Bekapcsolva hagyta a helymeghatározást, meg is vádolták egy betöréssel

2020 / 03 / 08 / Bobák Áron
Bekapcsolva hagyta a helymeghatározást, meg is vádolták egy betöréssel
Egy floridai férfit azért vádoltak meg egy betöréssel, mert a fitneszalkalmazásában engedélyezte a helyadatokhoz való hozzáférést, hogy nyomon tudja követni a bringázásait.

Az NBC News nyomozása kiderítette, hogy Zachary McCoy a Runkeeper alkalmazást használta, amivel akaratán kívül a Google-lel is megosztotta a helyadatait. A betörés után a rendőrség egy úgynevezett geofence warranttal fordult a Google-höz, ami lehetőséget ad nekik, hogy a telefonok helyadatai alapján meghatározzak, ki járt a bűncselekmény idején a környéken, és mivel McCoy aznap háromszor is arra biciklizett, így gyanússá vált.

A Google jogászai januárban figyelmeztették McCoyt, hogy a gainesville-i rendőrség információkat igényelt róla, aki azonnal ügyvédet fogadott. Bár a férfit végül tisztázták a vádak alól, az ügy valószínűleg így is nem kevés kiadással járt McCoy számára. Az NBC News szerint sz ilyen jellegű adatigénylések nagyon elszaporodtak az Egyesült Államokban, 2017 és 2018 között 1500, míg 2018 és 2019 között 500%-kal emelkedett a számuk. A The Verge ennek kapcsán felidéz egy másik esetet is, amiről 2018-ban számolt be a The New York Times. Akkor egy arizonai férfit, Jorge Molinát egyenesen egy gyilkossággal vádolták meg a telefonja helyadatai alapján, ám a további bizonyítékok alapján nyilvánvalóvá vált, hogy nem ő követte el a bűncselekményt.

Hogyan kapcsolhatjuk ki a helyadatokat?

A Google-t korábban sokat támadták amiatt, hogy a helyadatok gyűjtésével kapcsolatban félrevezetik a felhasználókat. 2018-ban az Associated Press derítette ki, hogy a cég akkor is gyűjt adatokat a felhasználók földrajzi helyéről, ha kikapcsolják a helyelőzményeket, többek között a Térkép, a Chrome és az időjárás-alkalmazáson keresztül. A Playeren akkor le is írtuk, hogy a felhasználók hogyan tudják teljesen letiltani, hogy a Google kövesse őket:

"Ha ezek után úgy döntenél, hogy tényleg nem szeretnél több információt adni a Google-nek arról, hogy mikor merre jártál, akkor a következőket kell tenned:

Kattints erre a linkre, aztán a Tevékenységvezérlőkre, majd az Internetes és alkalmazástevékenységek kikapcsolására."

Androidos telefonon a beállításokban a helyhozzáféréseken belül lehet kikapcsolni, hogy a telefon hozzáférjen a tartózkodási helyünkhöz.

Azt azért hozzátennénk, hogy a helyadatok kikapcsolásával elveszíthetünk néhány fontos funkciót. Nem fog például működni a Find your phone, amivel az elveszett telefonunkat találhatjuk meg, és más alkalmazások működésére is hatással lehet.

(Forrás: The Verge, Borítókép: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.