Becsapódott a kínai rakéta visszatérő fokozata, miután az űrállomás utolsó modulját az űrbe szállította

2022 / 11 / 07 / Bobák Zsófia
Becsapódott a kínai rakéta visszatérő fokozata, miután az űrállomás utolsó modulját az űrbe szállította
A Long March-5B rakéta október 31-én indult az űrbe, hogy leszállítsa a kínai űrállomás második tudományos modulját, majd, ahogy az a rakéta korábbi missziói esetében is történt, az első fokozat visszatért a Föld légkörébe, de a becsapódás kontrollálatlan módon történt.

Kínát már korábban is érték kritikák a Long March-5B rakétával kivitelezett küldetések szervezésével kapcsolatban, amelyek utolsó fázisában az űreszköz visszatérő első fokozata, pontosabban azon darabjai, amelyek nem égnek el az atmoszférában, rendre kontrollálatlan módon zuhannak a Földre és ez a legutóbbi misszió során is így történt - Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség főigazgatója november 4-én Twitter üzenetben hívta fel a figyelmet az ehhez hasonló események kockázataira.

"A nagy, klasszikus konstrukciók nem múlnak ki - a darabjaik elérik a felszínt"

- írta Aschbacher, hozzátéve, hogy az elmúlt évtizedben átlag évi 100 nagyobb darab űrszemét lépett be a bolygó légkörébe, ami évente összesen 150 metrikus tonnányi visszatérő egységet jelent.

A kínai űrügynökség azonban nem tervez változtatni a hagyományokon, mivel megítélésük szerint a nagyrészt megsemmisülő rakétafokozat megmaradó és becsapódó darabjai nem okoznak problémát és nem tartogatnak veszélyt a földi infrastruktúrára vagy lakosságra nézve. A Reuters beszámolója szerint Zhao Lijian, a kínai kormány külügyminisztériumának szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a rakétafokozatok visszatérése bevett gyakorlat nemzetközi szinten is és annak esélye, hogy a légi vagy földi közlekedés számára kockázatot jelentene a becsapódásuk, rendkívül alacsony.

A Long March-5B rakétafokozata azonban mégis okozott némi problémát Spanyolország számára, ahol a Katalónia északkeleti régiójában egy rövid időre le kellett zárni a légteret, mikor pénteken megérkeztek az első fokozat egyben maradt darabjai. Ahogy azt az Egyesült Államok Űrhadereje is megerősítette egy Twitter posztban, az űrszemét végül a Csendes-óceán északkeleti területén csapódott be, vagyis nem lakott területre estek a maradványok.

(Fotó: Getty Images/VCG)

Felépült a kínai űrállomás A második tudományos munkákra szánt modul is megérkezett a Tienhóhoz, az űrállomás központi egységéhez, ezzel a Tienkung elérte (egyelőre) teljes nagyságát.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ritka, hat exobolygóból álló rendszert tártak fel a Földtől 100 fényévnyire
Ritka, hat exobolygóból álló rendszert tártak fel a Földtől 100 fényévnyire
Ritka, hat bolygós rendszer feltérképezését segítette az Európai Űrügynökség (ESA) Cheops-űrtávcsöve, a felfedezéshez magyar kutatók munkája is hozzájárult.
A galaxisunk központi fekete lyuka környékéről valami 76 percenként erőteljes sugarakat küld a Földre
A galaxisunk központi fekete lyuka környékéről valami 76 percenként erőteljes sugarakat küld a Földre
A Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem asztrofizikusainak a kutatása alapján a Sagittarius A*, a Tejútrendszer központi fekete lyukához közeli titokzatos “foltszerű” objektum 76 percenként rendszeres, nagy energiájú gammasugárzást bocsát ki a Földre.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.