréseknek, tisztességtelen üzelmeknek vagy pénzmosásnak. A szabályozásnak a People's Daily szerint meg kellene előzni az alkalmazások megjelentetését, hogy elkerülhető legyen a baj, de az innovációk általában inkább előtte járnak a jogi kérdések tisztázásának.

Ez már okozott más területen is problémákat, többek között a Meta platformján is, ahol egy béta tesztelést végző női felhasználó arról számolt be, hogy szexuális zaklatás áldozatává vált, mikor az avatárját tapogatni kezdte egy másik résztvevő a Horizon Worlds egyik helyszínén. Ilyen esetekre védelmet nyújthat a biztonsági zóna (Safe Zone) funkció, amely aktiválása után elszeparálja az avatárt a többiek közeledésétől, mivel a zónán belül a többi felhasználó nem léphet interakcióba az ott tartózkodóval, de az esemény rávilágított, hogy egyelőre még nem egyértelmű a résztvevők számára, hogy hogyan kell hatékonyan használni az eszközt.

A metaverzumok azonban, ezekkel a kezdeti problémákkal együtt is, egyre népszerűbbé válnak, és megállíthatatlanul törnek előre, hogy átvegyék a szerepet a hagyományos, kevésbé interaktív és immerzív platformoktól, még akkor is, ha a valóban hatékony és hatásos megjelenési formájuk egyelőre még nem alakult ki.

(Fotó: Baidu/YouTube)

Szélesre tárta kapuit a Facebook virtuális univerzuma A Horizon Worldsbe eddig csak a meghívottak léphettek be, most viszont széles körben is elérhetővé tették a platformot.


Lehet, hogy a mesterséges intelligencia épp az összeomlás szélén táncol
Lehet, hogy a mesterséges intelligencia épp az összeomlás szélén táncol
Úgy még a Skynetből sem lesz semmi, ha az egész modell még a világhódítás előtt összeomlik.
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
Elkészíthetővé vált a hipotetikus 120-as elem – a legnehezebb eddig mind közül
A 120-as rendszámú unbinilium egy feltételezett elem a periódusos rendszerben – most egy új módszerrel elkészíthetővé vált. A kísérletek jövőre indulnak, és siker esetén ez lesz a legnehezebb ember alkotta elem, ami nem kevés tudományos következtetés levonásához is elvezethet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.