Becsapódással lehet a leghatásosabban megérkezni a Marsra 2022 / 10 / 23 / Bobák Zsófia

A NASA Holdra induló missziói folyamatos késésben vannak, de közben már a jóval távolabbi, Marsra vagy Vénuszra indított küldetések tervei is körvonalazódnak - a Mars pedig különösen ígéretes célpontot jelent, mivel a Hold után legközelebb ide szándékozik legénységet küldeni az űrügynökség. A Mars megközelítése az embereket nem, csak robotizált egységeket szállító programok során szélesebb körű megoldásokra nyújt alkalmat és a NASA többféle módszert is tesztel a landolás kivitelezésére. A legújabb változat, amit a Jet Propulsion Laboratory mérnökei fejlesztettek ki, a szimpla becsapódáson alapul, aminek a hatását és erejét a leszállóegység speciális szerkezete csillapítja. A SHIELD (Simplified High Impact Energy Landing Device) körgyűrűkből álló struktúrája ütközéskor összecsukódik, így a benne tárolt szállítmány sértetlen marad. A NASA leírása szerint az eszköz úgy működik, mint egy tangóharmonika és a próba eredményei alapján, amelynek során 27 méterről ejtették le az egységet, túléli a 177 km/h sebességű becsapódást is, sőt, a szállítmányát (ebben az esetben egy okostelefont) sem éri kár.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.