Bárhol használható, nukleáris mikroreaktort építenek a SpaceX volt mérnökei

2021 / 10 / 16 / Felkai Ádám
Bárhol használható, nukleáris mikroreaktort építenek a SpaceX volt mérnökei
A Radiant vállalat mikroreaktora bárhová telepíthető, és mind a hadsereg, mind a civilek használhatják – új korszak kezdődhet az energetikában.

Korábban már mi is írtunk az energiaszektor egyik legérdekesebb irányáról, a mikroreaktorokról vagy nuclear battery-kről (NB). A mikroreaktorok egy teljesen új szemléletmódot tükröznek, mivel eddig a tendencia az volt, hogy építsünk rengeteg energia megtermelésére képes, hatalmas és drága erőműveket, ahonnan aztán az energiát eljuttatjuk a fogyasztóhoz. A következő lépcsőfok a moduláris reaktoroké, amelyek már előregyártott elemekből gyorsabban megépíthetőek, de valamivel kevesebb energiát szolgáltatnak a hagyományos reaktoroknál.

A moduláris reaktorok után pedig a mikroreaktorok következnek, amelyek a gyári előállítás és a modularitás ötletét az extremitásig viszik. Egy mikroreaktor ~ 10 megawatt energiát ad le (szemben a moduláris erőművek 100-300 megawatt energiájával), viszont olyan kicsi, hogy az egész előállítható egy gyárban, és belefér egy átlagos konténerbe. A telepítéshez pedig mindezek miatt nincs szükség hosszas építkezésre sem: egy-egy NB akár hetek alatt is telepíthető lehet.

Kiszállítható, gyorsan telepíthető mikroreaktorok hozhatnák el az energiaipar forradalmát Egyesek szerint az energiaipar paradigmaváltás előtt áll: a jövőt nem a hatalmas atomerőművek jelentik, hanem a jóval kisebb, igény szerint telepíthető és bármiféle beavatkozás nélkül működő mini-atomerőművek.

Most pedig elég közel jutottunk hozzá, hogy egy ilyen reaktor ténylegesen is megvalósuljon – olvasható a sajtóközleményben. A mikroreaktort a direkt erre a célra alapított Radiant cég fejleszti, és nem csak sikerült biztosítaniuk 1,2 millió dollár befektetői összeget, de két ideiglenes szabadalmukat is elfogadták: ezek egyike a költségcsökkentés mellett a reaktor gyorsabb újratöltését teszi lehetővé, míg a másiknak köszönhetően hatékonyabb lehet a hőelvezetés a reaktormagból. A vállalat alapítója, Doug Bernauer egyébként korábban a SpaceX mérnöke volt, aki Musk cégénél azzal foglalkozott, hogy a marsi kolóniák számára dolgozzon ki energiaforrást. Bernauer a legnagyobb potenciált a mikroreaktorban látta, de rájött arra is, hogy erre akár a Földön is nagy szükség lehet.

Habár a nukleáris energiát sok támadás éri, ettől függetlenül akadnak területek a világon, ahol a megújulók nem jönnek szóba a környék adottságai miatt, és ahol eddig fosszilis energiaforrásokból biztosították a szükséges energiát. Ezeken a helyeken lehet nagy segítség a kibocsájtásmentes mikroreaktor, melynek ráadásul a folyamatos utántöltésével sem kell bajlódni. A hadsereg esetén ráadásul a generátorokhoz használt üzemanyag szállítása kiemelten kockázatos logisztikai feladat.

Ehhez képest a mikroreaktort 4 évente kell utántölteni leghamarabb, ami ekkor is egy egyszerű folyamat, tiszta energiát szolgáltat, és működik ott is, ahol nem fúj szél és nincs meg a szükséges napsütés sem, sőt akár föld alatt is. A Radiant reaktora még a mikroreaktorok tekintetében is az alsó szegmensben foglal helyet a leadott energiát tekintve, mivel ez mindössze 1 megawatt, ami viszont már elég 1000 otthon folyamatos működtetéséhez 8 éven keresztül. Több mikroreaktor együttesen pedig képes árammal ellátni egy egész várost vagy katonai bázist. Mint arról fentebb szó volt, a kevesebb energiával szemben áll a szállíthatóság és telepíthetőség kérdése, és a Radiant mikroreaktora meg is felel ennek: tehát elfér egyetlen konténerben, és bármely útvonalon (víz, levegő, szárazföld) könnyedén szállítható. Hála a Radiant által alkalmazott, fejlett üzemanyagnak, a reaktor nem fog leolvadni, és ez az üzemanyag a hagyományos reaktorokban alkalmazottaknál magasabb hőmérsékletet is kibír. A hűtési célra használt hélium miatt pedig csökken a korrózió, valamint a felforrás veszélye is.

A National Reactor Innovation Center (NRIC) pedig már kilátásba helyezte, hogy a Radianttal együttműködésben elkezdik tesztelni a mikroreaktort.

(Kép: radiantnuclear.com)

További cikkek a témában:

Olyan erős mágnes készül, ami képes lenne megemelni egy repülőgép-hordozót is A Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor nemrég megkapta annak a mágnesnek az első elemét, ami létfontosságú lesz a fúziós energia előállításához.

Az atomenergia-ipar állapota tíz évvel Fukusima után A világ sürgős szén-dioxid-mentesítésében valaha komoly szerepet szántak az atomenergia-iparnak, de vajon így van-e ez még ma is? Fukushima talán mindent megváltoztatott

Már 2030-ra megérkezhet az első kereskedelmi fúziós reaktor - állítja egy kaliforniai cég A TAE Technologies bejelentése meglehetősen ambiciózus, de bíznak a saját technológiájukban.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Ötven éve vizsgálhatnánk a klímaváltozás hatásait, de Nixon elnök másként döntött
Az amerikai politikus asztalára került, 1971-ben készült dokumentum az "emberi faj túlélésének biztosításáról" írt, és csak most került nyilvánosságra.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.