Szélesre tárta kapuit a Facebook virtuális univerzuma

2021 / 12 / 10 / Bobák Áron
Szélesre tárta kapuit a Facebook virtuális univerzuma
A Horizon Worldsbe eddig csak a meghívottak léphettek be, most viszont széles körben is elérhetővé tették a platformot.

Mark Zuckerberg október végén jelentette be, hogy Facebookról Metára valtoztatja a cége nevét, és a következő években teljes erejükkel a metaverzum megalkotására fognak koncentrálni. Hogy a mostanában egyre többet emlegetett metaverzum(ok)at pontosan hogyan kell elképzelni, egyelőre senki sem tudja, mindenesetre a Horizons World adhat némi támpontot.

Az eredetileg 2019-ben bemutatott virtuális közösségi platformot eddig csak meghívóval lehetett igénybe venni, csütörtöktől viszont már bárki beléphet a Meta virtuális valóságába, aki megfelel az alább három feltételnek:

  • elmúlt 18 éves,
  • az Egyesült Államokban vagy Kanadában él,
  • és rendelkezik Meta Quest 2 (korábbi nevén Oculus Quest 2) VR-szemüveggel.

A Horizon Worldsben a felhasználók egy láb nélküli avatárként jelennek meg a virtuális térben, ahol megbeszéléseket szervezhetnek, játszhatnak vagy akár filmeket is nézhetnek más felhasználókkal. A Meta elképzelései szerint a felhasználók szerves részét fogják alkotni a világnak, vagyis számítanak rá, hogy felhasználók által generált tartalmakon keresztül a Horizon Worlds fokozatosan fog megtelni élettel. Ennek érdekében a Meta alkalmazottai egy jókora könyvtárt alkottak meg virtuális objektumokból, amelyek használatával bárki szabadon alkothat új dolgokat a virtuális valóságban.

Az ötlet nem teljesen egyedi, hiszen hasonló koncepcióra épülő virtuális világ már eddig is számtalan létezett a Second Lifetól kezdve a Decentralanden és az AltspaceVR-on keresztül az XRSpace által létrehozott Manováig. Hogy az ilyen virtuális platformoknak mennyire van létjogosultságuk a mai világban, az viszont nyilvánvalóan akkor fog világosan kiderülni, amikor a világ vezető közösségi platformja és egyben a legnagyobb VR-szemüveggyártója is beszáll a piacra, így a következő hónapokban érdekes lesz látni, vajon a felhasználók birtokba veszik-e a "virtuális Facebookot" vagy más platformokhoz hasonlóan ez is megmarad egy periférikus, csupán egy szűkebb csoport által használt technológiai érdekességnek.

Az biztos, hogy a Metának nem lesz könnyű dolga a rajongói bázis kiépítésével, az AltspaceVR-nak például mindössze havi néhány tízezer aktív felhasználója van, de még a bármilyen számítógépről elérhető Decentraland és Second Life havi felhasználói bázisa is egymillió alatt van. Zuckerberg októberben azt írta, hogy reményeik szerint a metaverzum a következő évtizedben egymilliárd embert fog elérni, de a fentiek tükrében a Horizon Worlds esetében ennek már a töredékével is biztosíthatnák, hogy a Meta újabb területen váljon piacvezetővé.

(CNBC, The Verge)

Épül az alternatív univerzum, amely az internet következő, sci-fi verziójává válhat Az internet új verziója egy virtuális valóság világ lesz és néhány cég már dolgozik rajta. A Metaverzum egyfajta analógiája a Mátrixnak, Tronnak és a Ready Player One-nak, de még senki nem tudja, pontosan hogyan fog kinézni.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.