Becsapódással lehet a leghatásosabban megérkezni a Marsra 2022 / 10 / 23 / Bobák Zsófia

A NASA Holdra induló missziói folyamatos késésben vannak, de közben már a jóval távolabbi, Marsra vagy Vénuszra indított küldetések tervei is körvonalazódnak - a Mars pedig különösen ígéretes célpontot jelent, mivel a Hold után legközelebb ide szándékozik legénységet küldeni az űrügynökség. A Mars megközelítése az embereket nem, csak robotizált egységeket szállító programok során szélesebb körű megoldásokra nyújt alkalmat és a NASA többféle módszert is tesztel a landolás kivitelezésére. A legújabb változat, amit a Jet Propulsion Laboratory mérnökei fejlesztettek ki, a szimpla becsapódáson alapul, aminek a hatását és erejét a leszállóegység speciális szerkezete csillapítja. A SHIELD (Simplified High Impact Energy Landing Device) körgyűrűkből álló struktúrája ütközéskor összecsukódik, így a benne tárolt szállítmány sértetlen marad. A NASA leírása szerint az eszköz úgy működik, mint egy tangóharmonika és a próba eredményei alapján, amelynek során 27 méterről ejtették le az egységet, túléli a 177 km/h sebességű becsapódást is, sőt, a szállítmányát (ebben az esetben egy okostelefont) sem éri kár.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Észak-Korea azt állítja, hogy sikeresen pályára állította az ország első kémműholdját
Az észak-koreai KCNA állami hírügynökség közölte, hogy a múlt kedden indított Malligyong-1 műhold még aznap sikeresen alacsony Föld körüli pályára állt.
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Mars felszíne alatt szokatlan formációkat fedezett fel a kínai marsjáró
A Csuzsung rover adatai alapján a felszín alatt 35 méterrel egészen apró és több méteres kiterjedésű sajátos formációkat detektáltak kínai kutatók. A marsjáró egy évig működött a vörös bolygón, majd beszüntette tevékenységét és másfél éve nem mozdul. Valószínűleg a mindent belepő por akadályozza az ébredésben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.