Bárhol használható, nukleáris mikroreaktort építenek a SpaceX volt mérnökei

2021 / 10 / 16 / Felkai Ádám
Bárhol használható, nukleáris mikroreaktort építenek a SpaceX volt mérnökei
A Radiant vállalat mikroreaktora bárhová telepíthető, és mind a hadsereg, mind a civilek használhatják – új korszak kezdődhet az energetikában.

Korábban már mi is írtunk az energiaszektor egyik legérdekesebb irányáról, a mikroreaktorokról vagy nuclear battery-kről (NB). A mikroreaktorok egy teljesen új szemléletmódot tükröznek, mivel eddig a tendencia az volt, hogy építsünk rengeteg energia megtermelésére képes, hatalmas és drága erőműveket, ahonnan aztán az energiát eljuttatjuk a fogyasztóhoz. A következő lépcsőfok a moduláris reaktoroké, amelyek már előregyártott elemekből gyorsabban megépíthetőek, de valamivel kevesebb energiát szolgáltatnak a hagyományos reaktoroknál.

A moduláris reaktorok után pedig a mikroreaktorok következnek, amelyek a gyári előállítás és a modularitás ötletét az extremitásig viszik. Egy mikroreaktor ~ 10 megawatt energiát ad le (szemben a moduláris erőművek 100-300 megawatt energiájával), viszont olyan kicsi, hogy az egész előállítható egy gyárban, és belefér egy átlagos konténerbe. A telepítéshez pedig mindezek miatt nincs szükség hosszas építkezésre sem: egy-egy NB akár hetek alatt is telepíthető lehet.

Kiszállítható, gyorsan telepíthető mikroreaktorok hozhatnák el az energiaipar forradalmát Egyesek szerint az energiaipar paradigmaváltás előtt áll: a jövőt nem a hatalmas atomerőművek jelentik, hanem a jóval kisebb, igény szerint telepíthető és bármiféle beavatkozás nélkül működő mini-atomerőművek.

Most pedig elég közel jutottunk hozzá, hogy egy ilyen reaktor ténylegesen is megvalósuljon – olvasható a sajtóközleményben. A mikroreaktort a direkt erre a célra alapított Radiant cég fejleszti, és nem csak sikerült biztosítaniuk 1,2 millió dollár befektetői összeget, de két ideiglenes szabadalmukat is elfogadták: ezek egyike a költségcsökkentés mellett a reaktor gyorsabb újratöltését teszi lehetővé, míg a másiknak köszönhetően hatékonyabb lehet a hőelvezetés a reaktormagból. A vállalat alapítója, Doug Bernauer egyébként korábban a SpaceX mérnöke volt, aki Musk cégénél azzal foglalkozott, hogy a marsi kolóniák számára dolgozzon ki energiaforrást. Bernauer a legnagyobb potenciált a mikroreaktorban látta, de rájött arra is, hogy erre akár a Földön is nagy szükség lehet.

Habár a nukleáris energiát sok támadás éri, ettől függetlenül akadnak területek a világon, ahol a megújulók nem jönnek szóba a környék adottságai miatt, és ahol eddig fosszilis energiaforrásokból biztosították a szükséges energiát. Ezeken a helyeken lehet nagy segítség a kibocsájtásmentes mikroreaktor, melynek ráadásul a folyamatos utántöltésével sem kell bajlódni. A hadsereg esetén ráadásul a generátorokhoz használt üzemanyag szállítása kiemelten kockázatos logisztikai feladat.

Ehhez képest a mikroreaktort 4 évente kell utántölteni leghamarabb, ami ekkor is egy egyszerű folyamat, tiszta energiát szolgáltat, és működik ott is, ahol nem fúj szél és nincs meg a szükséges napsütés sem, sőt akár föld alatt is. A Radiant reaktora még a mikroreaktorok tekintetében is az alsó szegmensben foglal helyet a leadott energiát tekintve, mivel ez mindössze 1 megawatt, ami viszont már elég 1000 otthon folyamatos működtetéséhez 8 éven keresztül. Több mikroreaktor együttesen pedig képes árammal ellátni egy egész várost vagy katonai bázist. Mint arról fentebb szó volt, a kevesebb energiával szemben áll a szállíthatóság és telepíthetőség kérdése, és a Radiant mikroreaktora meg is felel ennek: tehát elfér egyetlen konténerben, és bármely útvonalon (víz, levegő, szárazföld) könnyedén szállítható. Hála a Radiant által alkalmazott, fejlett üzemanyagnak, a reaktor nem fog leolvadni, és ez az üzemanyag a hagyományos reaktorokban alkalmazottaknál magasabb hőmérsékletet is kibír. A hűtési célra használt hélium miatt pedig csökken a korrózió, valamint a felforrás veszélye is.

A National Reactor Innovation Center (NRIC) pedig már kilátásba helyezte, hogy a Radianttal együttműködésben elkezdik tesztelni a mikroreaktort.

(Kép: radiantnuclear.com)

További cikkek a témában:

Olyan erős mágnes készül, ami képes lenne megemelni egy repülőgép-hordozót is A Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor nemrég megkapta annak a mágnesnek az első elemét, ami létfontosságú lesz a fúziós energia előállításához.

Az atomenergia-ipar állapota tíz évvel Fukusima után A világ sürgős szén-dioxid-mentesítésében valaha komoly szerepet szántak az atomenergia-iparnak, de vajon így van-e ez még ma is? Fukushima talán mindent megváltoztatott

Már 2030-ra megérkezhet az első kereskedelmi fúziós reaktor - állítja egy kaliforniai cég A TAE Technologies bejelentése meglehetősen ambiciózus, de bíznak a saját technológiájukban.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Vasárnap kitört az indonéz Marapi vulkán, többen meghaltak
Több mint 10 ember meghalt vasárnap, amikor a Szumátra nyugati részén lévő, közel 3000 méter magas, Marapi nevű vulkán kitört, és forró hamuval borította be a területet.
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.