Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton

2024 / 04 / 16 / Felkai Ádám
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.

A mesterséges intelligencia által vezérelt kültéri exoskeletonok jelenthetik a kültéri hobbik jövőjét. A legújabb versenyző, a kínai Dnsys startup X1 exoskeletonja pedig nem kevesebbet ígér, mint hogy jelentősen javítja az emberi képességeket a kültéri környezetben.

Az erős motorral felszerelt X1 a derékra és a combra erősíthető, és 900 watt extrateljesítményt ad hozzá a gyalogláshoz, túrázáshoz, falmászáshoz vagy akár a futáshoz. Az eszköz akár 38 kg-os terhelést is elbír, és 26 km/h-t meghaladó sebességet tesz lehetővé. Mivel rendkívül kompakt, az X1 könnyen becsomagolható az utazáshoz.

Az X1 koncepciója vadul hangzik, de nem ez az első ebben a kategóriában: a hasonló, rekreációs teljesítményt fokozó exoszkeletonok először több mint egy éve bukkantak fel, és váltak népszerűvé a Hypershell Omega sorozatának a Kickstarter kampányával. A működésük alapja az elektromos kerékpárokra emlékeztet: magyarán egy adott rekreációs tevékenységhez szükséges erőfeszítés egy bizonyos hányadát a motor leveszi az ember válláról. Csak amíg a kerékpároknál ez a tekerést jelenti, az X1, illetve az ehhez hasonló eszközök esetében ez többféle szabadban végrehajtott mozgásformát jelent, aminek köszönhetően több ilyen tevékenység is megnyílhat a szélesebb közönség előtt, mivel az egyik akadály, az edzettségi szint bizonyos mértékben elhárult az útból.

A Dnsys egyébként szintén indított egy Kickstarter kampányt az X1 finanszírozására, amely elvileg felülmúlja a korábbi modellek, például az említett Hypershell képességeit. Az X1 például könnyebb vázzal büszkélkedhet, amely mindössze 1,6 kg-ot nyom, ugyanakkor 100 wattal nagyobb teljesítményt és további 8 kg-os terhelhetőséget kínál elődeihez képest.

A X1 azonban nem csak a nehezebb hátizsákok cipelését könnyíti meg, de hatékonyabbá teszi a gyaloglást, mivel akár 50%-kal csökkenti az energiafelhasználást, így hosszabb túrákat tesz lehetővé minimális fáradtság mellett. Mindezt az eredményt a gyártó olyan kifinomult mesterséges intelligencia-algoritmusokkal éri el, amelyek elemzik a láb mozgását és valós időben hangolják ehhez a motor teljesítményét, biztosítva az egyéni járásstílushoz igazított optimális teljesítményt .

Az X1 egy gombnyomással aktiválható “boost” üzemmóddal is rendelkezik, amely esetében a teljes 900 watt kiaknázásra kerül, hogy a felhasználó akár 27 km/órás sebességet is elérhessen – ami talán akkor jön jól, ha épp egy medvének fájna ránk a foga. Az X1 esetében ráadásul tényleg mindenre gondoltak: az eszköz leereszkedési ellenállás technológiát is kapott – ezzel védi a térdeket és javítja a lábtartást a lejtőkön lefelé.

Persze kritikus kérdés egy ilyen eszköznél az akkumulátor élettartama – az ígéretek szerint az X1 hatótávolsága jónak mondható: 25-30 km-t bír egyetlen töltéssel. A felhasználók ráadásul akár menetközben akkumulátort cserélhetnek, hogy tovább növeljék ezt a hatótávolságot.

(kép: Dnsys)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
A HoloBike-kal olyan érzés edzeni négy fal között is, mintha a szabadban tekernénk, legalábbis a gyártó elképzelése szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.