Becsapódott a kínai rakéta darabja

2021 / 05 / 09 / Felkai Ádám
Becsapódott a kínai rakéta darabja
A Hosszú menetelés 5B Y2 rakéta az épülő a Mennyei Harmónia nevű kínai űrállomás első elemeit juttatta Föld körüli pályára, majd május 4-én a központi rakétafokozat kontrollálatlanul kezdett visszatérni a bolygóra.

Lezárult a nagy találgatás (legalábbis részben), hogy hová fog becsapódni a Hosszú menetelés 5B irányítatlanul a Földre zuhanó darabja. A rakéta megmaradt része végül az Indiai-óceánba zuhant a Maldív-szigetek környékén – legalábbis a hivatalos kínai média állítása szerint – számol be ról a The Guradian és a Reuters. Az USA Űrparancsnoksága megerősítette, hogy a visszatérésre az Arab-félsziget felett került sor, de a becsapódás pontos helyszínét nem ismerték, így azt sem tudták megerősíteni, hogy a Hosszú menetelés vizet vagy szárazföldet talált-e végül el. A 30 méteres központi fokozat budapesti idő szerint hajnali fél 5 körül zuhant le a kínaiak szerint.

Most hogy vége a találgatásnak, hogy hova fog becsapódni a rakéta, elindult a politikai sárcsata a nagyhatalmak közt. A NASA már korábban is kritizálta Kínát amiatt, hogy az ázsiai ország nem elég transzparens a Hosszú menetelés visszatérésével kapcsolatban, miközben az űrkutatást végző országoknak kötelező minimalizálniuk a Földön élő embereket és a vagyontárgyaikat fenyegető veszélyeket. Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem Asztrofizikai Központjának asztrofizikusa szerint az egész ügy miatt a kínai rakétamérnökök lustának tűnnek.

Közben a hivatalos kínai média szerint pedig a „nyugati hájp” nagyította fel azt a fenyegetést, amit a rakéta valójában jelentett. Pénteken pedig a kínai Külügyminisztréium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy bevett gyakorlat, hogy a felsőbb rakétafokozatok a visszatéréskor elégnek a légkörben, mivel pedig a szóvivő tudomása szerint ezt a fokozatot deaktiválták, ezért a nagy része elég, a maradék pedig nem jelent fenyegetést sem az égi, sem pedig a földi eszközökre és létesítményekre.

Itt lehet nyomon követni, hogy hová zuhanhatnak vasárnaptól a 21 tonnás kínai rakéta darabjai A Hosszú menetelés 5B Y2 rakéta az épülő a Mennyei Harmónia nevű kínai űrállomás első elemeit juttatta Föld körüli pályára, nemsokára azonban kontrollálatlanul zuhan majd vissza a Földre, és csak remélhetjük, hogy nem lakott területre esnek a darabjai.

Mint azt tehát korábban mi is megírtuk, Hosszú menetelés 5B Y2 rakéta az épülő a Mennyei Harmónia nevű kínai űrállomás első elemeit, a lakóhelyiségként szolgáló modulját juttatta Föld körüli pályára, és április 29-én lőtték fel. A mostani startot még 10 másik misszió követi, mire az állomás elkészül. A fent linkelt cikkben kitértünk arra is, hogy 2020 májusában egy Hosszú menetelés 5B-nek a darabjai Elefántcsontparton csapódtak be, és több épületet is megrongáltak, de személyi sérülés nem történt szerencsére. Ez a fokozat egyébként közel 20 tonna volt, ami több, mint ami a Columbia űrsikló után csapódott be 2003-ban, vagy a Szovjetunió Szaljut–7 űrállomása után 1991-ben, vagy a NASA Skylabje után 1979-ben.

További cikkek a témában:

Kína pályára állította az állandó űrállomása központi modulját A terveknek megfelelően a kínai űrügynökség csütörtökön, magyar idő szerint hajnali 5.20 körül fellőtte az első állandó űrállomásának a központi modulját, ami nem sokkal később Föld körüli pályára állt.

Napokon belül megkezdődhet a legújabb űrállomás építése Már idén birtokba vehetik az asztronauták a kínai űrállomást, amelynek központi modulját a tervek szerint csütörtökön fogják pályára állítani.

Oroszország saját űrállomást épít, aminek a központi modulját már be is mutatták Az orosz űrügynökség hivatalosan kedden jelentette be, hogy a terveik szerint 2025-re pályára állítják a saját, Föld körül keringő űrállomásukat, ami azzal járhat, hogy a Roszkoszmosz kiszáll az ISS-projektből.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.