Becsapódott a kínai rakéta darabja

2021 / 05 / 09 / Felkai Ádám
Becsapódott a kínai rakéta darabja
A Hosszú menetelés 5B Y2 rakéta az épülő a Mennyei Harmónia nevű kínai űrállomás első elemeit juttatta Föld körüli pályára, majd május 4-én a központi rakétafokozat kontrollálatlanul kezdett visszatérni a bolygóra.

Lezárult a nagy találgatás (legalábbis részben), hogy hová fog becsapódni a Hosszú menetelés 5B irányítatlanul a Földre zuhanó darabja. A rakéta megmaradt része végül az Indiai-óceánba zuhant a Maldív-szigetek környékén – legalábbis a hivatalos kínai média állítása szerint – számol be ról a The Guradian és a Reuters. Az USA Űrparancsnoksága megerősítette, hogy a visszatérésre az Arab-félsziget felett került sor, de a becsapódás pontos helyszínét nem ismerték, így azt sem tudták megerősíteni, hogy a Hosszú menetelés vizet vagy szárazföldet talált-e végül el. A 30 méteres központi fokozat budapesti idő szerint hajnali fél 5 körül zuhant le a kínaiak szerint.

Most hogy vége a találgatásnak, hogy hova fog becsapódni a rakéta, elindult a politikai sárcsata a nagyhatalmak közt. A NASA már korábban is kritizálta Kínát amiatt, hogy az ázsiai ország nem elég transzparens a Hosszú menetelés visszatérésével kapcsolatban, miközben az űrkutatást végző országoknak kötelező minimalizálniuk a Földön élő embereket és a vagyontárgyaikat fenyegető veszélyeket. Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem Asztrofizikai Központjának asztrofizikusa szerint az egész ügy miatt a kínai rakétamérnökök lustának tűnnek.

Közben a hivatalos kínai média szerint pedig a „nyugati hájp” nagyította fel azt a fenyegetést, amit a rakéta valójában jelentett. Pénteken pedig a kínai Külügyminisztréium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy bevett gyakorlat, hogy a felsőbb rakétafokozatok a visszatéréskor elégnek a légkörben, mivel pedig a szóvivő tudomása szerint ezt a fokozatot deaktiválták, ezért a nagy része elég, a maradék pedig nem jelent fenyegetést sem az égi, sem pedig a földi eszközökre és létesítményekre.

Itt lehet nyomon követni, hogy hová zuhanhatnak vasárnaptól a 21 tonnás kínai rakéta darabjai A Hosszú menetelés 5B Y2 rakéta az épülő a Mennyei Harmónia nevű kínai űrállomás első elemeit juttatta Föld körüli pályára, nemsokára azonban kontrollálatlanul zuhan majd vissza a Földre, és csak remélhetjük, hogy nem lakott területre esnek a darabjai.

Mint azt tehát korábban mi is megírtuk, Hosszú menetelés 5B Y2 rakéta az épülő a Mennyei Harmónia nevű kínai űrállomás első elemeit, a lakóhelyiségként szolgáló modulját juttatta Föld körüli pályára, és április 29-én lőtték fel. A mostani startot még 10 másik misszió követi, mire az állomás elkészül. A fent linkelt cikkben kitértünk arra is, hogy 2020 májusában egy Hosszú menetelés 5B-nek a darabjai Elefántcsontparton csapódtak be, és több épületet is megrongáltak, de személyi sérülés nem történt szerencsére. Ez a fokozat egyébként közel 20 tonna volt, ami több, mint ami a Columbia űrsikló után csapódott be 2003-ban, vagy a Szovjetunió Szaljut–7 űrállomása után 1991-ben, vagy a NASA Skylabje után 1979-ben.

További cikkek a témában:

Kína pályára állította az állandó űrállomása központi modulját A terveknek megfelelően a kínai űrügynökség csütörtökön, magyar idő szerint hajnali 5.20 körül fellőtte az első állandó űrállomásának a központi modulját, ami nem sokkal később Föld körüli pályára állt.

Napokon belül megkezdődhet a legújabb űrállomás építése Már idén birtokba vehetik az asztronauták a kínai űrállomást, amelynek központi modulját a tervek szerint csütörtökön fogják pályára állítani.

Oroszország saját űrállomást épít, aminek a központi modulját már be is mutatták Az orosz űrügynökség hivatalosan kedden jelentette be, hogy a terveik szerint 2025-re pályára állítják a saját, Föld körül keringő űrállomásukat, ami azzal járhat, hogy a Roszkoszmosz kiszáll az ISS-projektből.


Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Megkapta az engedélyt a szuperszonikus repülésre az Mk-II Aurora.
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.