Szélesre tárta kapuit a Facebook virtuális univerzuma

2021 / 12 / 10 / Bobák Áron
Szélesre tárta kapuit a Facebook virtuális univerzuma
A Horizon Worldsbe eddig csak a meghívottak léphettek be, most viszont széles körben is elérhetővé tették a platformot.

Mark Zuckerberg október végén jelentette be, hogy Facebookról Metára valtoztatja a cége nevét, és a következő években teljes erejükkel a metaverzum megalkotására fognak koncentrálni. Hogy a mostanában egyre többet emlegetett metaverzum(ok)at pontosan hogyan kell elképzelni, egyelőre senki sem tudja, mindenesetre a Horizons World adhat némi támpontot.

Az eredetileg 2019-ben bemutatott virtuális közösségi platformot eddig csak meghívóval lehetett igénybe venni, csütörtöktől viszont már bárki beléphet a Meta virtuális valóságába, aki megfelel az alább három feltételnek:

  • elmúlt 18 éves,
  • az Egyesült Államokban vagy Kanadában él,
  • és rendelkezik Meta Quest 2 (korábbi nevén Oculus Quest 2) VR-szemüveggel.

A Horizon Worldsben a felhasználók egy láb nélküli avatárként jelennek meg a virtuális térben, ahol megbeszéléseket szervezhetnek, játszhatnak vagy akár filmeket is nézhetnek más felhasználókkal. A Meta elképzelései szerint a felhasználók szerves részét fogják alkotni a világnak, vagyis számítanak rá, hogy felhasználók által generált tartalmakon keresztül a Horizon Worlds fokozatosan fog megtelni élettel. Ennek érdekében a Meta alkalmazottai egy jókora könyvtárt alkottak meg virtuális objektumokból, amelyek használatával bárki szabadon alkothat új dolgokat a virtuális valóságban.

Az ötlet nem teljesen egyedi, hiszen hasonló koncepcióra épülő virtuális világ már eddig is számtalan létezett a Second Lifetól kezdve a Decentralanden és az AltspaceVR-on keresztül az XRSpace által létrehozott Manováig. Hogy az ilyen virtuális platformoknak mennyire van létjogosultságuk a mai világban, az viszont nyilvánvalóan akkor fog világosan kiderülni, amikor a világ vezető közösségi platformja és egyben a legnagyobb VR-szemüveggyártója is beszáll a piacra, így a következő hónapokban érdekes lesz látni, vajon a felhasználók birtokba veszik-e a "virtuális Facebookot" vagy más platformokhoz hasonlóan ez is megmarad egy periférikus, csupán egy szűkebb csoport által használt technológiai érdekességnek.

Az biztos, hogy a Metának nem lesz könnyű dolga a rajongói bázis kiépítésével, az AltspaceVR-nak például mindössze havi néhány tízezer aktív felhasználója van, de még a bármilyen számítógépről elérhető Decentraland és Second Life havi felhasználói bázisa is egymillió alatt van. Zuckerberg októberben azt írta, hogy reményeik szerint a metaverzum a következő évtizedben egymilliárd embert fog elérni, de a fentiek tükrében a Horizon Worlds esetében ennek már a töredékével is biztosíthatnák, hogy a Meta újabb területen váljon piacvezetővé.

(CNBC, The Verge)

Épül az alternatív univerzum, amely az internet következő, sci-fi verziójává válhat Az internet új verziója egy virtuális valóság világ lesz és néhány cég már dolgozik rajta. A Metaverzum egyfajta analógiája a Mátrixnak, Tronnak és a Ready Player One-nak, de még senki nem tudja, pontosan hogyan fog kinézni.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.