Ne lepődjünk meg, ha idén is több algát látunk a Balatonban

2020 / 02 / 26 / Perei Dóra
Ne lepődjünk meg, ha idén is több algát látunk a Balatonban
A tó algásodása egyrészt a globális klímaváltozás eredménye, de az új vízszint-szabályozási rend is közrejátszik a folyamatban. Az MTA és a BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának munkatársa szerint 2020-ban is hasonlóra kell számítanunk.

Istvánovics Vera a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoport tagja kommentálta egy új elemzés eredményét; szerinte a balatoni ökoszisztéma a hosszú távú regionális éghajlati változékonyság függvénye. A múlt évi algásodást kísérő foszfor-terhelés ugyanis nem kívülről ömlött a tóba, hanem az üledékfelszín oxigénmentessé vált, ami elméletileg csak nagyon ritkán fordul elő sekély, nagy felületű vizeknél. A magas vízhőmérséklet és az ugyancsak magas nyári vízállás azonban ösztönzően hatott a folyamatra. A kutatók az Országos Vízügyi Főigazgatóságot is értesítették vizsgálataikról, és kiemelték: felül kellene vizsgálni az üzemi vízszint pár éve történt emelését, és a vízmennyiségen kívül a vízminőséget is figyelembe kell venni. Mindemellett további, hasonló tanulmányokat szorgalmaznak. Példának okáért tavaly a keszthelyi mérőállomáson - a klorofill-koncentráció miatt - a víz napokig alkalmatlan volt a fürdőzésre, mégis elmaradtak az ilyen esetekre rendeletben előírt intézkedések. Többek között ezért is szükség lenne az eddigieknél gyakoribb vízminőség-ellenőrzésre.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság már tavaly is figyelmeztetett

"Vízvirágzásnak" hívják a jelenséget, amikor a lebegő algák felhalmozódnak a tó felszínén, ami a hatóság szerint teljesen megszokott dolog az extrém meleg nyarakon. A Keszthelyi-öbölben tavaly már júniusban is volt olyan nap, amikor a víz hőmérséklete elérte a huszonkilenc fokot, a Balaton nyugati tórésze ráadásul egyébként is algákban gazdagabb, mivel a sekélyebb Keszthelyi-öblöt a befolyó vizek fokozottabban terhelik tápanyaggal. Mint kiderült, az algásodás mértéke 1995 óta alacsony szinten maradt, így 2019-ben sehol sem lépte át a fürdőzés számára ajánlott hetvenöt mikrogramm/liter küszöbértéket, a szakemberek szerint nem történhet baj, ha betartjuk az alapvető fürdőzési szabályokat. A nyomatékosítás céljából az alábbi felirat fogadta a strandolókat:

"Kérjük a Tisztelt Fürdőzőket, hogy a Balaton algásodása miatt kerüljék a víz alatti fürdőzést, a víz véletlenszerű lenyelését, az érzékenyebbek ne fürödjenek. Javasoljuk a zuhanyzást minden esetben!"

 (Fotó: Wikimedia Commons)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.