Bejelentették a NASA és az amerikai űrhaderő együttműködését

2020 / 09 / 22 / Felkai Ádám
Bejelentették a NASA és az amerikai űrhaderő együttműködését
Összenő, ami összetartozik. És az is, ami nem feltétlenül.

A NASA nem csak a Hold felfedezésére fókuszál az Artemis program keretében a közeljövőben, de a mai bejelentés alapján ráadásul hosszútávon is együttműködik majd az Amerikai Védelmi Minisztériummal. A bejelentés egy virtuális esemény keretében történt meg. Ezek szerint a két szervezet széleskörű együttműködésre törekszik a jövőben a következő területeken: emberi űrrepülés, az Egyesült Államok űrbeli politikája, űrutazás és szállítás, a standardok és protokollok lefektetése az űrben való tevékenykedéshez, kutatás és bolygóvédelem.

A mostani megegyezés a 14 évvel ezelőtt a NASA és az amerikai Air Force Space Command közt kötött szerződést váltja fel. Ez utóbbi alapján a két szervezet kutatási és fejlesztési eredményeket osztott meg egymással, hogy elkerüljék, hogy mindketten ugyanazon a fejlesztésen dolgozzanak. A NASA amúgy az ötvenes évek óta dolgozik együtt a hadsereggel, a mostani egyezség indoklása szerint pedig egy biztonságos, stabil és hozzáférhető űr az Egyesült Államok biztonságának, fejlődésének és tudományos felfedezéseinek az alapja. A tervek szerint az űrhaderő (USSF) biztosítja majd az űr békés használatát, amely bárki előtt nyitva áll a felfedezésre. Mindezt pedig úgy fogja a szervezet elérni, hogy egységeket szervez, képez ki és szerel fel, hogy megvédjék az USA és a szövetségeseinek az érdekeit a világűrben.

Egyébként az oroszok épp most jelentették be, hogy a Vénusz az övék, és az egyre nyilvánvalóbb, tervezett gazdasági és katonai jelenlét a világűrben azért nem biztos, hogy sok okot ad a megnyugvásra.

(Kép: Pixabay)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.