Bécs az okostelefonokat is bevonja az eldobott cigarettacsikkek elleni harcba

2019 / 12 / 22 / Perei Dóra
Bécs az okostelefonokat is bevonja az eldobott cigarettacsikkek elleni harcba
Bécs sok szempontból élen jár a környezettudatos városok között, hulladékának nagy részét ennek ellenére az utcán, a földbe taposva vagy mélyen a fűszálak között megbújó cigarettacsikkek alkotják.

Ez derül ki a a Bécsi Köztisztaságiak statisztikájából, ami kimutatta, hogy a dohányosok évente háromszáz millió cigicsikket felelőtlenül eldobnak a városszerte elhelyezett huszonkétezer hamutartó ellenére. Önkéntesek ezért a „Tisztítsd meg Bécset” kampány keretében a „Litterati” mobilapplikáció segítségével megpróbálnak véget vetni a mértéktelen szemetelésnek.

A Litterati mostanra negyedik életévét tapossa, világszerte több mint százötvenezer felhasználóval, segítségével pedig eddig négy és fél millió darab szemét összegyűlt. Az alkalmazás másik nagy előnye, hogy nemcsak a tiltott helyen kidobott hulladék, de annak összeszedése és megfelelő eltávolítása szintén dokumentálható.

Ha pedig másokat is motiválnánk egy kis közösségi szemétszedésre, akciónkat megoszthatjuk a közösségi oldalon. Ami a „Tisztítsd meg Bécset” kampányt illeti, az osztrák fővárosban ezidáig háromszáztizenhat darab szemetet gyűjtöttek, de meg sem állnak huszonötezer begyűjtött és megfelelően kezelt hulladékig. Természetesen nemcsak a cigarettacsikkek jöhetnek szóba, hiszen ahogy a kampány mottója is szól:

„Mindegy, hogy cigarettacsikk, műanyag palack vagy ócska újság, minden hulladék számít.”

Aki kíváncsi, a kampány honlapján napra pontosan nyomon követheti a résztvevőket és az összegyűlt szemétmennyiséget.

A cigarettacsikk nem csak egészségünkre káros

A közvélemény többnyire a 'tiszta műanyagnak' szenteli a legnagyobb figyelmet a környezetszennyező anyagok kapcsán, azonban a cigarettacsík azt is mérföldekkel túlszárnyalja.

A cigaretta füstszűrője ugyanis biológiailag nem lebomló műanyagokat tartalmaz, a csikkek pedig kevés kivételt leszámítva a tengerekben és más vizekben végzik. Ha megszabadulnánk a cigarettától, azáltal nemcsak tüdőnk, de bolygónk is fellélegezhetne.

A Cigarette Butt Pollution Project adatai szerint évente mintegy öt és fél milliárd cigarettát termelünk, a csikkek körülbelül kilencvennyolc százaléka pedig cellulóz-acetátból készült szűrőket tartalmaz.

A cellulóz-acetát feldolgozásakor szintén lebomlásra képtelen műanyag keletkezik, még rosszabb, hogy a bomlási folyamatot megelőzően a filterek többek között nikotint, arzént és ólmot juttatnak a környezetbe. Thomas Novotny professzor, a projekt vezető szerzője szerint a megállapítás, miszerint a füstszűrők csökkentik a kátrányt dohányzáskor nem több egy jól csengő marketingfogásnál, ami eladhatóbbá teszi a dohányterméket.

Cigarettacsikkektől fuldoklik az óceán

Ezt akár szó szerint is érthetnénk, már amennyiben figyelembe veszünk bizonyos adatokat, például az Ocean Conservancy összegzését: a szervezet elmúlt három évtized éves nemzetközi part menti tisztítási projektje alatt ugyanis végig a cigarettacsikk volt a leggyakoribb hulladék.

2018-as takarítási kampányuk során önkénteseik körülbelül két és fél milliónyit gyűjtöttek.

Viszonyításképp: műanyag kiskanálból és szívószálból összesen hatszáznegyvenháromezret. Míg az Anglia Ruskin Egyetem kutatása megállapította, hogy a csikkek a növények fejlődésének is keresztbe tesznek; az Ecotoxicology and Environmental Safety-ben közzétett tanulmány szerint tíz százalékkal csökkenti kicsírázásukat, emellett növekedésük további folyamataira is károsan hat.

Kissé elszomorító a tudat, hogy a cigarettacsikkeket sokan még mindig kényük-kedvük szerint dobálják ahelyett, hogy a szeméttárolókba tennék, mondván azok úgyis olyan kicsik, hogy szinte fel sem tűnnek. Az NBC News 2018 augusztusában egy alkalommal felmérte a világ csikkmentesség kultúráját, amire a fejletlen a legtalálóbb kifejezés. A hírportál az iparági fókuszcsoportokat idézte: eszerint a dohányosok visszataszítónak találták a hamutartókat. Míg egy másik csoportban azt közölték, hogy a csikk eldobása egyszerűen a lázadó dohányzás rituáléjának a természetes velejárója.

A Cigarette Butt Pollution Project ezért a jövőben különböző módszerekkel akadályoztatná a csikkek felelőtlen eldobását: listájukon szerepelnek magatartásbeli elvárások, beleértve a dohánygyártó cégek felelősségét, továbbá kampányolnak az eldobható csikkek betiltása és a dohányzás lehetőség szerinti teljes beszüntetése mellett, hogy megakadályozzák a további környezetszennyezést. Bár a jogalkotók küzdenek a füstszűrők betiltásáért, az efféle rendelkezések meghozatala sok év után is vágyálomnak tűnik. Novotny az NBC News-nak ugyanakkor azt mondta, hogy a szűrőkkel szembeni harcba belátható időn belül az American Cancer Society, az American Lung Association és az American Heart Association is bekapcsolódik egészségünk és bolygónk védelme érdekében.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Az MIT kutatóinak interaktív grafikonjai megmutatják, hány napot tudunk évente a szabadban tölteni számunkra kényelmes hőmérsékleti körülmények között most és néhány év/évtized múlva a világ különböző országaiban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.