Ne lepődjünk meg, ha idén is több algát látunk a Balatonban
Ne lepődjünk meg, ha idén is több algát látunk a Balatonban
2020 / 02 / 26 / Perei Dóra
A tó algásodása egyrészt a globális klímaváltozás eredménye, de az új vízszint-szabályozási rend is közrejátszik a folyamatban. Az MTA és a BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának munkatársa szerint 2020-ban is hasonlóra kell számítanunk.

Istvánovics Vera a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoport tagja kommentálta egy új elemzés eredményét; szerinte a balatoni ökoszisztéma a hosszú távú regionális éghajlati változékonyság függvénye. A múlt évi algásodást kísérő foszfor-terhelés ugyanis nem kívülről ömlött a tóba, hanem az üledékfelszín oxigénmentessé vált, ami elméletileg csak nagyon ritkán fordul elő sekély, nagy felületű vizeknél. A magas vízhőmérséklet és az ugyancsak magas nyári vízállás azonban ösztönzően hatott a folyamatra. A kutatók az Országos Vízügyi Főigazgatóságot is értesítették vizsgálataikról, és kiemelték: felül kellene vizsgálni az üzemi vízszint pár éve történt emelését, és a vízmennyiségen kívül a vízminőséget is figyelembe kell venni. Mindemellett további, hasonló tanulmányokat szorgalmaznak. Példának okáért tavaly a keszthelyi mérőállomáson - a klorofill-koncentráció miatt - a víz napokig alkalmatlan volt a fürdőzésre, mégis elmaradtak az ilyen esetekre rendeletben előírt intézkedések. Többek között ezért is szükség lenne az eddigieknél gyakoribb vízminőség-ellenőrzésre.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság már tavaly is figyelmeztetett

"Vízvirágzásnak" hívják a jelenséget, amikor a lebegő algák felhalmozódnak a tó felszínén, ami a hatóság szerint teljesen megszokott dolog az extrém meleg nyarakon. A Keszthelyi-öbölben tavaly már júniusban is volt olyan nap, amikor a víz hőmérséklete elérte a huszonkilenc fokot, a Balaton nyugati tórésze ráadásul egyébként is algákban gazdagabb, mivel a sekélyebb Keszthelyi-öblöt a befolyó vizek fokozottabban terhelik tápanyaggal. Mint kiderült, az algásodás mértéke 1995 óta alacsony szinten maradt, így 2019-ben sehol sem lépte át a fürdőzés számára ajánlott hetvenöt mikrogramm/liter küszöbértéket, a szakemberek szerint nem történhet baj, ha betartjuk az alapvető fürdőzési szabályokat. A nyomatékosítás céljából az alábbi felirat fogadta a strandolókat:

"Kérjük a Tisztelt Fürdőzőket, hogy a Balaton algásodása miatt kerüljék a víz alatti fürdőzést, a víz véletlenszerű lenyelését, az érzékenyebbek ne fürödjenek. Javasoljuk a zuhanyzást minden esetben!"

 (Fotó: Wikimedia Commons)

Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.